ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ρέθυμνο: Ανείπωτος ο πόνος για τις οικογένειες των δύο φίλων που βρέθηκαν νεκροί (vid)

Τραγικός επίλογος για τους δύο Ρεθυμνιώτες – Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία για την απώλεια των δύο ανδρών (vid)

Στη θάλασσα που τόσο αγαπούσαν γράφτηκε ο επίλογος για τους δύο Ρεθυμνιώτες τα ίχνη των οποίων χάθηκαν το πρωί της Κυριακής από τη θαλάσσια περιοχή των Σφακίων, όταν παρασύρθηκαν με τα κανό τους από ξαφνικούς ισχυρούς βοριάδες. Σήμερα Δευτέρα στις οκτώ και μισή το πρωί και λίγο πριν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο ερευνών από το λιμενικό σώμα, δέκα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Σφακίων, μεταξύ Πλακιά και Γαύδου, ιδιώτες εντόπισαν αρχικά τον 50χρονο Κώστα Μανετάκη και λίγα λεπτά αργότερα τον 44χρονο Τάσο Θεοδοσίου, χωρίς τις αισθήσεις τους. 

Άμεσα ειδοποιήθηκε το λιμενικό σώμα, πλωτό του οποίου συνέχιζε τις έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλα μέσα και περισυνέλλεξε τις σορούς. Τις μετέφερε στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων από όπου με ασθενοφόρο μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για την τυπική διαδικασία βεβαίωσης του θανάτου των δυο ανδρών. Η νεκροψία νεκροτομή που θα δείξει τα ακριβή αίτια και τον χρόνο θανάτου των άτυχων Ρεθυμνιωτών αναμένεται να διενεργηθεί στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Στο σημείο που εντοπίστηκαν οι σοροί βρέθηκε το ένα από τα δύο κανό με τα οποία ξεκίνησαν προχθές το πρωί από τη Χώρα Σφακίων και ανοίχτηκαν στο πέλαγος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το επιχειρούσαν. Τόσο ο 44χρονος Τάσος Θεοδοσίου, πατέρας δύο παιδιών, εργαζόμενος στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, όσο και ο 50χρονος Κώστας Μανετάκης ο οποίος διατηρούσε κατάστημα με είδη αλιείας στον Κουμπέ, είχαν μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα. 

Αυτή τη φορά ξεκίνησαν με ιδανικές καιρικές συνθήκες, ωστόσο η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους. Όπως είπε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός, «οι δύο φίλοι ήταν γνωστοί και αγαπητοί στα Σφακιά. Αγαπούσαν την περιοχή και συνήθιζαν να την επισκέπτονται για να απολαμβάνουν τη θάλασσα. Το πρωί της Κυριακής ο καιρός ήταν πολύ καλός. Κάποια στιγμή γύρω στις έντεκα έπιασε ένα δυνατό μπουρίνι και τους παρέσυρε. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και μάλιστα άμεσα απέπλευσαν δύο σκάφη ιδιωτών ψάχνοντας στην περιοχή που οι ίδιοι είχαν δώσει στίγμα αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι οι άνεμοι τους είχαν παρασύρει».

Οι ίδιοι ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τις αρχές και τις οικογένειες τους, δηλώνοντας πως κινδυνεύουν και πως οι άνεμοι τους έχουν παρασύρει στο ανοιχτό πέλαγος. Είχαν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, με τα οποία έδωσαν και το στίγμα τους ενάμιση ναυτικό μίλι νοτιοανατολικά των Σφακίων. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της Κυριακής, το στίγμα των κινητών τους  χάθηκε. Οι άτυχοι Ρεθυμνιώτες φορούσαν σωσίβια και κατάλληλη ενδυμασία για κανό – καγιάκ.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό τους συμμετείχαν ένα περιπολικό σκάφος του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, δύο σκάφη ιδιωτών, δύο αλιευτικά, τρία παραπλέοντα πλοία, ένα περιπολικό όχημα του λιμενικού που ερευνούσε το παράκτιο μέτωπο. Από αέρος συνέδραμαν δύο ελικόπτερα, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Κατά την πρώτη μέρα των ερευνών και παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι που δεν ξεπερνούσαν τα δύο μποφόρ, δεν εντοπίστηκε ίχνος των άτυχων Ρεθυμιωτών.

Ανείπωτος ο πόνος για τις οικογένειες των δύο φίλων που βρίσκονταν από το βράδυ της Κυριακής στη Χώρα Σφακίων με τις ελπίδες για μια θετική έκβαση των ερευνών να εξανεμίζονται. Η είδηση της απώλειας τους σκόρπισε θλίψη στην τοπική κοινωνία. Ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργης Μαρινάκης σημείωσε πως «όλη η κοινωνία έχει συγκλονιστεί. Είναι ένας άδικος θάνατος και μάλιστα με συνθήκες που κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει. Θα τους θυμόμαστε κι ελπίζω όλοι να είμαστε προσεκτικότεροι στο μέλλον γιατί αυτές οι απώλειες είναι από κείνες που μπορούμε να αποφεύγουμε».

Για ένα λυπηρό και ταυτόχρονα διδακτικό γεγονός έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή τονίζοντας πως «θα πρέπει όλοι μας να δείχνουμε σεβασμό απέναντι στη φύση, απέναντι στη θάλασσα, απέναντι στο βουνό. Ήταν έμπειροι οι άνθρωποι όμως τελικά δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες τις καιρικές ,με αποτέλεσμα αυτή τη θλιβερή κατάληξη». Τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες του Τάσου Θεοδοσίου και του Κώστα Μανετάκη εξέφρασαν οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Σφακίων και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου.

Αναπάντητα είναι για την ώρα τα ερωτήματα που αφορούν στις συνθήκες αλλά και στον χρόνο θανάτου των δύο ανδρών. Οι δύο φίλοι ήταν γεννημένοι την ίδια μέρα – 21 Νοεμβρίου – και έσβησαν την ίδια μέρα, στη θάλασσα που λάτρευαν και που δυστυχώς τους πρόδωσε.

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button