ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Από τη Γαύδο στις κατασκηνώσεις του Καλαθά οι 74 μετανάστες – Παρέμβαση υπουργείου ζητά η δήμαρχος

«Οι ίδιοι οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί, μας λένε ότι προορισμός τους είναι η Γαύδος και η Κρήτη» υπογράμμισε στο neakriti.gr η δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη, εξηγώντας τις αδυναμίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά και καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει

Την παρέμβαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Γαύδο ζητά η δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (2/2) μεταφέρθηκαν με σκάφη του λιμενικού στα Σφακιά και από εκεί στα Χανιά, οι εβδομήντα τέσσερις μετανάστες που παρέμεναν αποκλεισμένοι στη Γαύδο λόγω καιρού, φιλοξενούμενοι από την προηγούμενη Κυριακή σε ένα ακατάλληλο κτίριο. Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου στον Καλαθά όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους σε ΚΥΠ της Αττικής.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν αποβιβαστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο νησί της Γαύδου με πιο πρόσφατο το καραβάνι των εβδομήντα τεσσάρων που έφτασαν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών και φιλοξενήθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή Κόρφος.

Τη σίτιση τους ανέλαβαν επιχειρηματίες της Γαύδου, ενώ ενδεικτικό των συνθηκών παραμονής τους είναι το γεγονός ότι κοιμόντουσαν στο πάτωμα, πάνω στα είδη ρουχισμού που είχε ο κάθε ένας μαζί του, καθώς ο δήμος δεν έχει να διαθέσει στρώματα. 

«Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι η Γαύδος αποτελεί πλέον δρόμο για τους μετανάστες. Οι ίδιοι οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί, μας λένε ότι προορισμός τους είναι η Γαύδος και η Κρήτη» υπογράμμισε στο neakriti.gr η δήμαρχος, Λίλιαν Στεφανάκη, εξηγώντας τις αδυναμίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά και καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει. 

Με ελάχιστες επιχειρήσεις να παραμένουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με προμήθειες που καλύπτουν μόνο τους λιγοστούς κατοίκους και χωρίς ο δήμος να διαθέτει εξοπλισμό και είδη για τη διανυκτέρευση τους, το ακριτικό νησί που καθίσταται από τους δουλεμπόρους εύκολη δίοδος προς την Ευρώπη, δέχεται ασφυκτική πίεση από τις συνεχείς ροές μεταναστών τη στιγμή που το κεντρικό κράτος δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει ανταπόκριση στις εκκλήσεις της δημάρχου για παροχή στήριξης. 
Στη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες επιστολή της προς  τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη και προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Δημήτρη Ιατρίδη, η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη ζητά να εξεταστεί άμεσα μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, καθώς όπως τονίζει, ο προϋπολογισμός του δήμου αδυνατεί να καλύψει χρηματικά την φιλοξενία των μεταναστών που καταφτάνουν διαρκώς στο νησί.

Επιπλέον προτείνει την προμήθεια και την δημιουργία μιας αποθήκης υλικού προκειμένου όπως σημειώνει, να υπάρχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμα είδη πρώτης ανάγκης σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση, όπως για παράδειγμα αυτή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προηγούμενες επτά ημέρες, με εβδομήντα τέσσερις ψυχές να είναι αποκλεισμένες στο νησί. «Ο δήμος Γαύδου προσπαθεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει και τα περιορισμένα οικονομικά του να ανταποκριθεί στις πρώτες ανάγκες που δημιουργούνται με την άφιξη αυτών των ανθρώπων, πολύ δε περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και καθιστούν – επί του παρόντος- αδύνατο τον ανεφοδιασμό μας με προμήθειες» σημείωσε η κ. Στεφανάκη.

Ως άμεσης προτεραιότητας ζητά να αξιολογηθούν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τα αιτήματα για την προμήθεια ενός κοντέινερ για την αποθήκευση ειδών πρώτης ανάγκης και για βραχεία παραμονή μεταναστών, όπως και αυτό που αφορά στην προμήθεια τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες σίτισης και καθαριότητας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button