ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τα παιδιά δεν είναι εμπορεύματα… να τα στοιβάζουμε σε αίθουσες τύπου “container”

Η βέλτιστη λύση για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις

Καλή σχολική χρονιά!! Εύχομαι η έναρξή της να είναι καλή και για τους γονείς και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους μαθητές, στους οποίους εύχομαι και καλή πρόοδο.

Της Ειρήνης Ζαχαριαδάκη*

Η επιτυχία της νέας σχολικής χρονιάς δεν εξαρτάται μόνο από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και από τις συνθήκες των υποδομών που υπάρχουν στα σχολεία. Και για να μη μακρηγορούμε και αρχίσουμε να αναζητούμε τις ευθύνες για την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων και όλων των υποδομών, εξηγώ ευθύς αμέσως ότι τις έχουν οι κατά τόπου Περιφέρειες και Δήμοι.

Για να γίνω πιο ξεκάθαρη, αναφέρω ότι τα περισσότερα σχολεία της χώρας μας στεγάζονται σε πεπαλαιωμένα κτήρια και το χειρότερο, δε διαθέτουν οικοδομικές άδειες. Μιλάμε, δηλαδή, για αυθαίρετα κτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το θετικό είναι ότι πολλοί Δήμοι προχώρησαν σε τακτοποίηση των αυθαίρετων σχολικών κτηρίων με τον Ν. 4178/13, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και σήμερα, αλλά το δυστύχημα είναι ότι ορισμένες δημοτικές Αρχές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, κατά το “αποφασίζω και διατάζω”, τακτοποιημένα κτήρια τα κατέστησαν εκ νέου αυθαίρετα.

Η διαδικασία που ακολούθησαν δεν είναι μόνο το “κωφεύω”, αλλά “προσπαθώ με την πιο εύκολη λύση να επιλύσω επιφανειακά το πρόβλημα ανεπάρκειας σχολικών κτηρίων σε συνάρτηση με τον αριθμό εγγεγραμμένων μαθητών”.

Βάσει κανονισμών του ΟΣΚ και του εγκεκριμένου κτηριολογικού προγράμματος για όλα τα σχολικά κτήρια, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, η δυναμικότητα του κάθε σχολείου υπολογίζεται από το επίπεδο μελέτης και σχεδίασης του σχολείου και αποτιμάται, εκτός άλλων παραγόντων, και σε συνάρτηση με την επιφάνεια δόμησης σε τ.μ. του κάθε σχολικού κτηρίου και των τ.μ. του προαύλιου χώρου.

Εξαιτίας των λίγων σχολικών κτηρίων σε σχέση με τον αριθμό εγγραφών, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, παρατηρείται συνωστισμός, αύξηση μαθητών ανά τμήμα και η μόνη λύση που προκρίνουν οι περισσότερες δημοτικές Αρχές είναι οι προμήθειες και τοποθετήσεις προκατασκευασμένων αιθουσών, οι οποίες τοποθετούνται αυθαίρετα στους προαύλιους χώρους των σχολείων, καθιστώντας εκ νέου αυθαίρετα τα κτήρια και αφετέρου μειώνοντας τον ωφέλιμο χώρο στις αυλές των σχολείων.

Η μείωση της επιφάνειας των αυλών των σχολείων ενέχει κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, δεδομένου ότι, εκτός από χώρος χρήσης κατά τις ώρες των διαλειμμάτων, αποτελεί και χώρο συγκέντρωσης των μαθητών σε έκτακτες περιπτώσεις (φωτιά, σεισμός, κ.λπ.) και παράλληλα χώρος ασφαλούς όδευσης και εκκένωσης, όταν αυτό απαιτηθεί.

Επιπροσθέτως, οι προκατασκευασμένες αυτές αίθουσες που ίσως να πληρούν όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές και να έχουν όλες τις απαραίτητες κατά τον νόμο πιστοποιήσεις, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τις αίθουσες των κτηριακών συγκροτημάτων ούτε σε ποιότητα ούτε σε υλικά κατασκευής.

Η καλύτερη λύση δεν είναι πάντοτε η πιο φθηνή και η πιο γρήγορη, αλλά η πιο ασφαλής και η πιο καλή για την υγεία των παιδιών μας και σε σωματικό και σε ψυχικό επίπεδο.

Η βέλτιστη λύση για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.

 

Ποιος θα το κάνει αυτό;

 

Όλα ξεκινούν από έναν ικανό περιφερειάρχη, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τους Δήμους της επικράτειάς του μέσω Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, αλλά και, γιατί όχι, και εθνικών πόρων, για εκπόνηση μελετών και κατασκευή νέων σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, και με τη σειρά του ένας ικανός δήμαρχος, ο οποίος θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη χρηματοδότηση που θα λάβει.

Ως μητέρα πρωτίστως και ως αρχιτέκτονας μηχανικός δευτερευόντως, δε νιώθω περήφανη για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στις αυλές των σχολείων και δε θα επιθυμούσα το παιδί μου να φοιτά μέσα σε τέτοιου τύπου αίθουσες.

 

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός MSc, υποψήφια διδάκτορας, προϊσταμένη Τμήματος Κτηριακών Έργων Δήμου Μαλεβιζίου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σπύρου Δανέλλη “Η Κρήτη μας αλλιώς”.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button