ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Γαλένι: Η μοναχική Ανάσταση στο μικρότερο οικισμό του Ηρακλείου – Ζεστή φιλοξενία από ένα χωριό με 11 μόλις κατοίκους (vid)

Μετρά μετά βίας 11 μόνιμους κατοίκους που με ανυπομονησία περιμένουν τις μέρες του Πάσχα για να ανταμώσουν με τα δικά τους πρόσωπα.. Ανάμεσα τους και η κυρία Πόπη  83 ετών….

Στο  μικρότερο χωριό του δήμου Ηρακλείου η μέρες του Πάσχα κυλούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Το Γαλένι, μετρά με τα βίας 11 κατοίκους που με ανυπομονησία περιμένουν τις μέρες του Πάσχα για να ανταμώσουν με τα δικά τους πρόσωπα.. Ανάμεσα τους και η κυρία Πόπη  83 ετών, η οποία περιέγραψε στην ΚΡΗΤΗ TV τη ζωή και τη καθημερινότητα σε ένα χωριό, που είναι σχεδόν ξεχασμένο.. Ένας ακόμη κάτοικος ο οποίος ζει εκεί με την οικογένειά του, είναι ο Γιώργος Τζουλιαδάκης που αγαπά την ήρεμη ζωή της ενδοχώρας ..


Άλλοτε, υπέρλαμπρα , άλλοτε λυτά, με πολύ κόσμο, ή ελάχιστα αγαπητά πρόσωπα.. Το Πάσχα γιορτάζεται παντού, ακόμη και στο πιο μικρό χωριό που είναι σχεδόν σβησμένο από το χάρτη.. Όμως με έναν διαφορετικό τρόπο…

Όπως το Γαλένι, το μικρότερο χωριό του δήμου Ηρακλείου. Μετρά μετά βίας 11 μόνιμους κατοίκους που με ανυπομονησία περιμένουν τις μέρες του Πάσχα για να ανταμώσουν με τα δικά τους πρόσωπα.. Ανάμεσα τους και η κυρία Πόπη  83 ετών….

Μας άνοιξε τη πόρτα του σπιτιού της και τη καρδιά της…περιγράφοντας τη ζωή και τη καθημερινότητα σε ένα χωριό, που είναι σχεδόν ξεχασμένο… Για κάθε περαστικό , γνωστό και ξένο όμως,  η κ. Πόπή είναι πάντα εκεί με ένα ζεστό χαμόγελο.

Ο σύζυγός της που έχει φύγει από τη ζωή,  διατηρούσε καφενείο το οποίο πλέον η ίδια ,στη μνήμη του άντρα της, το έχει μετατρέψει σε ένα χώρο ανοιχτό όπου προσφέρει απλόχερα φιλέματα  και μεζέδες.

Ένας απο τους λιγοστούς κατοίκους και ο Γιώργος Τζουλιαδάκης… αγαπά την ήρεμη ζωή της ενδοχώρας και επέλεξε να ζήσει εκεί με την οικογένειά του, στον μικρότερο οικισμό του  Ηρακλείου.. Οι καθημερινές μετακινήσεις προς το Ηράκλειο, προκαλούν όπως περιγράφει ταλαιπωρία, αλλά οι ήρεμοι και αλλιώτικοι ρυθμοί της κρητικής ενδοχώρας, τον αποζημιώνουν..

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα, κυλούν διαφορετικά στο Γαλένι.. Το μικρό χωριουδάκι δεν βιώνει την Ανάσταση το βράδυ του Σαββάτου, αλλά την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ λόγω των λιγοστών του κατοίκων, δεν πραγματοποιείται η καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου.. Γιαυτό οι ντόπιοι  πηγαίνουν στο Ρουκάνι, το διπλανό χωριό…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button