ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Λιμανάκι Πλατανιά: Η νομιμοποίηση που άργησε μόλις… 40 χρόνια

Ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Χανίων κ. Δημήτρης Βιριράκης σημείωσε ότι η ανάπλαση την οποία υλοποιεί ο Δήμος Πλατανιά στην περιοχή είναι άμεσα συνυφασμένη με το λιμάνι

Τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του λιμενίσκου του Πλατανιά ανοίγει η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Όπως και άλλα μικρά λιμάνια των Χανίων, λειτουργούσε επί σειρά ετών με ένα ιδιότυπο καθεστώς, χωρίς να είναι νόμιμο και άρα με σοβαρούς περιορισμούς στις χρήσεις του. 

Η σχετική μελέτη παραδόθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων το 2021 και χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να εγκριθεί. Ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Βιριράκης εξήγησε ότι πλέον το λιμανάκι του Πλατανιά εισέρχεται σε νέα εποχή, καθώς ανεμπόδιστα θα μπορούν να προχωρούν έργα και παρεμβάσεις που μέχρι χθες ήταν αδύνατο. Ακόμη και η συντήρησή του σκόνταφτε στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πλέον θα μπορούν να γίνονται διάφορα έργα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο από πριν που υπήρχαν αυθαιρεσίες». 

Εξηγώντας τις συνθήκες που όλα αυτά τα χρόνια επέτρεπαν τη λειτουργία του λιμενίσκου, ανέτρεξε στα δεδομένα της εποχής κατασκευής του. «Το 1985 το ελληνικό κράτος θεώρησε αναγκαίο να κατασκευάσει ένα λιμανάκι στον Πλατανιά. Ανέθεσε τη μελέτη στο Λιμενικό Ταμείο της εποχής. Έτσι, από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος χρηματοδοτούσε το έργο, θεωρείτο νόμιμο», σημείωσε ο κ. Βιριράκης. 

Αλλά και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης υπενθύμισε πως «όταν κατασκευάστηκε το λιμανάκι του Πλατανιά ήταν άλλο το νομοθετικό πλαίσιο. Δεν υπήρχαν τότε οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα. Έτσι λοιπόν, επειδή έπρεπε να καθοριστεί η χερσαία λιμενική ζώνη στο λιμανάκι, έπρεπε να εκδοθούν και οι λεγόμενοι περιβαλλοντικοί όροι. Γι’ αυτό και ο Δήμος Πλατανιά είχε απελευθερώσει το μισό τμήμα του γηπέδου ποδοσφαίρου. Συγχρόνως ήταν και μια περιοχή που η τότε Κοινότητα με λεφτά του ελληνικού Δημοσίου είχε φτιάξει γήπεδο πάνω στον αιγιαλό. Αυτή είναι η πραγματικότητα». 

Ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Χανίων κ. Δημήτρης Βιριράκης σημείωσε ότι η ανάπλαση την οποία υλοποιεί ο Δήμος Πλατανιά στην περιοχή είναι άμεσα συνυφασμένη με το λιμάνι. 

«Έπρεπε να ολοκληρωθούν τα σχέδια της ανάπλασης για να προχωρήσουμε», είπε. Με την έγκριση και χωροθέτηση της χερσαίας λιμενικής ζώνης από τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, το λιμανάκι του Πλατανιά θα είναι απολύτως νόμιμο και θα περάσει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η δημοτική Αρχή προχώρησε στην απομάκρυνση δημοτικών κτισμάτων από το λιμανάκι του Πλατανιά και από το γήπεδο της περιοχής που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρέμβασης αποκατάστασης του παράκτιου μετώπου. Μετά την κατεδάφιση κτισμάτων ιδιωτών, που ήταν χτισμένα πάνω στον αιγιαλό, συνεργεία του Δήμου ξήλωσαν κτίσματα, υλοποιώντας την πρώτη φάση του μεγαλόπνοου έργου ανάπλασης που προβλέπει ένα ανοιχτό δημόσιο χώρο με γήπεδο, υπαίθριο θέατρο, παιδική χαρά και πάρκο αναψυχής. 
 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button