ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Σοκ και οργή στην Κρήτη από το “καπέλο” σε 1700 φάρμακα – Εκτοξεύθηκε η συμμετοχή στα γενόσημα, τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Προέκυψαν αυξήσεις για τα ποσά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις σε 1.700 φάρμακα, και σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις αυτές ήταν υπερβολικές», όπως καταγγέλλει η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Αιφνιδιαστικές αυξήσεις στις συμμετοχές 1.700 φαρμάκων, που φαίνεται να έχουν επιβληθεί, προκαλούν “θύελλα” αντιδράσεων των εμπλεκόμενων φορέων, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου να καλεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει σε ανάκληση αυτών των ανατιμήσεων. 
Μιλώντας στo neakriti.gr, ο πρόεδρος του συλλόγου Αριστοτέλης Σκουντάκης αναφέρθηκε σε ανατιμήσεις που διαπιστώνεις… συμπτωματικά, μέσα από την εκτέλεση των συνταγογραφήσεων. 

Στο μεταξύ, οι ελλείψεις στα φάρμακα παραμένουν ένας μόνιμος εφιάλτης για την Κρήτη, ενώ από στρεπτόκοκκο έχουν πεθάνει φέτος 11 παιδιά στην υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ηρακλείου το αποδίδει και σε ενδεχόμενες ελλείψεις αντιβιοτικών, κρούοντας τον “κώδωνα” του κινδύνου και καλώντας τους γονείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί! 

«Αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές, εφαρμόστηκε από 12/02/2024 νέος τρόπος υπολογισμού των συμμετοχών που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τις συνταγές φαρμάκων. Προέκυψαν αυξήσεις για τα ποσά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις σε 1.700 φάρμακα, και σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις αυτές ήταν υπερβολικές», όπως καταγγέλλει η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. 

«Μετά από τις λογικές και εύλογες διαμαρτυρίες από συναδέλφους φαρμακοποιούς και πολίτες για τις αυξήσεις που εφαρμόστηκαν στις συμμετοχές, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει την αντίθεσή του γι’ αυτές τις πολιτικές, οι οποίες επιβαρύνουν άδικα τους άνεργους, τους άπορους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μισθωτούς και γενικότερα όλους τους ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας.

Καλούμε τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν την απόφαση της αύξησης των συμμετοχών, και ταυτόχρονα να εφαρμόσουν διαφορετικές πολιτικές στον κλάδο του φαρμάκου, οι οποίες θα λαμβάνουν σοβαρά την αντίληψη ότι το φάρμακο είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό, το οποίο η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες, με μεγαλύτερη ευαισθησία για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Καλούμε τους συμπολίτες μας να δείξουν κατανόηση απέναντι στους επιστήμονες φαρμακοποιούς, δεδομένου ότι δεν ευθύνονται για τις αυξήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση. 

«Είναι σε γενόσημα φάρμακα» 

«Εμείς έχουμε εντοπίσει τις αυξήσεις αυτές, κυρίως σε παθήσεις για τον διαβήτη, τη χοληστερίνη και κάποια αντιψυχωσικά φάρμακα. Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε για όλα τα φάρμακα που έχουν αυτές τις αυξήσεις, γιατί δεν εκτελούμε τις συνταγές με όλα τα φάρμακα. Αλλά πέρα από αυτό, όλες οι παθήσεις είναι σοβαρές. Και από ’κει και πέρα, θα έπρεπε ο κάθε ασφαλισμένος, εφόσον είναι ασφαλισμένος, να συμμετέχει στην ιατροφαρμακευτική θεραπεία και όχι να την πληρώνει εξολοκλήρου», είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των φαρμακοποιών. 

Πάντως, όπως διευκρινίζει, «το πρόβλημα έχει εντοπιστεί κυρίως στα γενόσημα, αλλά δεν είμαστε σε θέση ακόμα να δούμε όλες τις μεταβολές στις τιμές. Κάθε μέρα που εκτελούμε τις συνταγές βλέπουμε τι συμβαίνει. Και καθημερινά βλέπουμε ότι είναι πάρα πολλά αυτά τα φάρμακα, τα οποία είναι γενόσημα και παράγονται από ελληνικές εταιρείες». 

Τι απαντάει ο Άδωνις Γεωργιάδης 

Σε διευκρινίσεις που προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τις διαμαρτυρίες ασφαλισμένων που τις τελευταίες ημέρες καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή για να πάρουν φάρμακα που τους συνταγογραφούνται επί σειρά ετών, εξήγησε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. 

Για να γίνει κατανοητό ότι έχει αλλάξει από την περασμένη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, είναι σημαντικό να δοθεί εικόνα πώς υπολογίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του. 

Υπήρχε νόμος του 2021 που ήθελε τον υπουργό Υγείας να υπογράφει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα, κάτι που πήρε παράταση στην εφαρμογή του από τον κύριο Χρυσοχοΐδη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024. Συνεπώς, πλέον ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή, για παράδειγμα, ότι έχει δέκα επιλογές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. 

Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες. Όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά, όπως είπε ο υπουργός. Όμως ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά. 
Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο Κωνσταντίνος Λουράντος, εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτήν την απόφαση, αναφέροντας ότι σε φάρμακα τα οποία είναι χρόνιας χρήσης ξαφνικά ελαττώθηκε η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ… 

Ο στρεπτόκοκκος και οι ελλείψεις σε αντιβιώσεις 

Στο μεταξύ, από στρεπτόκοκκο έχουν πεθάνει φέτος 11 παιδιά στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών του Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, «μην απορείτε που και οι στρεπτόκοκκοι φέτος έχουν μία έξαρση και έχουμε ήδη 11 νεκρά παιδιά σε όλη την Ελλάδα από στρεπτόκοκκο. Έχουμε ελλείψεις σε παιδικές αντιβιώσεις. Πιθανόν κάποια παιδιά δεν μπόρεσαν να βρουν εγκαίρως την αντιβίωση που έπρεπε να πάρουν. Και μου κάνει εντύπωση ότι έχουμε αυτό το φαινόμενο, με 11 παιδιά νεκρά στην Ελλάδα, δεν έχει βρεθεί ένας εισαγγελέας να κάνει έρευνα. Γιατί πεθαίνουν τα παιδιά φέτος από στρεπτόκοκκο;». 

Για την Κρήτη ο ίδιος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία. Καλεί όμως τους γονείς «να μην επαναπαύονται. Στρεπτόκοκκος υπάρχει και στην Κρήτη αυτή τη στιγμή. Και σε πολύ μικρές ηλικίες μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος. Γι’ αυτό πρέπει και οι γονείς ειδικά τα μωρά να τα πηγαίνουν αμέσως στον γιατρό αν βλέπουν τα συμπτώματα. Και να μη μένουν στο στρεπτ τεστ που κάποιοι κάνουν από το φαρμακείο. Οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται άμεσα τον παιδίατρο. Βέβαια, από ’κει και πέρα, αν το κάνουν αυτό, μπορεί μετά να μη βρουν την αντιβίωση, αλλά… Ζούμε καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολες». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button