ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Θωράκιση από την ελονοσία με ψεκασμούς κουνουπιών

Παράλληλα όμως θα πρέπει να επιλυθεί και το ζήτημα των κάδων, που είναι θέμα των Δήμων

Μέτρα θωράκισης από πιθανή εγχώρια μετάδοση της ελονοσίας λαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης, με σημείο αναφοράς την καταπολέμηση των κουνουπιών και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Με απόφαση λοιπόν του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, στόχος είναι η εκτίμηση του πιθανού επιδημιολογικού κινδύνου.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας θα έχει την εποπτεία και την εκπόνηση ενός προγράμματος που, σύμφωνα με την Περιφέρεια, αποτελεί ανάχωμα για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης θα ξεκινήσει τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα οι δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου, που κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με βάση τον σχεδιασμό του 2023, από τις 5.000 εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο νησί μας, οι 1.500 βρίσκονται στον νομό Ηρακλείου, με τη μάχη καταπολέμησης κουνουπιών να γίνεται κατά την περυσινή περίοδο και με τη χρήση drone, με επίκεντρο τα ποτάμια και περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα.

Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι έντονος, μιας και κάποιοι ανεγκέφαλοι έχουν μετατρέψει πολλά σημεία στο νησί σε μικρές χωματερές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρόβλημα των κουνουπιών. Βέβαια, δεν έχουν πέσει και βαριές “καμπάνες”, μπας και σταματήσει αυτό το κακό, που δυστυχώς διογκώνεται και στο κέντρο των κρητικών πόλεων με τα σκουπίδια από καταστήματα εστίασης, με τα λάδια να γίνονται εστίες μόλυνσης στους κάδους αλλά και σε σημεία γύρω από αυτούς.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι παρεμβάσεις, με το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τα κουνούπια να θέτει τις βάσεις, χωρίς όμως να επιλύει το ζήτημα των κάδων, που είναι θέμα των Δήμων. Μήπως λοιπόν να κινητοποιηθούν τώρα, πριν μας πνίξουν κουνούπια και τρωκτικά;

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button