ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Άνοιξαν τα στόματα: “Έκρηξη” περιστατικών κακοποίησης γυναικών στην Κρήτη – Έως και πέντε καταγγελίες την ημέρα

Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα άνοιξε στόματα – Κατακόρυφη αύξηση καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά

Η άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της 1ης Απριλίου έγινε αφορμή για να λύσουν τη σιωπή τους γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και στην Κρήτη, που ως τότε δεν έβρισκαν τη δύναμη να καταγγείλουν τους θύτες. 

Στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων οι καταγγελίες αυξήθηκαν, με τα θύματα να παραδέχονται πως έφτασαν ως εκεί φοβούμενα για τη ζωή τους. 

Η προϊσταμένη του Γραφείου, υπαστυνόμος κ. Ελένη Βιγλάκη, μιλώντας στο neakriti.gr τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές καταγγελίες. Με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός στην Αθήνα, τα στόματα άνοιξαν. Ευτυχώς δεν πρόκειται για καινούργια περιστατικά, αλλά για περιστατικά που προϋπήρχαν και που οι γυναίκες-θύματα πήραν θάρρος, φοβήθηκαν, γι’ αυτό και καταγγέλλονται». 

Η υπαστυνόμος Ελένη Βιγλάκη

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Βιγλάκη, τουλάχιστον τρία περιστατικά καταγγέλλονται καθημερινά, ενώ υπήρξαν μέρες που ο αριθμός τους έφτασε τα πέντε, εξαιρετικά μεγάλος για μια επαρχιακή πόλη. 

Η γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων δεν ανέδειξε μόνο τα κενά στη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων, αλλά ήρθε να ταρακουνήσει δεκάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο και χιλιάδες σε επίπεδο επικράτειας

«Έχουμε πολλές καταγγελίες, πολλά περιστατικά γενικότερα, όμως τα διαχειριζόμαστε από την αρχή ιδρύσεως του γραφείου μας με πολλή ενσυναίσθηση, με επαγγελματισμό. Το κάθε περιστατικό το χαρακτηρίζουμε ως υψηλού κινδύνου, οπότε δε φεύγει τίποτα. Με την παραμικρή καταγγελία προσαγάγουμε όλη την οικογένεια στο γραφείο». 

Η γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων δεν ανέδειξε μόνο τα κενά στη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων, αλλά ήρθε να ταρακουνήσει δεκάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο και χιλιάδες σε επίπεδο επικράτειας. Αλλά και την περσινή χρονιά το φαινόμενο πήρε διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Αστυνομία σχηματίστηκαν 11.589 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. 

Μιλούν τα ίδια τα θύματα 

«Τώρα μιλούν τα ίδια τα θύματα, ενώ πριν είχαμε καταγγελίες από φίλους, γείτονες και συναδέλφους. Τώρα έρχονται τα ίδια τα θύματα γιατί θορυβήθηκαν», σημείωσε η κ. Βιγλάκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δόθηκε μια αφορμή για να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες και τα θύματα γενικότερα ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι πολύ σοβαρό ή κάποιος άγριος ξυλοδαρμός για να φτάσουν στο σημείο της καταγγελίας. Ακόμα και το φαινομενικά πιο απλό “με παρακολουθεί” μπορεί να καταλήξει σε θάνατο». 
Αποδέκτες όλων των περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών είναι τα παιδιά, που συχνά είναι αυτά που παρακινούν τα θύματα να εγκαταλείψουν τον θύτη και να προβούν σε καταγγελία. Η προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας στα Χανιά διαπιστώνει ότι τα παιδιά που βιώνουν μέσα στα σπίτια τους βία ακόμη και σαν θεατές είναι συνειδητοποιημένα και ώριμα, και δεν αντέχουν αυτές τις καταστάσεις. 

«Αν η γυναίκα πιστεύει ότι και εδώ κινδυνεύει, κάνουμε τη διαδικασία με τους φορείς και τη φυγαδεύουμε εκτός Χανίων και εκτός Κρήτης αν χρειαστεί», λέει η υπαστυνόμος κ. Ελένη Βιγλάκη

Μετά την καταγγελία τα θύματα προστατεύονται και αν χρειαστεί μεταφέρονται μόνα ή μαζί με τα παιδιά τους σε ασφαλή χώρο, ενώ συχνά φιλοξενούνται για όσο χρειαστεί στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Χανίων. Η υπαστυνόμος κ. Ελένη Βιγλάκη εξηγεί πως μέλημα του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας είναι οι γυναίκες-θύματα να είναι ασφαλείς. 

