Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Χίος: “Η νύχτα με τα φαναράκια” παραμονή του Αγίου Αντωνίου στην Παλιά Ποταμιά (video)

Ο ήχος από το νερό που κυλά χαμηλά στη ρεματιά υποδέχεται τον επισκέπτη στην Παλαιά Ποταμιά. Ένα χωριό που ζει μοναχό, στη Βόρεια Χίο, εγκαταλελειμμένο εδώ και μισό αιώνα από τους κατοίκους του. Και όμως παραμονή του Αγίου Αντωνίου, που γιορτάζει η χωριοεκκλησιά, το χωριό αποκτά ζωή. Οι πιστοί καταφθάνουν σιγά-σιγά να προσκυνήσουν, ν’ ανάψουν ένα κερί.

Μικρά φαναράκια στις πεζούλες φωτίζουν το δρόμο μέχρι την Εκκλησιά. Τα παιδιά του πολιτιστικού Συλλόγου έχουν φροντίσει ώστε και κάθε ερειπωμένο σπίτι, στην αντικρινή από την εκκλησιά πλαγιά να έχει το δικό του φαναράκι.

Με νοσταλγία θυμούνται οι παλαιότεροι τα χρόνια που το χωριό είχε ζωή. Μέχρι αρχές της δεκαετίας του 1970 όπου και οι τελευταίοι μετακινήθηκαν στη Νέα Ποταμιά, πάνω στον επαρχιακό δρόμο.

Η μη ύπαρξη δρόμου που να ενώνει το χωριό με τα υπόλοιπα της Βόρειας Χίου, η ανυπαρξία υποδομών αλλά και το ιδιαίτερα υγρό κλίμα ήταν οι βασικοί παράγοντες που ελήφθη η απόφαση για την μεταφορά του χωριού που εκείνη την περίοδο αριθμούσε περί τους 300 ανθρώπους, έχοντας ακόμα και 67 παιδιά στο σχολείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις απογραφές των περασμένων δεκαετιών, στα 1940 το χωριό είχε 323 κατοίκους. Το 1951 είχε 253, για να μειωθούν στους 202 το 1961.

Τη δεκαετία που ακολούθησε έγινε και η μετοίκηση στο νέο χωριό, την Νέα Ποταμιά. Χαρακτηριστικά το 1971 η (Παλιά) Ποταμιά είχε 11 κατοίκους και η Νέα Ποταμιά 110. Στην τελευταία απογραφή του 2021, η Νέα Ποταμιά έχει μόλις 32 κατοίκους…

Υπό το φως των κεριών πραγματοποιείται ο εσπερινός στην μικρή εκκλησιά. Η αρτοκλασία, ένα κάλεσμα στις ψυχές των ανθρώπων τους, που απόψε χάρη στα φαναράκια των ευχών, παίρνουν το στρατί μέχρι τα σπίτια τους.

Χίος: “Η νύχτα με τα φαναράκια” παραμονή του Αγίου Αντωνίου στην Παλιά Ποταμιά (video)

Επιθυμία των μελών του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες αλλά και να κάνουν επισκέψιμο το χωριό.

Να καθαρίσουν κάθε αυλή και μονοπάτι, εκεί που παλιά γίνονταν οι βεγγέρες και οι κάτοικοι της Ποταμιάς μιλούσαν για τα προβλήματα αλλά και τα όνειρα για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.
Στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 μίλησε ο Μιχάλης Πούπαλος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ποταμιάς.

Χίος: “Η νύχτα με τα φαναράκια” παραμονή του Αγίου Αντωνίου στην Παλιά Ποταμιά (video)
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button