Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Λέσβος: Απεργιακές συγκεντρώσεις για συλλογικές συμβάσεις και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας (βίντεο)

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή πραγματοποίησε σήμερα το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, τα σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ. Οι απεργοί διεκδικούν «συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μόνιμες προσλήψεις και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια».

Το εργατικό κέντρο Λέσβου πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρους δουλειάς για να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την απεργία της 17ης Απριλίου, αλλά και για να ακούσει τα προβλήματα των ίδιων των εργαζομένων.

“Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις μισθών και ημερομισθίου και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας είναι κάποια από τα αιτήματα της σημερινής απεργίας”, είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου  ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Λέσβου Γιάννης Ζαφειρίου. “Εμείς συνεχίζουμε τις περιοδείες στους χώρους δουλειάς όπως κάναμε και όλο αυτό το διάστημα. Στιςεπαφές μας με τους εργαζόμενους συναντήσαμε συμβασιούχο του έκτακτου προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού με ανανεούμενες συμβάσεις από το 1998. Αυτός ο άνθρωπος καλύπτει επί 26 χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας του και δεν μονιμοποιήθηκε και έτσι δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα σε αμοιβές, ένσημα, ρεπό ενός μόνιμου. Επίσης εργαζόμενοι μας είπαν ότι συνεχίζεται το καθεστώς με το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, που πολλοί εργοδότες το καταβάλουν στο λογαριασμό του εργαζόμενου για να είναι νόμιμοι και το ξαναπαίρνουν πίσω. Ούτε και με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας υπάρχει βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τον εργαζόμενο αφού ο εργαζόμενος θα χτυπάει την κάρτα κατά τις υποδείξεις της εργοδοσίας, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται. Όλα αυτά υπάρχουν και θα επιτείνονται, αφού δεν υπάρχει έλεγχος της αγορά από τις υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας που στο σύνολό τους είναι υποστελεχωμένες» κατέληξε ο κ. Ζαφειρίου.

Στην σημερινή κινητοποίηση στην πλατεία Σαπφούς χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του παραρτήματος Λέσβου της ΟΓΕ τονίζοντας «χτίζουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στη βία και τη γυναικεία ισοτιμία».

«Διαδηλώνουμε για τη ζωή μας και τις σπουδές μας» είπε ο Λάμπρος Μαστρόκαλος, εκπροσωπώντας φοιτητικούς συλλόγους του πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Να ενσωματωθεί επιτέλους η προσωπική διαφορά στις συντάξεις» είπε από τους συνταξιούχους του ΟΤΕ Ο Μάκης Βενέτας.

Η Κατερίνα Κομνηνάκα από το σύλλογο έκτακτου προσωπικού του Υπουργείου πολιτισμού τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν  την πολιτική ηγεσία που βάζει τον ακρογωνιαίο λίθο στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού,  εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ που εξυπηρετεί επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Γιάννης Συκάς από την ΕΛΜΕ Λέσβου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση,  σημείωσε ότι «οι μισθοί τελειώνουν το πρώτο 15θημερο και η κυβέρνηση με pass προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι”, ενώ τόνισε την απαίτηση των εκπαιδευτικών να μονιμοποιηθούν οι 52.000 αναπληρωτές που “εδώ και χρόνια αναπληρώνουν τον εαυτό τους”.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίσε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου Γιάννης Ζαφειρίου . Ακολούθησε πορεία προς την περιφερειακή διέυθυνση εκπαιδευσης δια μέσου της προκυμαίας στο Μακρύ Γυαλό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button