Σε ερώτηση αν τα θύματα που ζητούν συνοδεία αστυνομικού για να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή σε άλλους χώρους, τους παρέχεται, και εξηγεί ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους σε ασφαλή χώρο, ο οποίος φυλάσσεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους σε κοινωνική δομή. 

«Αν η γυναίκα πιστεύει ότι και εδώ κινδυνεύει, κάνουμε τη διαδικασία με τους φορείς και τη φυγαδεύουμε εκτός Χανίων και εκτός Κρήτης αν χρειαστεί», τονίζει. 

Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και από τότε μέχρι σήμερα έχει χειριστεί χιλιάδες περιστατικά, πολλά από τα οποία με ακραίες μορφές βίας κατά γυναικών. 

Οδηγό καταγγελιών εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. 

Με αφορμή την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες εγχειρίδιο με οδηγίες σχετικά με την υποβολή καταγγελιών. Στον οδηγό της ΕΛ.ΑΣ. παρέχονται πληροφορίες για τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, καθώς και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. 

Όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο, «η δίωξη της ενδοοικογενειακής βίας γίνεται αυτεπάγγελτα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας. Δεν απαιτείται η κατάθεση παραβόλου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση». 

Αποσαφηνίζοντας τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι περιλαμβάνει τη σωματική βία (σωματική κάκωση, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης) και λεκτική βία (απειλή, stalking κ.λπ.). 

«Αν ασκείται ενδοοικογενειακή βία σε βάρος μου ή σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειάς μου, αν δεν μπορώ να καταλάβω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ενδοοικογενειακή βία, αν φοβάμαι για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα τη δική μου ή άλλου μέλους της οικογένειάς μου, αν γνωρίζω ότι σε κάποιον συνάνθρωπό μου ασκείται ενδοοικογενειακή βία, τότε απευθύνομαι σε οποιοδήποτε Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή Αστυνομικό Τμήμα για να ενημερωθώ σχετικά με τις διαδικασίες, τη νομοθεσία και τα δικαιώματά μου», αναφέρει ο οδηγός της ΕΛ.ΑΣ. 

Πέντε καταγγελίες και τρεις συλλήψεις σε μία ημέρα! 

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν προχθές στο Ηράκλειο. 
Στις τρεις από τις 5 περιπτώσεις έγιναν και συλλήψεις, με τους συντρόφους και συζύγους, πρώην και νυν, να συλλαμβάνονται. Η μία σύλληψη δεν αφορά σε ζευγάρι, αλλά σε έναν 57χρονο, τον οποίο κατήγγειλε η ηλικιωμένη μητέρα του για άσκηση βίας. Αναλυτικότερα, μια 81χρονγη κατήγγειλε τον γιο της ότι την έβρισε, την απείλησε, αλλά και τη χτύπησε, με τον 57χρονο να συλλαμβάνεται. 
Σε μια άλλη περίπτωση, ο σύζυγος χτύπησε τη σύζυγο μπροστά στα παιδιά τους, με το περιστατικό να καταγγέλλεται από την παθούσα και να συλλαμβάνεται ο 43χρονος άνδρας. 

Η τρίτη σύλληψη αφορά σε νεαρό ζευγάρι, που βρίσκεται σε διάσταση, με μια 23χρονη να καταγγέλλει τον πρώην της ότι την εξύβρισε, της τράβηξε τα μαλλιά και τη χτύπησε μέσα σε αυτοκίνητο. 

Στη μία από τις δύο περιπτώσεις που δεν υπάρχει ακόμη σύλληψη, μία γυναίκα κατήγγειλε τον πρώην σύντροφό της για απειλητικές κλήσεις τις οποίες δέχεται το τελευταίο διάστημα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, που και πάλι δε συνελήφθη κανείς ακόμα, γυναίκα κατήγγειλε τον σύζυγό της ότι της ασκούσε σωματική βία και ότι της εξαπέλυε απειλές. 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, οι καταγγελίες για άσκηση σωματικής βίας ανάμεσα σε ζευγάρια, είτε συζύγους είτε συντρόφους που ζουν μαζί ή και που έχουν πάρει χωριστούς δρόμους, είναι καθημερινές. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button