Διεθνής επικαιρότητα

Γιατί οι νέες μητέρες είναι πιο πιθανό να βλέπουν πρόσωπα σε καθημερινά αντικείμενα

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ (UQ) διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που μόλις έκαναν μωρό είναι πολύ πιο πιθανό να βλέπουν πρόσωπα σε καθημερινά αντικείμενα από άλλες γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δρ. Jessica Taubert από τη Σχολή Ψυχολογίας του UQ οδήγησε την έρευνα για να προσδιορίσει εάν η παρειδωλία προσώπου -η αντίληψη μιας δομής προσώπου σε ένα κατά τα άλλα άψυχο αντικείμενο- ήταν πιο συχνή στις νέες μητέρες, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες μετά τον τοκετό βαθμολογούσαν αντικείμενα με απατηλά πρόσωπα ως πιο «όμοια με πρόσωπο» από τις μέλλουσες μαμάδες και εκείνες που δεν ήταν έγκυες», είπε η Taubert. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης στο σώμα μετά τον τοκετό.

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή για τη μείωση του στρες, την ενίσχυση της διάθεσης και την προώθηση μητρικών συμπεριφορών όπως η γαλουχία, επομένως θα μπορούσε να συμβάλει σε αυξημένη ευαισθησία στην αντίληψη προσώπων σε αντικείμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τρέχουσα μελέτη συμμετείχαν 379 γυναίκες -79 είχαν γεννήσει τους τελευταίους 12 μήνες, 84 μέλλουσες μητέρες και 216 γυναίκες που δεν ήταν έγκυες. Ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται πρόσωπα σε ένα ποικίλο σύνολο εικόνων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων πραγματικών προσώπων, εικόνων απατηλών προσώπων σε καθημερινά αντικείμενα και αντικειμένων χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου.

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες μετά τον τοκετό ήταν πιο επιρρεπείς στην παρειδωλία», είπε η Taubert. «Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας έχει αυξημένη ευαισθησία σε οτιδήποτε μοιάζει με πρόσωπο και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση της παρουσίας ανθρώπινων προσώπων στο περιβάλλον μας. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ότι η ευαισθησία μας στην παρειδωλία κυμαινόταν σε διάφορα στάδια της ζωής».

Η Taubert λέει ότι τα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι τα επίπεδα ορμονών μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις βασικές οπτικές διεργασίες που είναι υπεύθυνες για την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στα πρόσωπα. «Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι αποκρίσεις μας σε κοινωνικά σχετικά ερεθίσματα ενισχύονται κατά την πρώιμη γονεϊκότητα», είπε. «Αυτό ανοίγει νέες γραμμές έρευνας γιατί γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στις μοναδικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα ενός νεογέννητου».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biology Letters.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button