ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Κατρακύλα δίχως… φρένα με κλινικές υπό διάλυση, γιατρούς στα όρια, εφημερίες τρόμου (vid)

Κλινικές υπό διάλυση, γιατροί στα όριά τους, εφημερίες του τρόμου, διακομιδές από ανειδίκευτους και ένας ολοκαίνουργιος μαγνητικός στα… αζήτητα συνθέτουν την εικόνα ενός νοσοκομείου υπό κατάρρευση στο Ρέθυμνο

Δεν έχει τέλος η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι υγειονομικοί να βρίσκονται πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα. Η συνεχής υποβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως και των περισσότερων περιφερειακών νοσοκομείων, βρίσκει τους πολίτες σε μια διαρκή αγωνία και ανησυχία για το μέλλον. 

Νευραλγικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες σε δραματικό σημείο, με την πολύπαθη Παθολογική Κλινική να έχει έναν γιατρό, ενώ οι αναγκαίοι είναι έξι, και έναν ειδικευόμενο την ώρα που χρειάζονται δέκα. Αντιστοίχως, η Ορθοπαιδική Κλινική, η οποία πρόσφατα μάλιστα επλήγη από δύο παραιτήσεις, έχει μείνει αυτή τη στιγμή με δύο γιατρούς, καθιστώντας την ουσιαστικά μη λειτουργική. 

Η Πέλα Νεονάκη, μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, δήλωσε στo neakriti.gr σχετικά ότι «η λειτουργία της Ορθοπαιδικής Κλινικής έχει υποβαθμιστεί εξαιρετικά. Έχει μείνει με δύο γιατρούς. Ασθενείς περιμένουν ώρες στα Επείγοντα για να τους δει ένας γιατρός. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σύντομα που ανοίγει η σεζόν κι έρχεται το καλοκαίρι θα γιγαντωθεί, καθώς αυξάνονται και τα τροχαία ατυχήματα. Έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις εφημερίες, τώρα που παραιτήθηκε και ο διοικητής, οι γιατροί δε βρίσκουν απαντήσεις σχετικά με τις εφημερίες τους. Δε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε πολλά ορθοπαιδικά περιστατικά και θα αναγκαζόμαστε να τα διακομίζουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία». 

Δεν έχει τέλος η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί με τρεις γιατρούς, μεταξύ των οποίων μία παιδίατρος, συνεπώς με δύο γιατρούς ενηλίκων επί της ουσίας, τη στιγμή που 7 γιατροί είναι αναγκαίοι, ώστε να προσφέρουν την κατάλληλη και ασφαλέστερη φροντίδα στους ασθενείς που καταφτάνουν στο κρίσιμο αυτό τμήμα του νοσοκομείου. Αρκετά συχνά, σε αυτό το κρίσιμο τμήμα εφημερεύει ειδικευόμενος γιατρός μόνος του, χωρίς να έχει την ανάλογη εμπειρία για να υποστηρίξει μόνος αυτό το πόστο, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και τον εαυτό του σε περίπτωση που, λόγω απειρίας ή εξάντλησης, κάνει κάποιο ιατρικό λάθος. 

Η γιατρός Πέλλα Νεονάκη

Μάλιστα, πρόσφατα έγινε γνωστό από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, η οποία προέβη σε καταγγελία κατά του πρώην διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος φαίνεται πως έδινε γραπτή εντολή σε παιδίατρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, να καλύπτει το Παθολογικό ΤΕΠ ενηλίκων, πρακτική εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ασθενείς. Για το περιστατικό είχε εκδώσει ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, προωθώντας μάλιστα την καταγγελία σε επίπεδο υπουργείου, αναφέροντας ότι με την εν λόγω ενέργεια ο διοικητής δίνει εντολή για αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας και εκθέτει ασθενείς σε κίνδυνο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΟΕΝΓΕ θα προσφύγει άμεσα και σε νομικά μέτρα εναντίον του, εκτός από τη δεδομένη της στήριξη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου. Απαιτούμε άμεση παρέμβαση από τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να σταματήσουν οι επικίνδυνες παρανομίες του διοικητή Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό». 

