Διεθνής επικαιρότητα

Άντονι Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει την πίεση στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την άσκηση της πίεσής τους στο Ιράν και στο πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά τη συμφωνία για την απελευθέρωση κρατουμένων.

«Τίποτα στη γενική μας προσέγγιση στο Ιράν δεν άλλαξε. Ακολουθούμε μια στρατηγική αποτροπής, πίεσης και διπλωματίας», είπε στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήμασταν ξεκάθαροι στο γεγονός ότι το Ιράν πρέπει να εκτονώσει την κατάσταση για να δώσει χώρο στη διπλωματία στο μέλλον», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από διευρυμένες διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς ηγέτες, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία με την Τεχεράνη για την απελευθέρωση πέντε κρατουμένων Αμερικανών.

Σε αντάλλαγμα, η Νότια Κορέα μπορεί να μεταφέρει έξι δισεκατομμύρια δολάρια από ιρανικά κεφάλαια που έχουν παγώσει σε έναν ειδικό λογαριασμό στο Κατάρ, λογαριασμό που το Ιράν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εύθραυστη αυτή διευθέτηση δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο μακροχρόνιων αντιπάλων, χωρίς ωστόσο να αφήνει να διαφανεί μια νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορά, σύμφωνα με την οποία το Ιράν επιβραδύνει τον ρυθμό συσσώρευσης ουρανίου εμπλουτισμένου σε βαθμό που προσεγγίζει το όριο για την κατασκευή όπλων, αλλά θα χαιρέτιζε οποιαδήποτε κίνηση της Τεχεράνης για αποκλιμάκωση της «αυξανόμενης πυρηνικής της απειλής».

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε τη Δευτέρα με τις οικογένειες μερικών εκ των κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός είπε ότι η μεταφορά από το Ιράν των Αμερικανών κρατουμένων από τη φυλακή σε κατ΄οίκον περιορισμό δεν σχετίζεται με καμία άλλη πτυχή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, η οποία αντικατοπτρίζει μια στρατηγική αποτροπής, πίεσης και διπλωματίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button