Διεθνής επικαιρότητα

Μέση Ανατολή: Έντονη κινητικότητα στη διπλωματική σκακιέρα – Στο παιχνίδι Μπάιντεν και Πούτιν

Σε θέση μάχης για χερσαία εισβολή στη Γάζα βρίσκεται το Ισραήλ, την ώρα που η κινητικότητα στη διπλωματική σκακιέρα είναι έντονη μετά και τις νέες απειλές από το Ιράν για ενδεχόμενη επέμβαση. Ερώτημα παραμένει, την ίδια ώρα, το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει έκκληση για επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα προκειμένου να παραδοθούν ιατρικές προμήθειες, ενώ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για τεράστια ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες εντείνεται η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ, καθώς στην περιοχή βρίσκονται πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, αλλά και ένα κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη (18/10), ενέχει τόσο πολιτικούς, όσο και φυσικούς κινδύνους, την ώρα που -όπως όλα δείχνουν- είναι καθοριστικής σημασίας διότι έχει «παγώσει» την χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Άντονι Μπλίνκεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να διαμηνύσει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι, ο Τζο Μπάιντεν εν μέσω και των διεθνών πιέσεων είχε τονίσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας «θα ήταν ένα μεγάλος λάθος», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να περιοριστούν οι απώλειες των αμάχων.

Σε Ισραήλ και Αίγυπτο ο Σολτς

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σήμερα μεταβαίνει στο Ισραήλ και ακολούθως στην Αίγυπτο, προκειμένου αφενός να εκφράσει την στήριξή του στο Ισραήλ και αφετέρου να προωθήσει την προσπάθεια αποτροπής επέκτασης της κρίσης.

«Μου είναι σημαντικό να εκφράσω με πολύ έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ όπως είπε, θα συζητήσει «συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα», όπως την κατάσταση ασφάλειας στη χώρα και την οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έτοιμος να μεσολαβήσει ο Πούτιν

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button