ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τι είναι προσωπικός βοηθός και η κάρτα αναπηρίας (vid)

Στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο», φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης – Τι είπε για τον προσωπικό βοηθό και την κάρτα αναπηρίας

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» της ΚΡΗΤΗ TV και τον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη, για τον προσωπικό βοηθό και την κάρτα αναπηρίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο προσωπικός βοηθάς τελεί υπό την καθοδήγηση του ατόμου με αναπηρία, εκτελεί δηλαδή τις εντολές του ατόμου με αναπηρία ώστε να του καλύπτει την αναπηρία. Παράλληλα αναφερόμενος στην κάρτα αναπηρίας επεσήμανε ότι «στηρίζεται στο πρόσωπο και όχι στις παροχές, αλλά οι παροχές πηγάζουν από την κάρτα, η οποία ταυτόχρονα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, αφού όποιος την έχει δε χρειάζεται να επιδεικνύει γνωματεύσεις».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο κ. Βαρδακαστάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέσπιση του προσωπικού βοηθού, που λειτουργεί πιλοτικά για 2.000 άτομα στη χώρα και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 50 εκατ. ευρώ. Ο προσωπικός βοηθάς τελεί υπό την καθοδήγηση του ατόμου με αναπηρία, εκτελεί δηλαδή τις εντολές του ατόμου με αναπηρία ώστε να του καλύπτει την αναπηρία. Έτσι ένας ανάπηρος άνθρωπος γίνεται ανεξάρτητος και αποκαθίστανται οι σχέσεις στην οικογένεια, αφού το παιδί έχει σχέση παιδιού με τους γονείς και δε βλέπει τους γονείς ως βοηθούς ή μεταξύ συζύγων οι σχέσεις είναι συζυγικές και όχι σχέσεις φροντιστών, που αποξενώνουν τα ζευγάρια.

Σε ό,τι αφορά την Κάρτα Αναπηρίας, ο κ. Βαρδακαστάνης είπε ότι είναι η ταυτότητα ενός ανάπηρου ατόμου, που συγκεντρώνει τις παροχές που βρίσκονται διάσπαρτες. Η Κάρτα Αναπηρίας στηρίζεται στο πρόσωπο και όχι στις παροχές, αλλά οι παροχές πηγάζουν από την κάρτα, η οποία ταυτόχρονα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, αφού όποιος την έχει δε χρειάζεται να επιδεικνύει γνωματεύσεις. Ο κ. Βαρδακαστάνης εκτίμησε ότι πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα στο εξάμηνο, θα έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, που βοηθάει στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων στην Ευρώπη και αν το ελληνικό κράτος ενσωματώσει την οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε από τη μια πλευρά θα είναι η εθνική Κάρτα Αναπηρίας και από την άλλη η ευρωπαϊκή.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button