Διεθνής επικαιρότητα

Τραγωδία στη Λιβύη: Το διασκευασμένο ντεπόζιτο – Γιατί δεν μεταφέρθηκε η αποστολή με τεθωρακισμένο

Τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, εξακολουθούν να προβληματίζουν τις ελληνικές Αρχές που βρίσκονται στην διερεύνηση της υπόθεσης. Στη μνήμη των πέντε Ελλήνων νεκρών, αλλά και για τους 13 τραυματίες που παραμένουν νοσηλευόμενοι, απαιτούνται απαντήσεις, ωστόσο «καθαρότερη» εικόνα θα δοθεί όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών.

Το δυστύχημα με τη σύγκρουση του λεωφορείου που μετέφερε την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή και του φορτηγού με την εξαμελή οικογένεια των Λίβυων σημειώθηκε στο 85ο χιλιόμετρο του δρόμου από τη Βεγγάζη στην Αλ Μπάυντα.

Διασκευασμένο ντεπόζιτο με 200 λίτρα βενζίνη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, προπομπός της φάλαγγας τεσσάρων αυτοκινήτων ήταν ένα τζιπ με ενόπλους που προέρχονταν από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ακολουθούσε το λεωφορείο με τα 19 άτομα -16 στρατιωτικούς και τρεις διερμηνείς του ΥΠΕΞ-, αμέσως μετά ήταν το φορτηγό με τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τελευταίο ήταν ακόμα ένα τζιπ με ενόπλους.

Όπως η φάλαγγα κινούταν στον δρόμο, υπήρχε μία δεξιά στροφή μπροστά τους. Στο αντίθετο ρεύμα υπήρχε ένα τζιπ, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια 6 ατόμων. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δεξιές ρόδες του τζιπ πάτησαν εκτός δρόμου και ο οδηγός στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα, έκανε μία στραβοτιμονιά με αποτέλεσμα το τζιπ να καρφωθεί στο εμπρός αριστερό μέρος του πούλμαν.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το τζιπ είχε ένα διασκευασμένο ντεπόζιτο καυσίμων, μέσα στο οποίο υπήρχαν περίπου 200 λίτρα βενζίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί πως τα δύο οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το σενάριο που έψαξε η ΕΥΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, η ΕΥΠ φέρεται να εξέτασε και ένα ακόμη σενάριο. Αυτό της «αποστολής αυτοκτονίας» που όμως, απομακρύνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν.

Με βάση το ρεπορτάζ του καναλιού, το γεγονός ότι στη σύγκρουση ενεπλάκησαν μόνο το λεωφορείο και το όχημα μεγάλου κυβισμού και όχι τα δύο τζιπ που το συνόδευαν, αρχικά φάνηκε ύποπτο. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το πώς προέκυψε η έκρηξη και εκτιμούν πως το όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, είχε πολύ μεγάλο ρεζερβουάρ με μεγάλη ποσότητα καυσίμων. Ωστόσο, έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο βαθμό ερευνών, το πιο πιθανό σενάριο οδηγεί στο συμπέρασμα του τραγικού τροχαίου. Και αυτό γιατί ενώ αρχικά φάνηκε ύποπτη η ποσότητα καυσίμου, στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι κάτι το σύνηθες στη Λιβύη, καθώς οι οδηγοί δεν βρίσκουν εύκολα καύσιμα και έτσι αναγκάζονται να τα αποθηκεύουν και να τα μεταφέρουν.

Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε τεθωρακισμένο όχημα

Πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι κατά την μεταφορά της ελληνικής αποστολής δεν χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα των Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς το επιχειρησιακό σκέλος δεν ήταν πολεμικό. Η ελληνική αποστολή στη Λιβύη επρόκειτο να παράσχει υγειονομική υποστήριξη στον λαό της Λιβύης που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel και γι’αυτό δεν κρίθηκε σκόπιμο να μετακινηθούν με τεθωρακισμένο.

Μπροστά από το μικρό λεωφορείο που μετά τη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες βρισκόταν ένα αυτοκίνητο συνοδείας και ακόμη ένα συνοδευτικό τζιπ ήταν στο τέλος της μικρής φάλαγγας. Στα δύο συνοδευτικά βρίσκονταν Λίβυοι, αφού όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν μέσα στο λεωφορείο που συγκρούστηκε μετωπικά με το διπλοκάμπινο φορτηγό όπου βρισκόταν η εξαμελής οικογένεια των Λίβυων που μετρά επίσης τρεις νεκρούς από τη σφοδρή σύγκρουση.

Το τρομακτικό δυστύχημα και η αδόκητη απώλεια τριών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων έχει προκαλέσει θλίψη μεταξύ των αξιωματικών και υπαξιωματικών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η κατάσταση των τραυματιών

Στην Ελλάδα έφτασαν το πρωί της Δευτέρας 18/09 με C-130 οι 13 τραυματίες, όλοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας. Αμέσως μετά την άφιξη τους στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι δέκα από τους 13 τραυματίες βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έφτασε το μεσημέρι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επισκεφτεί τους τραυματίες και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους. Στη συνέχεια μετέβη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εξ αυτών είναι πιο σοβαρά, έχοντας σπάσει τη λεκάνη του, ενώ οι υπόλοιποι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους, φέρουν ωστόσο τραύματα σε όλο τους το σώμα, κατάγματα και εγκαύματα. Ένα ακόμη μέλος της αποστολής, ο τρίτος μεταφραστής, παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη, καθώς φέρει πολύ σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα.

Όλοι οι τραυματίες υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση της υγείας τους και να διαπιστωθεί ποιοι χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία.

Νωρίτερα, οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-27 από τη Λιβύη.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργηθεί έρευνα για τα ακριβή αίτημα του δυστυχήματος.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button