ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χοχλιδομάζωμα και συλλογή αρωματικών φυτών της Κρήτης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Γιατί θα πληρώσει… χρυσάφι τους χοχλιούς ο 17χρονος (vid)

Παρά τα όσα πάντως κατά καιρούς ακούγονται, εκτός από τον περιορισμό της περιόδου συλλογής περιορισμός στην ποσότητα δεν υπάρχει…

Ανήλικος που είχε μαζέψει 25 κιλά σαλιγκάρια σε περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων συνελήφθη και έλαβε και ένα τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο, καθώς υπέπεσε σε δύο αδικήματα. Πρώτον οδηγούσε ΙΧ χωρίς δίπλωμα , ενώ έκανε συλλογή σαλιγκαριών εν μέσω της περιόδου απαγόρευσης. Μπορεί οι περισσότεροι από τους Κρητικούς της υπαίθρου να γνωρίζουν ότι αυτή την περίοδο δεν γίνεται συλλογή λόγω της ποιότητας των σαλιγκαριών, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι τους ταυτισμένους με την Κρήτη χοχλιούς από τη νομοθεσία προβλέπεται ότι μπορούμε να τους συλλέγουμε από την πρώτη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, σε μια προσπάθεια προστασίας των πληθυσμών. Κάτι αντίστοιχο, με περιορισμό στις ποσότητες άλλωστε, γίνεται σε κάποιες περιοχές και με τα αρωματικά φυτά, τόσο σε ό,τι αφορά τη συλλογή για προσωπική ή και εμπορική χρήση.

Αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο χθες το απόγευμα στον 17χρονο με καταγωγή από τη Βουλγαρία τον συνέλαβαν καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, ενώ κατά την έρευνα στο όχημα ανακάλυψαν ότι είχε συλλέξει και 25 κιλά σαλιγκάρια… Και επειδή ήταν εκτός περιόδου που επιτρέπεται η συλλογή στον 17χρονο υπεβλήθη και τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης η περίοδος που επιτρέπεται η συλλογή σαλιγκαριών είναι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, καθώς από 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου η συλλογή είναι απαγορευτική καθώς τα σαλιγκάρια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, με την απαγόρευση να συνδέεται άμεσα με την προστασία των πληθυσμών.
Παρά τα όσα πάντως κατά καιρούς ακούγονται, εκτός από τον περιορισμό της περιόδου συλλογής περιορισμός στην ποσότητα δεν υπάρχει… Που σημαίνει ότι εάν η συλλογή είναι εντός του διαστήματος που επιτρέπεται, όριο για το πόσο κάποιος θα μαζέψει…. δεν υπάρχει.

Αντίθετα με το τι γίνεται με τους χοχλιούς….. μέριμνα στις ποσότητες που συλλέγονται τόσο για προσωπική όσο και εμπορική χρήση… μπαίνει κάθε χρόνο σε κάθε περιοχή της Κρήτης για τα αρωματικά φυτά. Πρακτική που επαναλαμβάνεται στα Χανιά με στόχο την προστασία της μαλοτήρας, της μαντζουράνας και άλλων αρωματικών φυτών του νησιού.

Σε αυτό το αυστηρό καθεστώς υποβάλλονται και όσοι παράγουν αρωματικά φυτά που θα πρέπει να δηλώνουν τις ποσότητες που συλλέγουν, στη λογική ότι για τον πλούτο του τόπου μας προσέχουμε για να έχουμε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button