ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τι διεκδικεί η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος

Τις κυριότερες διεκδικήσεις της γνωστοποίησε η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, οι διεκδικήσεις της είναι οι εξής:

«- Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς διά της ενσωμάτωσής στη βασική σύνταξη.

– Κατάργηση  της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Να πάψουν οι συνταξιούχοι να πληρώνουν διπλή φορολογία: φόρο και ταυτόχρονα Εισφορά Αλληλεγγύης.

– Χορήγηση αυξήσεων για το 2024, με βάση τον πληθωρισμό (4,3%-4,4%) στο σύνολο των δικαιούχων (2,5 εκατομμύρια), αντί για το 3,1%, που βγάζει το ½ του ΑΕΠ και το ½ του πληθωρισμού και στο σύνολο των συντάξεων κύριας και επικουρικής.

– Χορήγηση σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών (για την επικουρική και τα δώρα) της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, έστω και τμηματικά.

– Ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει από τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων, λόγω του Ν. 4387/2016 και άμεση καταβολή των αναδρομικών που προκύπτουν από αυτές τις διορθωτικές μεταβολές.

– Πλήρης κατάργηση της εισφοράς ασθενείας 6%, που ισχύει σήμερα, στις επικουρικές συντάξεις.

– Επαναφορά της εισφοράς της υγειονομικής περίθαλψης στην κύρια σύνταξη στο 4%, όπως ήταν, μέχρι τον Αύγουστο του 2015, από το 6%, που είναι σήμερα, επί του συνόλου όλων των συντάξεων.

– Η συμμετοχή στην πρόσθετη φαρμακευτική δαπάνη, σε περίπτωση επιλογής πρότυπου σκευάσματος, να περιοριστεί, όπως σε όλα τα σκευάσματα, στο 25% από μέχρι και 100%, που ισχύει σήμερα.

– Ρύθμιση με διαγραφή του αναδρομικού χρέους στους λήπτες συντάξεων χηρείας που λαμβάνουν και δική τους σύνταξη και που στην τριετία η σύνταξη χηρείας τους δεν μειώθηκε στο 50%, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και του e-ΕΦΚΑ.

– Επαναφορά του δικαιώματος της επιλογής της χήρας-ου στην τριετία, σε ποια κύρια σύνταξη να γίνει η περικοπή, όπως ίσχυε πάντα, πριν από τον Ν. 4387/2016 (Νόμο Κατρούγκαλου).

– Προσμέτρηση του χρόνου διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης, που διανύθηκε, πριν από τον Ν. 4387/2016 και που, κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού, δεν προσμετρήθηκε, παρόλο που για τον χρόνο αυτό έχουν καταβληθεί οι εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα.

– ‘Αμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών των καταναλωτικών και πρώτης ανάγκης προϊόντων.

– Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Από ένα επίπεδο αποδοχών και πάνω τα 2/3 των ονομαστικών αυξήσεων αφαιρούνται από τον πρόσθετο φόρο, την επιβολή της ΕΑΣ και λόγω μη αναπροσαρμογής της φορολογικής κλίμακας.

– Θεσμοθέτηση της ΑΓΣΣΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο και θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για ζητήματα συνταξιοδοτικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, με τη συμμετοχή της στην ΟΚΕ, τα ΔΣ του e-ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, στην Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας κ.τ.λ.».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button