Διεθνής επικαιρότητα

Φιλιππίνες: Η ξηρασία «στέγνωσε» φράγμα κάτω από το οποίο αναδύεται οικισμός 300 ετών

Έναν οικισμό 300 ετών που κάποτε βυθίστηκε κάτω από ένα μεγάλο φράγμα στις Φιλιππίνες έχει «αναδυθεί» ξανά λόγω της ξηρασίας που «στέγνωσε» την δεξαμενή «Pantabangan».

Στην περιοχή εμφανίστηκε το τμήμα μιας εκκλησίας, επιτύμβιες στήλες και μια δημοτική αίθουσα, μετά από μήνες ανομβρίας όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επιβλέπων μηχανικός της Εθνικής Υπηρεσίας Άρδευσης, Μάρλον Παλαντίν.

Το φράγμα δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1970, ενώ όπως σημείωσε ο Παλαντίν αυτή αποτελεί την έκτη φορά που ο οικισμός έρχεται στην επιφάνεια από τότε που δημιουργήθηκε η δεξαμενή, αλλά όπως εξηγεί αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος που ο οικισμός «ήταν ορατός».

Κάθε φορά που η στάθμη του νερού πέφτει, τα ερείπια μετατρέπονται σε ένα τουριστικό αξιοθέατο, σύμφωνα με το CNNi.

Σημειώνεται ότι, όπως μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, έτσι και οι Φιλιππίνες βρίσκονται αντιμέτωπες τις τελευταίες εβδομάδες με ένα ακραίο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η πόλη Μουνόζ που συνορεύει με το φράγμα έχει καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες πέντε ημέρες. Την Κυριακή ο υδράργυρος έφτασε στους 47 βαθμούς Κελσίου, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές..

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που τροφοδοτεί αυτά τα κύματα καύσωνα, σύμφωνα με έκθεση του 2023 από το World Weather Attribution συνιστά ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 200 χρόνια που θα ήταν «πρακτικά αδύνατο να συμβεί χωρίς την επέλαση της κλιματικής αλλαγής».

CNNi, Emily Blumenthal and Monica Garrett: A 300-year-old settlement resurfaces as severe drought dries up a dam in the Philippines

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button