Τεράστιο “αγκάθι” στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι το ζήτημα των διακομιδών, που γίνονται πολύ συχνά από ανειδίκευτους γιατρούς ή γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, τη στιγμή που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένα επείγον θέμα. Πρόσφατα, βαριά πάσχων καρδιολογικός ασθενής, διασωληνωμένος, έπρεπε να διακομιστεί άμεσα και στο πρόγραμμα των διακομιδών βρισκόταν ένας ουρολόγος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλος γι’ αυτή τη μεταφορά. Έπειτα από μάχη που έδωσε ο καρδιολόγος, κατάφεραν να βρεθεί αναισθησιολόγος, ώστε να διακομίσει τον ασθενή, σενάριο όμως που δε θα έπρεπε να αφήνεται στην τύχη, ούτε στον προσωπικό αγώνα των ίδιων των γιατρών. 

Αυτή τη στιγμή, μετά από παραίτηση ενός νευρολόγου και μιας επικουρικής που δε θέλησε να συνεχίσει στο νοσηλευτικό ίδρυμα, υπάρχει μόνο ένας νευρολόγος, ο οποίος αναγκάζεται να σηκώσει το βάρος περίπου 80.000 κατοίκων του νομού μόνος του. Είναι θέμα χρόνου να εξουθενωθεί και να φύγει ενδεχομένως κι εκείνος.
Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, εδώ και ένα περίπου χρόνο, βρίσκεται ένας ολοκαίνουργιος μαγνητικός τομογράφος, για τον οποίο το ποσό είχε εξασφαλιστεί από το 2018, παραδόθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα τον περσινό Ιούλιο και από τότε δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, διότι οι εκκλήσεις για προκηρύξεις κατάλληλων θέσεων πέφτουν στο κενό. Οι ελλείψεις στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και σε τεχνολόγους ακολουθούν την πορεία των υπόλοιπων τμημάτων, στέλνοντας ουσιαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά κέντρα να πληρώνουν “χρυσάφι” τις μαγνητικές τομογραφίες τους. 

Το… “κερασάκι στην τούρτα”: Η αδιανόητη περιπέτεια καρδιοπαθούς και η λύση… με πολιτική παρέμβαση 

Στον απόηχο αυτής της διαλυτικής κατάστασης, ήρθε να προστεθεί την περασμένη εβδομάδα, σαν “κερασάκι στην τούρτα”, ένα περιστατικό που συγκλόνισε όλη την τοπική κοινωνία. Το μεσημέρι της 18ης Απριλίου προσήλθε στα Επείγοντα του νοσοκομείου μια ασθενής με διαχωριστικό ανεύρυσμα. Μια κατάσταση πολύ σοβαρή και εξαιρετικά επείγουσα. Μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα είχαν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις και είχε τεθεί η επίσημη διάγνωση. Για 6 ώρες μετά από αυτό οι γιατροί έψαχναν εναγωνίως τρόπο να διακομιστεί η γυναίκα σε ειδική μονάδα τριτοβάθμιου νοσοκομείου, όπως όριζε το περιστατικό, λαμβάνοντας την απάντηση από το ΠΑΓΝΗ ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι. Επί έξι ώρες η γυναίκα περίμενε τη διακομιδή της, η οποία ήρθε μόνο με παρέμβαση πολιτικού προσώπου, οπότε και βρέθηκε το πολυπόθητο κρεβάτι. 

Δείτε το σχετικό βίντεο από το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV: 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Νεονάκη, «αυτό κράτησε για 6 ώρες, και η λύση, αυτό είναι το τραγικό, δόθηκε με πολιτική παρέμβαση. Δηλαδή έτυχε η οικογένεια της γυναίκας να έχει πρόσβαση σε κάποιον υπουργό, ο οποίος παρενέβη και τελικά άνοιξε ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ στο Ηράκλειο, στην ειδική μονάδα, για να πάει. Και βλέπουμε ότι το 2024 πρέπει να έχεις ένα πολιτικό μέσο για να μην πεθάνεις τελικά. Και αν δεν έχεις, τι θα γίνει, θα πεθάνεις;». 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες και οι αντοχές τους εξαντλούνται. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο από το κύμα παραιτήσεων μόνιμων γιατρών. Και δίπλα τους βρίσκονται όλοι οι πολίτες του νομού, στηρίζοντάς τους, όπως έμπρακτα έδειξαν στο μεγάλο συλλαλητήριο, ελπίζοντας πως θα τους δοθεί η βοήθεια που επιβάλλεται, ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να αρχίσει ξανά να λειτουργεί αξιοπρεπώς και με ασφάλεια. 
 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button