Διεθνής επικαιρότητα

Μελόνι: Ιστορική η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας για τους μετανάστες

Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία για τους μετανάστες υπέγραψαν οι αρχηγοί των δύο κρατών, με την Τζόρτζια Μελόνι να κάνει λόγο για ιστορική συμφωνία.

«Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για απέλαση» τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε διαδικτυακή της ανάρτηση αναφερόμενη στην συμφωνία που υπέγραψε με τον Έντι Ράμα για μεταφορά μεταναστών σε νέους καταυλισμούς στην Αλβανία.

«Είναι μια συμφωνία που κατά τη γνώμη μας είναι ιστορική και γιατί μπορεί να γίνει πρότυπο για άλλα έθνη, συνεργασίας μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Όσοι διαφωνούν μπορούν να πουν ό,τι θέλουν, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σκοπεύουμε να απελάσουμε κάποιον» γράφει μεταξύ άλλων η Ιταλίδα πρωθυπουργός η οποία πριν από μερικές ημέρες υπέγραψε το πρωτόκολλο με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα.

Βάσει της συμφωνίας η Ιταλία θα καλύψει τα έξοδα και την διαχείριση των δύο κλειστών κέντρων παραμονής στο Σάνγκγιν (Shengjin) και στο Γκιάντερ (Gjader), παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία.

«Πρόκειται για συμφωνία η οποία ενισχύει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και θέτει τρεις στόχους: την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, την πρόληψη παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την δυνατότητα να υποδεχόμαστε, στην Ευρώπη, μόνον όποιον δικαιούται πραγματικά διεθνή προστασία», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Παράλληλα η Τζόρτζια Μελόνι διευκρίνισε ότι η συμφωνία αυτή αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται, ενώ βρίσκονται στην θάλασσα.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός σχολιάζοντας την συμφωνία είπε ότι «πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ένωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η Τζόρτζια Μελόνι ακόμη στην Il Messaggero ότι «πρόκειται για συμφωνία η οποία προέκυψε από μια κοινή διαπίστωση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα. Ότι δηλαδή η μαζική παράτυπη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους και ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button