ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ιαματικός τουρισμός: Κι όμως υπάρχουν πηγές και στην Κρήτη!

Τις παλιές πηγές των περίφημων Ασκληπιείων σε Λισσό και Λέντα προκρίνει ως καταλληλότερες για την προώθηση του ιαματικού τουρισμού στο νησί μας μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης

Κι όμως η Κρήτη έχει πηγές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιαματικές, για να αναπτυχθεί σε αυτές μια ακόμα έκφανση τουριστικής δραστηριότητας, αυτής δηλαδή του ιαματικού τουρισμού, που θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετα έσοδα και να δώσει περαιτέρω πνοή σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Αυτό καταδεικνύει ειδική έρευνα-μελέτη που εκπόνησε και παρέδωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης στην Περιφέρεια Κρήτης, και η οποία όχι μόνο διαπιστώνει την ύπαρξη αρκετών πηγών με ιαματικές προδιαγραφές, αλλά προτείνει και συγκεκριμένες πηγές για να γίνει η πολυπόθητη αρχή.

Σύμφωνα με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι πηγές των παλιών… Ασκληπιείων του νησιού, των περίφημων αρχαίων αλλά και διαχρονικών στο διάβα των αιώνων τόπων θεραπείας και ιατρικής φροντίδας στη Λισσό του δήμου Καντάνου-Σελίνου μεταξύ Παλαιόχωρας και Σούγιας, και στον Λέντα του δήμου Γόρτυνας στα νότια του νομού Ηρακλείου, είναι οι πλέον κατάλληλες για να ανοίξει το ενδιαφέρον, νέο κεφάλαιο του ιαματικού τουρισμού στο νησί μας.

Άλλωστε ο νέος αυτός – δυναμικά αναπτυσσόμενος παγκοσμίως – κλάδος του λεγόμενου “ιαματικού τουρισμού” θα μπορούσε κάλλιστα να “κουμπώσει” με το βιοκλίμα, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού, τη φημισμένη κρητική διατροφή και την ιδιαίτερη ιστορική-πολιτιστική ταυτότητα του νησιού μας, συντελώντας, αν μη τι άλλο, και στο μεγάλο στοίχημα που έχουν θέσει κυβέρνηση και τοπικοί φορείς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου…

Καρπός επιστημονικών ερευνών της τελευταίας 15ετίας

Τη μελέτη, με τίτλο “Καταγραφή και μελέτη φυσικοχημικών ανόργανων χαρακτηριστικών των θερμομεταλλικών πηγών της Κρήτης για δυνητική ιαματική αξιοποίηση”, παρέλαβε προ ημερών ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής από τον καθηγητή και τ. κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κ. Μανόλη Μανούτσογλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αποτελούν καρπό επιστημονικών ερευνών της τελευταίας 15ετίας, που χρηματοδοτήθηκαν το τρέχον έτος από την Περιφέρεια Κρήτης.

Με βάση τους στόχους που τέθηκαν έγινε μια καταγραφή των χωρικών στοιχείων και στη συνέχεια του δυναμικού ανόργανων φυσικών και υδροχημικών χαρακτηριστικών των πηγών που παρουσιάζουν ιαματικό δυναμικό, καθώς και υδρογεωτρήσεων θερμομεταλλικού και γεωθερμικού δυναμικού, από όλες τις περιοχές της Κρήτης (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική).

Από 61 περιοχές της Κρήτης συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν 197 δείγματα υδάτων από 98 υδροσημεία πηγών και 78 υδρογεωτρήσεις. Από τις συνολικές αναλύσεις προκύπτει ότι ένας σημαντικός αριθμός πηγών στην Κρήτη πληρούν τα ισχύοντα κριτήρια για να αναγνωριστούν ως ιαματικές. Μεταξύ αυτών προκρίνονται οι πηγές των Ασκληπιείων του νησιού στη Λισσό και στον Λέντα. Πέραν των ανωτέρω έγινε μια πρώτη προσπάθεια για τον εντοπισμό και γεωθερμικών πεδίων στο νησί.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Περιφερειακή/Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από την πρωτοβουλία συγκέντρωσης και καταγραφής των ουσιαστικών αυτών στοιχείων, θα αναλάβει ενεργό δράση για να μεγιστοποιήσει τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν όχι μόνο από την καταγραφή αυτού του φυσικού πλούτου, αλλά και από την ενεργοποίηση και αφύπνιση των δυνητικά θεσμικά ενδιαφερομένων για την αξιοποίηση του δυνητικά θερμομεταλλικού/ιαματικού και γεωθερμικού δυναμικού του νησιού, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και προσθέτοντας μια ακόμα μορφή ενέργειας στις ήδη υφιστάμενες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που χρησιμοποιούνται, αλλά επιπρόσθετα και μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, στις διαχρονικές προσπάθειες για δώδεκα μήνες τουρισμό στην Κρήτη».

Αχαρτογράφητα τα “νερά” των ιαματικών πηγών

Σε επίπεδο Κρήτης, ο ιαματικός τουρισμός παραμένει επί της ουσίας ένα άγνωστο, αχαρτογράφητο κεφάλαιο, καθώς δεν έχουν ούτε ερευνηθεί εις βάθος οι σχετικές προοπτικές, ούτε υπάρχουν επίσημα αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Μια εξαίρεση αποτελεί η πηγή “Τεμένια-Τζανουδιανά”, που βρίσκεται στον δήμο Καντάνου-Σελίνου στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, η οποία και αναγνωρίστηκε επισήμως ως ιαματική, με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, το 2021.

Τι είναι η υδροθεραπεία

Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματοπάθειες, και διακρίνεται σε δύο είδη:

  • Την εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει την ποσιθεραπεία (πόση ιαματικών νερών), εισπνοθεραπεία (εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών) και τις πλύσεις (στοματικές, ρινικές, γυναικολογικές).
  • Την εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει τα λουτρά, τις καταιονήσεις (για ορισμένο χρόνο το σώμα δέχεται το θερμομεταλλικό νερό, που έρχεται με ψηλή ή χαμηλή πίεση), τις υδρομαλάξεις (το σώμα δέχεται την πίεση του νερού), την υδροκινησιοθεραπεία (συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, όσο το σώμα βρίσκεται στο νερό) και την πηλοθεραπεία (εφαρμογή πηλού, που έχει “ωριμάσει”, σε σημεία του σώματος με διάφορες παθήσεις).

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button