ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Η «Νέα Κρήτη» τυπώνεται ξανά στο «σπίτι» της – Ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις και νέο πιεστήριο για την εφημερίδα των Κρητικών μετά από την καταστροφή του περασμένου Ιουλίου από φωτιά

Το σημερινό φύλλο που οι Κρητικοί κρατούν στα χέρια τους είναι το πρώτο που τυπώθηκε στις εγκαταστάσεις μας από την αποφράδα ημέρα του περασμένου Ιουλίου

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου δυσκολιών και αντιξοοτήτων για την εφημερίδα σας, την εφημερίδα όλων των Κρητικών, τη “Νέα Κρήτη”. Από σήμερα τυπωνόμαστε ξανά στο ολόδικό μας πιεστήριο, στις εγκαταστάσεις μας στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. 

Το σημερινό φύλλο που οι Κρητικοί κρατούν στα χέρια τους είναι το πρώτο που τυπώθηκε στις εγκαταστάσεις μας από την αποφράδα ημέρα του περασμένου Ιουλίου, οπότε μία φωτιά κατέκαψε το πιεστήριο της “Ν.Κ.” και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στα κτήρια και στα υλικά. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στον χώρο και η αστραπιαία επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε την ολοκληρωτική καταστροφή. Ωστόσο, η ζημιά που προκλήθηκε ήταν μεγάλη, σημαντική και τεράστιου οικονομικού κόστους. 

Για ελάχιστες ημέρες, μέχρι να λυθεί μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα, η εφημερίδα εκδιδόταν μόνο ηλεκτρονικά. Δεν πέρασε ούτε καν από το μυαλό μας να αναστείλουμε την έκδοση, στο θέμα αυτό η αποφασιστικότητα της Διοίκησης και η θέληση των εργαζομένων κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση. Από την 4η Αυγούστου, η εφημερίδα εκδόθηκε ξανά σε έντυπη μορφή. Ωστόσο, όχι στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, όχι στο δικό της τυπογραφείο. Αυτό είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά στην πυρκαγιά. 

Μιλήσαμε για την αποφασιστικότητα της Διοίκησης του Ομίλου στον οποίο ανήκει η “Νέα Κρήτη”. Από την πρώτη στιγμή, όταν ο πύρινος όλεθρος χτύπησε σκληρά τις εγκαταστάσεις του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV” και περισσότερο την ίδια τη ζωντανή “καρδιά” της εφημερίδας, που είναι το πιεστήριό της, η Διοίκηση του Ομίλου ήταν ξεκάθαρη: Η εφημερίδα δε θα σταματήσει! Οι εργαζόμενοι ενώσαμε τη φωνή μας με τη φωνή της Διοίκησης και όλοι μαζί είπαμε «Συνεχίζουμε»! Γιατί αυτή είναι η ίδια η ουσία της ζωής που έχουμε επιλέξει όλοι μας, ο εκδότης και οι εργαζόμενοι: Να υπηρετούμε την καθημερινή, δίχως εκπτώσεις και ευκολίες ενημέρωση των Κρητικών. Και να το κάνουμε ό,τι κι αν συμβεί. Όσες “θύελλες” και αν μας χτυπήσουν, όσες αδικίες και δυσάρεστες καταστάσεις κι αν προκύψουν. Δε σταματάμε. 

εφημερίδα Νέα Κρήτη

Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που είχαν, προσωρινά, διαμορφωθεί. Η απόφαση είχε ληφθεί, η εφημερίδα θα αποκτούσε νέο πιεστήριο, ώστε να συνεχίσει να εκδίδεται. Αλλά θα χρειαζόταν ένα σημαντικό διάστημα έως ότου φτάσουμε στο σημείο αυτό. Έπρεπε αρχικά να γίνει η εκτίμηση των ζημιών, να εξεταστούν οι συνθήκες και τι οδήγησε στη φωτιά. Στη συνέχεια έπρεπε να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του κτηρίου, να απομακρυνθούν τα κατεστραμμένα μηχανήματα, να γκρεμιστούν τοίχοι και να ξαναχτιστούν, αφού έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες, να δημιουργηθεί ουσιαστικά από την αρχή η υποδομή. Ταυτόχρονα η Διοίκηση αναζητούσε το κατάλληλο πιεστήριο που να μπορεί να εξυπηρετήσει το όραμα της “Ν.Κ.”. Οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες και δύσκολες, τα έξοδα τεράστια… 

εφημερίδα Νέα Κρήτη

Η καταστροφή που χτύπησε τον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV” τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Ιουλίου ήταν μια τεράστια αναποδιά. Για κάποιους άλλους ανθρώπους ίσως να ήταν το τέλος ενός οράματος και η προσγείωση στην ωμή και πεζή πραγματικότητα. Όχι όμως για την οικογένεια Δημητρίου. Ήταν αποφασισμένη να ξαναχτίσει τα πάντα από την αρχή, καλύτερα απ’ ό,τι ήταν. 

