ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Είναι αντισυνταγματικό  | Neakriti

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα, δίχως προφανή αδιαμφισβήτητη απάντηση, είναι γιατί βιάζεται τόσο πολύ ο Μητσοτάκης να περάσει μια αντισυνταγματική ρύθμιση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό. Πλέον η πλειοψηφία των συνταγματολόγων συμφωνεί ότι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, έστω και με την “τρίπλα” της συνεργασίας με ξένα ιδρύματα, στην Ελλάδα αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας. Φυσικά ο νόμος θα περάσει… αέρα, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση θεσμούς και θέσφατα, ακόμη κι αν είναι το ίδιο το Σύνταγμα προσδιορίζει τον χαρακτήρα και το πνεύμα του πολιτεύματος. Αν τα είχε σε εκτίμηση, δε θα εξέδιδε το ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα για την κατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, βάζοντάς μας στην ίδια κατηγορία με χώρες που είναι ανελεύθερες, σκοταδιστικές και οπισθοδρομικές, όπως είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία. 
Ένα ενδιαφέρον ερώτημα, δίχως προφανή αδιαμφισβήτητη απάντηση, είναι γιατί βιάζεται τόσο πολύ ο Μητσοτάκης να περάσει μια αντισυνταγματική ρύθμιση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αντί να περιμένει να κάνει τη συνταγματική αναθεώρηση και να δημιουργήσει κανονικά ιδιωτικά ΑΕΙ, δίχως κανένα εμπόδιο; 

Αφού… θα ξαναβγεί 

Βεβαίως ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει σε 3-3,5 χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να υπάρξει στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Οπότε δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος που θα απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εφόσον δε συμβεί κάτι… κοσμογονικό στο ενδιάμεσο. Και ακόμη και αν συμβεί, είναι πολύ πιθανό το επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη και τα “φίλια media” να μπορούν να το φέρουν στα μέτρα τους. Αν η Ν.Δ. ξανακάνει κυβέρνηση, θα μπορεί να επιβεβαιώσει τη συνταγματική αναθεώρηση της παρούσας Βουλής και… όλα καλά και συνταγματικά. Δεν πρόκειται να αποτύγχανε ο Μητσοτάκης, όπως απέτυχε να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007. 
Οπότε… γιατί η βιασύνη; 
Είναι γνωστό ότι η Ν.Δ. έχει ανοιχτό “γραμμάτιο” προς τους ΙΕΚάδες και διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα για να επιτρέψει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι κάτι που θέλει η συντηρητική παράταξη εδώ και τρεις δεκαετίες και βάλε. Αυτή τη στιγμή (και για πρώτη φορά) έχει την πολιτική δύναμη να το κάνει. Οπότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι υπάρχει και η ανάλογη πίεση από τις ομάδες συμφεροντούχων που ενδιαφέρονται για το θέμα. 
Άλλωστε, την πρώτη τετραετία έγινε η προεργασία, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής (που δημιούργησε πελατεία για τα κολέγια), την κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια και την υπογραφή αμοιβαίας αναγνώρισης πτυχίων με την Κύπρο. 
Η πίεση των συμφεροντούχων είναι ίσως ο μοναδικός λόγος που ο Μητσοτάκης έχει τόση πρεμούρα για το θέμα και βιάζεται, με κίνδυνο (θεωρητικό ή όχι, θα φανεί) να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος. 

Πώς παρακάμπτεται το “μη κερδοσκοπικά” 

