Διεθνής επικαιρότητα

Το Ισραήλ που δεν αιφνιδιάζεται από το ένταλμα σύλληψης σε Νετανιάχου και η ασύμμετρη απάντηση

Η ανακοίνωση πως το ανώτατο ποινικό δικαστήριο μετά από ανεξάρτητη έρευνα θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο Τελ Αβίβ.

Η σημερινή ανακοίνωση από την πλευρά του ICC είναι χωρίς αμφιβολία μία ιστορική απόφαση, καθώς παράγει για πρώτη φορά στα χρονικά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απόφαση στην οποία μία χώρα με το στάτους του Ισραήλ κινδυνεύει, εάν και όταν τα εντάλματα εκδοθούν, να βρεθεί στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία του Πούτιν, τη Χαμάς του Σινουάρ και του Χανίγιε αλλά και τη Λιβύη του Καντάφι.

Οι προειδοποιήσεις από Νετανιάχου

Η αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ έχει επίσης σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναλυθούν. Το Ισραήλ δεν αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις του Ανώτατου εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Νετανιάχου μάλιστα έχει εδώ και εβδομάδες προειδοποιήσει για το τι σημαίνει μία τέτοια κίνηση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει δημόσια πει πως εάν οι πληροφορίες του Ισραήλ για εντάλματα σύλληψης επαληθευτούν, τότε επίσημα ο ίδιος και κυβέρνησή του θα προχωρήσουν σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς την Παλαιστινιακή πλευρά την οποία και θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν από τις 7 Οκτωβρίου και το «Μαύρο Σάββατο».

Η απειλή για λιμό και στη Δυτική όχθη

Εκ πρώτης, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ μοιάζει «εκτός κλίματος» καθώς μπορεί κάποιος να πει πως όσα βιώνουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα ελάχιστα θα αλλάξουν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Ο Νετανιάχου όμως δεν αναφέρεται στη Γάζα, αλλά στους Παλαιστίνιους της κατεχόμενης Δυτικής όχθης. Εάν το Ισραήλ κάνει πράξη την προειδοποίησή του, και ο Νετανιάχου έχει αποδείξει πως εννοεί όλα όσα λέει, τότε ο μεγάλος όγκος του Παλαιστινιακού πληθυσμού θα βρεθεί αντιμέτωπος με ασφυκτικά φαινόμενα.

Χωρίς ηλεκτρικό, νερό, φαγητό και δυνατότητα μετακίνησης, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι Παλαιστίνιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό, αλλά και ένα ακραίο (τρίτο στην ιστορία τους δίλημμα) «Ιντιφάντα ή θάνατος».

«Εχθρός» το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ μοιάζει απόλυτα έτοιμο για τις σημερινές εξελίξεις και από τα ταχύτατα αντανακλαστικά εντός της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μία μόλις ώρα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Ανώτατος Εισαγγελέας του ICC «απαντούσε» τοποθετώντας το Δικαστήριο στην ίδια σελίδα με τους εχθρούς της χώρας.

Με βάση την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών, η χώρα διαθέτει πλέον ειδική task force η οποία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου. Με απλά λόγια για το Τελ Αβίβ το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι εθνικός εχθρός και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Τι σημαίνει στην πράξη το ένταλμα σύλληψης

Η αλήθεια είναι πως όπως και στην περίπτωση του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα εγκλήματα τα οποία κατηγορείται πως διαπράττει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, η κίνηση από το Ανώτατο Δικαστήριο πρακτικά δεν θα έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Το ίδιο το Ισραήλ όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του και δεν έχουν υπογράψει τον καταστατικό χάρτη της Ρώμης.

Σε επίπεδο εικόνας όμως η σημερινή ημέρα είναι κηλίδα που θα υπάρχει για πάντα δίπλα στο όνομα τόσο του Νετανιάχου όσο και του Γκάλαντ, μία κηλίδα που θα θυμίζει πως ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες δικαίου για όλους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button