ΚρήτηΤοπικές Είδησης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται οι επιστροφές των “κομμένων” 88 εκατ. € από τις επιδοτήσεις του Οκτώβρη, τα οικολογικά σχήματα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις – Δείτε ημερομηνίες

Θα αρχίσει η “φόρτωση” των δεδομένων Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη ή Τετάρτη (Πρωτομαγιά) θα φανούν οι επιστροφές από τα “κομμένα” 88 εκατ. Ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ από αύριο Παρασκευή σε ότι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και από τη Μεγάλη Δευτέρα οι πληρωμένες του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης δηλαδή των «κομμένων» 88 εκατ. Ευρώ της α’ δόσης του Οκτωβρίου και των Οικολογικών Σχημάτων. Οι πληρωμές από αύριο θα αφορούν τις συνδεδεμένες συνολικά 245 εκατ. Ευρώ και από Δευτέρα οι «επιστροφές» των πετσοκομμένων επιδοτήσεων που θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς. Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τα χρήματα να αρχίσουν να φαίνονται από τη Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη (Πρωτομαγιά) καθώς άλλες πληροφορίες θέλουν η λεγόμενη «δισκέτα» να φεύγει τη Μεγάλη Δευτέρα και να αρχίσει να φορτώνεται το σύστημα των δικαιούχων με τα ποσά. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πληρωμές έχει γίνει γνωστό το εξής χρονοδιάγραμμα: 
•    Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
•    Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
•    Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
•    Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θεωρητικά είναι οι εύκολες πληρωμές για τα προβλήματα στην καταγραφή των ποσοτήτων. Όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την καταγραφή ποσοτήτων για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Άρα δεν θα πληρωθούν την Μεγάλη Εβδομάδα όλο το ποσό των 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Με τους ελέγχους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό φαίνεται με την εγκύκλιο πληρωμής που βγήκε στη Διαύγεια στις 17/4/2024 και μετά λίγες ημέρες, στις 22 Απριλίου, βγαίνει νέα τροποποιητική και εξαφανίζεται η προηγούμενη. Η νέα απόφαση φέρνει λιγότερους ελέγχους άρα και πληρωμή με όσα δήλωσε ο καθένας, αυτό σημαίνει ότι οι σωστοί χάνουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΥπΑΑΤ τα χαρτιά του αν η περικοπή των ενισχύσεων θα είναι οριζόντια ή θα γίνει ανάλογα την κάθε δράση, οπότε θα πέσει κλάμα στα βιολογικά. Αυτό θα φανεί τελικά στην πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αν η ενίσχυση που θα πάρουν θα καλύψει την δαπάνη ένταξης στη δράση ή όχι (οπότε θα έχουν και χασούρα). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν όλα τα Οικολογικά Σχήματα σε αυτή την πληρωμή, οπότε ούτε τα 425 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν όλα την Μεγάλη ΕΒδομάδα.

Τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023 – αν υπάρχουν στο ταμείο – κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν πληρώθηκαν.
Ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν «δεσμευμένα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 10.500 είναι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ, θα πληρωθούν επίσης την Μεγάλη Εβδομάδα 2.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ακόμη θα πληρωθούν όσοι παραγωγοί είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Υπάρχει ακόμη και μια έρευνα για «ξεχασμένα» ΑΦΜ από το 2014 (τελικά και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button