ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Η τουριστική πολιτική της νέας περιφερειακής αρχής δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Τον σχεδιασμό της νέας περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας για τον τουρισμό στηλιτεύει σε σχετική ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για μη εξυπηρέτηση των αναγκών για διακοπές των λαϊκών οικογενειών. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ο σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, που εισηγήθηκε η νέα περιφερειακή αρχή Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και ψηφίστηκε και από τις παρατάξεις του κ. Αγοραστού (Ν.Δ) και της κ. Τζανακούλη, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για διακοπές και τουρισμό των λαϊκών οικογενειών, ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά τα κέρδη μια μειοψηφία επιχειρηματιών.

Μιλώντας εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της, Τάσος Τσιαπλές, στην συνεδρίαση της 1/2/24, ανέφερε τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση, πάγια ήταν αντίθετη στην ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στον κλάδο του Τουρισμού, γιατί η αναγωγή του ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας, που στηρίχθηκε κύρια στον αλλοδαπό και ακριβό τουρισμό, ωφέλησε βασικά το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκομίζει τεράστια κέρδη, από την εκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Αυτό το μοντέλο του τουρισμού, στηρίζει διαχρονικά η περιφέρεια Θεσσαλίας (είτε διοικούνται από τη Ν.Δ, είτε τώρα από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), με τις δράσεις τουριστικής προβολής, τη συμμετοχή σε εκθέσεις, με την διοχέτευση προγραμμάτων οικονομικής στήριξης σε επιχειρηματίες του τουρισμού, με την δημιουργία των καταδυτικών πάρκων, λιμενικών εγκαταστάσεων, οδικού δικτύου, με την έγκριση ΜΠΕ, για να γίνουν τουριστικές επενδύσεις.

Ο προγραμματισμός της νέας περιφερειακής αρχής για το 2024, όπως και εκείνος που ακολουθούσε η προηγούμενη τα χρόνια, χαράσεται σύμφωνα με την τουριστική πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και αντιμετωπίζει το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές ως ακριβό εμπόρευμα.

Θεωρείτε και εσείς το δικαίωμα του λαού για διακοπές, αναψυχή, ευκαιρία να κερδίσουν κυρίως οι μεγάλες τουριστικές μονάδες της περιοχής, υποτάσετε τα πάντα σ’ αυτό το σκοπό, απο τη φύση και το περιβάλλον, την ανάγκη επαφής του λαού με τον πολιτισμό και αθλητισμό, τα εργατικά δικαιώματα, μέχρι και το θρησκευτικό συναίσθημα ανθρώπων.

Θα ξοδέψετε το 2024 άλλες 500.000 ευρώ απο το υστέρημα του λαού, για να προσελκύσεται τουρίστες με φιλοδοξία να ανέβει η Θεσσαλία επίπεδο, να γίνει δηλαδή ακριβός τουριστικός προορισμός.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός και η δραστηριότητα που προτείνει και η νέα περιφερειακή αρχή, δεν αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να κάνουν διακοπές.

Σκεφθείτε, ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που στηρίζεται μόνο σε χρήματα των εργαζομένων, μετά την κατάργηση του ΟΕΕ, μειώθηκε θεαματικά σε αριθμό δικαιούχων απο 750.000 το 2009 σε 300.000 πέρσι.

Ούτε αφορά την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό, όπου οι περισσότεροι εργάζονται με χαμηλούς μισθούς, εποχιακά, με ελαστικές μορφές εργασίας, πολλοί ανασφάλιστοι ή κάνοντας μαθητεία, με ελάχιστη αμοιβή ή και καθόλου, οι δε συνθήκες διαμονής απαράδεκτες.

Ούτε αφορά τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να φυτοζωούν ή θα κλείνουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού, της ακρίβειας, της βαριάς φορολογίας.

Αν δει κανείς την εξέλιξη των ξενοδοχειακών δωματίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας την περίοδο 2010-2022, θα δεί αύξηση στα 5* (+46%), στα 4* (+35%) και στα 3* (+7%), ενώ μείωση στα 2* (-28%) και 1* (-25%).

Για αυτό ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζουμε το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024

Εμείς διεκδικούμμε το δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή, με την εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού, για όλους τους εργαζόμενους. Τριπλασιασμό των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με μείωση της συμμετοχής του δικαιούχου σε καταλύματα και μέσα μεταφοράς. Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους. Φθηνές διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων. Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Να δημιουργηθούν δημόσιες δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι. Να δημιουργηθούν δωρεάν χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους, για τους άνεργους. Εδικές υποδομές για ΑΜΕΑ.

Εμείς αντιμετωπίζουμε την τουριστική κοινωνική εργασία, όπως και τους όρους κατανομής του προϊόντος της, ως μέρος της συνολικής αντίληψής μας για τη δυνατότητα και αναγκαιότητα οι σχέσεις ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να εναρμονιστούν με τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας, να γίνουν κοινωνική περιουσία.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η λύση του πολιτικού προβλήματος, της κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορεί η τουριστική οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί προς όφελος του λαού, σε αναλογία προς τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, τις ενεργειακές, υδροδοτικές, αποχετευτικές και μεταφορικές υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου, σε ισορροπία με τη φύση. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του καθολικού δικαιώματος, στις διακοπές, την αναψυχή και τον Τουρισμό, χωρίς να είναι εμπόρευμα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button