Ταυτόχρονα η προσπάθεια όλων εμάς συνεχιζόταν κανονικά και το φύλλο εκδιδόταν, πλήρες, αν και αναγκαστικά, εκ των συνθηκών, “κουτσουρεμένο” στις σελίδες του, αφού τυπωνόταν σε άλλο πιεστήριο και μεταφερόταν εδώ. Γνωρίζαμε ότι αυτό θα ήταν προσωρινό, αλλά χρειάστηκε μπόλικη προσπάθεια και δουλειά απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, για να φτάσουμε να αποκτήσουμε ξανά το δικό μας πιεστήριο, να δοκιμαστεί κάτω από κάθε συνθήκη, να τεσταριστεί και να σιγουρευτούμε ότι όλα τα προβληματάκια έχουν λυθεί και μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά να τυπωνόμαστε στις εγκαταστάσεις μας. 

εφημερίδα Νέα Κρήτη

Η επιστροφή στην κανονικότητα 

Εδώ και λίγες μέρες έχει αποκατασταθεί η αίθουσα σύνταξης, που χρειάστηκε – μαζί με το πιεστήριο φυσικά – την περισσότερη δουλειά, αφού είχε υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά. Επιστρέφοντας στο “σπίτι” μας, μάθαμε ότι άμεσα ολοκληρώνονται και οι δοκιμές του νέου πιεστηρίου και θα αρχίσουμε να τυπωνόμαστε ξανά στις εγκαταστάσεις μας. 

εφημερίδα Νέα Κρήτη

Ήταν ένας δύσκολος κύκλος, στον οποίο δοκιμαστήκαμε όλοι μας, σε όλα τα επίπεδα. Βάλαμε το κεφάλι κάτω, δουλέψαμε σαν να μη συμβαίνει τίποτε, δεν αφήσαμε τίποτε να μας προβληματίσει. Διότι γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις του Ομίλου είχαν σχέδιο και μέθοδο ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας. Σε μια δημιουργική κανονικότητα, όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα, όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόμαστε στη “Νέα Κρήτη”: Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την ενημέρωση που αξίζει ο Κρητικός και η Κρητικιά μέσα από το καθημερινό μας φύλλο. 

Ένα φύλλο χωρίς εξαρτήσεις, με μοναδικό στόχο την ενημέρωση των Κρητικών 

Το σημερινό φύλλο, το πρώτο 100% “δικό μας” φύλλο μετά από την καταστροφή του καλοκαιριού, το πρώτο τυπωμένο εδώ, στο πιεστήριο δίπλα στην αίθουσα σύνταξης, είναι αφιερωμένο σε σας, στους πιστούς αναγνώστες της “Ν.Κ.”, που σταθήκατε στο πλάι μας όλα αυτά τα χρόνια, κοντά δυόμισι δεκαετίες πλέον, παρότι η τυπωμένη εφημερίδα δεν είναι πια “in” και θεωρείται “παρωχημένη”. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, και μάλιστα νέοι άνθρωποι, που εκτιμούν το τυπωμένο φύλλο. Όχι μόνο εμείς οι “βιτσιόζοι” του έντυπου, που δουλεύουμε δεκαετίες ολόκληρες στις εφημερίδες και δεν μπορούμε καν να φανταστούμε έναν κόσμο δίχως αυτές. Απλοί αναγνώστες που επιμένουν να κρατάνε στο χέρι το φύλλο και όχι να το φυλλομετρούν μέσα από ένα τάμπλετ, κινητό ή υπολογιστή. Ένα φύλλο που περνά από χέρι σε χέρι στο καφενείο, που το ξεφυλλίζουν όσοι μπαίνουν σε ένα κατάστημα για να ψωνίσουν, που κρατά παρέα σε αυτούς που περιμένουν στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου, που διαβάζεται απ’ όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού με τη σειρά. 

εφημερίδα Νέα Κρήτη

Είμαστε ακόμη εδώ! 

Παράλληλα θα αφιερώσουμε το σημερινό φύλλο και σε μας, στην οικογένεια του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”. Η εφημερίδα είναι η καθημερινότητα δεκάδων οικογενειών, που εξασφαλίζουν απασχόληση από αυτήν, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα πριν από 24 χρόνια, όταν αποφασίστηκε η έκδοση μιας καθημερινής, πλήρους, παγκρήτιας εφημερίδας, που θα έφερνε στον Τύπο της Κρήτης κάτι που έλειπε.

Ένα φύλλο δίχως εξαρτήσεις, δίχως “ουρές”, δίχως “παρατράγουδα”, ένα φύλλο που θα έκανε σωστή, σοβαρή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφία, που θα έβαζε πάνω απ’ όλα την ενημέρωση των Κρητικών και όχι τη διατήρηση ισορροπιών και τη “ζαχαρένια” των ισχυρών. 

Είμαστε ακόμη εδώ! Και θα είμαστε, με τις προσπάθειες όλων μας και την αγάπη τη δική σας, για πολύ ακόμη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button