Ιδιαίτερη έμφαση θέτει η προπαγάνδα του κυβερνητικού μηχανισμού στο ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι “μη κερδοσκοπικά”. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ένα κερδοσκοπικό fund, την CVC, να είναι ο πρώτος επενδυτής που στήνει ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με τη συνεργασία ενός κερδοσκοπικού πανεπιστημίου της Κύπρου. 
Κι αυτό διότι το σχέδιο νόμου, έτσι όπως έχει συνταχθεί, ΔΕ διασφαλίζει τον “μη κερδοσκοπικό” χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Καταρχάς δεν είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, αλλά ιδιωτικού δικαίου (διά του νεολογισμού “νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης”). 
Επίσης, το σχέδιο νόμου δε θεωρεί αναγκαίο και το πανεπιστήμιο, την εκπροσώπηση του οποίου θα αναλαμβάνει η τοπική εταιρεία, να είναι μη κερδοσκοπικό. Επίσης δε θα είναι αναγκαίο να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ή τη διοίκηση του υπό ίδρυση ΑΕΙ στην Ελλάδα το “μητρικό” πανεπιστήμιο. Δηλαδή μπορεί να λειτουργούν ακόμη και με τις σημερινές συνθήκες των κολεγίων (πιστοποιήσεις ή δικαιοχρησίες). 
Με άλλα λόγια, τα λειτουργούντα κολέγια απλώς θα μετονομαστούν σε ΑΕΙ και θα συνεχίσουν… ακριβώς τα ίδια που κάνουν και τώρα. Με αρκετά ακριβότερα δίδακτρα, υποθέτω… 

Η “ακροβασία” των πανελλαδικών 

Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά και δίκαια συστήματα εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη παιδεία, ανεξαρτήτως οικονομικής και ταξικής θέσης, βασισμένο αποκλειστικά στην αξιοκρατία. Μιλάμε φυσικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η κυβέρνηση κατόρθωσε με άλλη μία νομική ακροβασία (που σε απλά Ελληνικά θα μπορούσε να περιγραφεί ως μπαγαποντιά) να το… προσπεράσει και αυτό. Στα κρατικά πανεπιστήμια η πρόσβαση θα επιτυγχάνεται για τους υποψηφίους που συγκεντρώνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο τμήμα της επιλογής τους. Αλλά εκείνοι που αποτυγχάνουν να πιάσουν την υψηλή βάση, ξέρω ’γω της Ιατρικής Αθηνών, θα μπορούν να φοιτήσουν στην Ιατρική ενός ιδιωτικού ΑΕΙ, πιάνοντας απλώς την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου! 
Με άλλα λόγια, οι υποψήφιοι διαχωρίζονται πλέον και επίσημα και με την κρατική βούλα σε εκείνους που μπορούν να “αγοράσουν” την είσοδό τους στα ΑΕΙ και σε εκείνους που την επιτυγχάνουν μέσω της αδιάβλητης διαδικασίας των πανελλαδικών. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Ν.Δ., πιστή στην ταξική της θέση, οξύνει τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αφήνοντας τους φτωχούς να παλεύουν στην αρένα για μια θέση στα ΑΕΙ, ενώ οι πλούσιοι θα μπορούν να αγοράζουν το ίδιο πτυχίο δίχως να μπούνε στη βάσανο του ανταγωνισμού. 

Η CVC έρχεται, αλλά… χωρίς τη θυγατέρα 

Στο ίδιο θέμα αλλά στο… ειδησεογραφικό πεδίο: Έχουν επιβεβαιωθεί πλέον οι πληροφορίες για ίδρυση ιατρικής σχολής από τη θυγατρική του μεγάλου Fund CVC, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (UoN), που θα είναι και η πρώτη ιδιωτική μπίζνα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βεβαίως, πέραν της Ιατρικής, θα πρέπει προφανώς και να ιδρυθούν δύο άλλες σχολές, που μένει να δούμε ποιες είναι (το UoN έχει, εκτός από Ιατρική, και πέντε ακόμη σχολές, συμπεριλαμβανομένης σχολής επαγγελμάτων υγείας, νομικής και πολυτεχνικής σχολής – οι δύο τελευταίες είναι εξαιρετικά υψηλής ζήτησης). 
Το ενδιαφέρον στοιχείο που μάθαμε εσχάτως είναι ότι από τον περασμένο Ιούλιο η κόρη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι πλέον investor relation manager. Δηλαδή μόλις κέρδισε τις δεύτερες εκλογές ο Μητσοτάκης και έχοντας ήδη προαναγγείλει ότι θα φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο το δυνατόν ταχύτερα, η κόρη του παραιτείται από την εξαιρετικά καλοπληρωμένη δουλειά της στον όμιλο που… θα δημιουργήσει το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και είχε συμφωνήσει με το UoN ήδη από την περασμένη άνοιξη! 
Ε, ναι, οι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη είναι προσεκτικοί, είχε κανείς κάποια αμφιβολία γι’ αυτό; 

Γ.Ψ. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button