ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μεταμοσχεύσεις: Η 23χρονη λήπτρια από την Κρήτη με δότη τον πατέρα της που άνοιξε τον δρόμο για άλλους ηπατικούς ασθενείς (vid)

Όπως λέει η Ελένη Αϊλαμάκη, πέντε μήνες μετά τη μεταμόσχευση έχει επανέλθει στην καθημερινότητά της

Περήφανη που άνοιξε τον δρόμο και για άλλους ασθενείς δηλώνει η Κρητικιά Ελένη Αϊλαμάκη που έπασχε από πρωτογενή καρκίνο του ήπατος και είναι η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε στη χώρα μας σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, και δη τον πατέρα της.

Πέντε μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η Ελένη μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 για τη μεταμόσχευση ήπατος στην οποία υπεβλήθη με δότη τον πατέρα της.

Όπως λέει έχει επανέλθει στην καθημερινότητά της και δηλώνει περήφανη που άνοιξε τον δρόμο και για άλλους ασθενείς.  

Ο πατέρας της ήταν εκείνος που της χάρισε ξανά ζωή. Πέντε μήνες μετά  την ιστορική αυτή επέμβαση με την οποία άνοιξε ένας νέος  δρόμος για μεταμοσχεύσεις αυτού του είδος στην Ελλάδα, η Ελένη μπορεί και απολαμβάνει και πάλι τη ζωή.

 «Είμαι πολύ περήφανη που μπορέσαμε και ανοίξαμε αυτόν τον δρόμο για να μπορέσουν να βοηθηθούν και άλλοι συνάνθρωποί μας. Η καθημερινότητά μου έχει επανέλθει. Είναι στα φυσιολογικά», δηλώνει.

Πριν από ένα μήνα έγινε με επιτυχία και η μια δεύτερη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη. Αυτή τη φορά σε ένα κορίτσι 21 ετών με ινοκυστική νόσο.

Ο καθηγητής χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος είναι ο επιστήμονας που άνοιξε ένα σημαντικό βήμα στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων.

«Αυτή η επέμβαση απαιτεί μεγάλες ομάδες, τεχνογνωσίας, 8 χειρουργούς και 5 αναισθησιολόγους. Η πρώτη επέμβαση κράτησε 11 ώρες και η δεύτερη 10», είπε.  

Η Ελένη που ζει στην Κρήτη επισκέπτεται συχνά την Αθήνα και το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε για να κάνει επανέλεγχο.

Όπως λέει, «προσέχω την πολυκοσμία η οποία φέρνει λοιμώξεις και τη διατροφή μου».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το συκώτι έχει την ικανότητα να αναπλάθεται, όπως με τον μύθο του Προμηθέα.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button