ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Το ευμενές σενάριο για την Κρήτη

“Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό. Ο ταξιδιωτικός κλάδος δεν είναι έτοιμος”

Οι καύσωνες και η κλιματική αλλαγή, που είναι η αιτία τους, θα οδηγήσουν πιθανόν σταδιακά σε αλλαγή στα πρότυπα του τουρισμού, επηρεάζοντας αρνητικά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως ανέφερε πριν από λίγους μήνες δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο “Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό. Ο ταξιδιωτικός κλάδος δεν είναι έτοιμος”, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο.

Ωστόσο, το 2023 εξελίχθηκε σε μία εξαιρετική χρονιά σχεδόν για το σύνολο των ελληνικών προορισμών της Ελλάδας, ενώ και τα πρώτα σημάδια για την επόμενη χρονιά είναι πολύ θετικά, αν και οι προκλήσεις παραμονεύουν. Τα μηνύματα για το 2024 που έλαβαν τόσο η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, όσο και ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, κατά τη διάρκεια της World Travel Market στο Λονδίνο ήταν θετικά. Αυτό μετέφερε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός στους ξενοδόχους. Δηλαδή τις διαβεβαιώσεις από tour operators και αεροπορικές εταιρείες για αξιοσημείωτη αύξηση του πτητικού έργου την επόμενη σεζόν.

«Φέτος θα πετύχουμε μια χρονιά-ρεκόρ», δήλωσε ο κ. Φραγκάκης. Ενδεικτικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023 καταγράφηκαν 20,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 και παρουσιάζοντας αύξηση κατά +11,6% (+2,2 εκατ. αφίξεις). Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, η αύξηση υπολογίζεται σε +11%. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,9%, ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,2 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,3 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%.

Στους χαμένους της σεζόν είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 521.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση -5,6%, και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 685.000 διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση -9,0%. Και ο Οκτώβρης κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα για τους προορισμούς που παρέμειναν ανοιχτοί, ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνουν τη σεζόν και οι τελευταίοι ανοιχτοί προορισμοί σε Κρήτη και Ρόδο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button