Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

“Ακουσέ με”, μια ταινία γυρισμένη στη Χίο, προβάλλεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Η ταινία «Ακουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, θα προβληθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 27 Απριλίου.
Μάλιστα, μετά τη βραδινή προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα. Σημειώνεται ότι θα γίνουν δύο προβολές στις 6.00 μ.μ. και 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.

Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Χίο, τον χειμώνα του 2022, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. “Και δεν θα είχε ποτέ πραγματοποιηθεί χωρίς την γενναιόδωρη υποστήριξη τοπικών φορέων του νησιού, πολιτιστικών συλλόγων και κοινοτήτων, όσο και ενός πλήθους ταλαντούχων Χιωτών που συμμετείχαν στην παραγωγή”, σημειώνεται σε δελτίο τύπου.
Κύριο θέμα της ταινίας είναι η επικοινωνία ως προϋπόθεση κατανόησης και αποδοχής του άλλου, ως προϋπόθεση συνύπαρξης. Μέσα από αυτό το βασικό θέμα, η ταινία αγγίζει ζητήματα σχολικού εκφοβισμού, ρατσισμού, απομόνωσης που γεννιούνται από την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.

Σύνοψη
Όταν η κωφή έφηβη Βαλμίρα (Ευθαλία Παπακώστα) έρχεται να ζήσει στο νησί του πατέρα της (ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ) μακριά από το ειδικό Σχολείο για Κωφούς της Αθήνας, αντιμετωπίζει την πιθανότητα αδιαφορίας και αποκλεισμού.
Ο Άρης (Δημήτρης Κίτσος), ένα αγόρι από την Βουλγαρία που υφίσταται εκφοβισμό στο σχολείο, προσφέρεται να γίνει φίλος και σύμμαχός της, αλλά η ιδιότητά του ως «άλλου» τον κάνει ανεπιθύμητη παρέα για εκείνην.
Αντίθετα, τα φτιάχνει με τον ξενόφοβο Μάριο (Νίκος Κούκας), πληγώνοντας τον Άρη και πυροδοτώντας σύγκρουση ανάμεσα στα αγόρια. Όταν ένα γύρισμα της τύχης αλλάξει τα δεδομένα όλων, η Βαλμίρα θα αναγκαστεί να αφουγκραστεί επιτέλους – όχι απαραίτητα με τα αυτιά της – τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτό της.

Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Ντούζα και παραγωγή Μιχάλη Σαραντινού, πραγματοποιήθηκε ως μια ελληνοβουλγαρική συμπαραγωγή (Steficon, Greece – Ars Digital, Bulgaria) με την υποστήριξη του ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΕΚΟΜΕ, Bulgarian Film Fund, Europe Creative Media, καθώς και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χίου και της Mediterra Α.Ε..

Παίζουν:
Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska-Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.
Συντελεστές:
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός, Συμπαραγωγός: Ivan Tonev, Παραγωγή: Steficon, Συμπαραγωγή: Ars Digital, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή, Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ, Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου, Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου – Άννα Καραμουσλή, Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη.
Την Μουσική & Sound Art έκανε η Άννα Στερεοπούλου.

Διακρίσεις
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας | Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές
Βραβείο Ορφέας Καλύτερης Ταινίας | Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες (LAGGF).
Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για την Ευθαλία Παπακώστα | Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες (LAGGF).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button