Διεθνής επικαιρότητα

Η «έξωση» του Κατάρ στη Χαμάς και ο Ερντογάν: Πρόταση μετακόμισης στην Κωνσταντινούπολη

Η είδηση ότι η Χαμάς ετοιμάζεται να «μετακομίσει» σε άλλη χώρα φεύγοντας από το Κατάρ είναι με διαφορά μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων εβδομάδων πολύ απλά γιατί αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες και την επιρροή στην Γάζα, τη Δυτική όχθη αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους για το Ισραήλ στον κόσμο, βρέθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε μάλιστα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, είναι σύμφωνα με το Τελ Αβίβ ο άνθρωπος που σχεδίασε, χρηματοδότησε και έδωσε την εντολή να εκτελεστεί η επιχείρηση της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ο Χανίγιε έχει έδρα εδώ και κάποια χρόνια στο Κατάρ και η συνάντηση με τον Ερντογάν έρχεται σε μία στιγμή που οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή δεν είναι απλά εύθραυστες αλλά άκρως διαταραγμένες.

Ρόλο ρυθμιστή επιζητά η Άγκυρα

Το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες ανάμεσα σε Ερντογάν και Χανίγιε είναι και θα παραμείνει άγνωστο αλλά είναι δεδομένο πως η Τουρκία σήμερα έρχεται μέσα από τον Χανίγιε όχι απλά να διεκδικήσει αλλά και να κατακτήσει θέση ρυθμιστή στη ευρύτερη κρίση στην συγκεκριμένη ζώνη. 48 ώρες πριν την συγκεκριμένη συνάντηση η επίθεση της Τεχεράνης ήρθε να αλλάξει τις ισορροπίες όχι μόνο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν αλλά στην ευρύτερη περιοχή.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Χανίγιε έχει κινηθεί τους τελευταίους μήνες και κυρίως οι ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το Κατάρ φαίνεται πως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον ηγέτη της Χαμάς.

Το Κατάρ δεν μπορεί ανοιχτά να δείξει την έξοδο στον de facto πολιτικό ηγέτη της Χαμάς αλλά δεν μπορεί την ίδια στιγμή να τον κρατήσει στα εδάφη του καθώς αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος να υπάρξει επίθεση από το Ισραήλ εναντίον του αλλά και να διαταραχθεί η ισορροπία που θέλει το Κατάρ ως τον βασικό διαπραγματευτή για την κρίση στην Μέση Ανατολή.

Αντικειμενικά στο «ζύγι» των Καταριανών οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βαραίνουν σήμερα σαφώς περισσότερο από την «στέγαση» του Χανίγιε.

Προσφορά στέγης στην Κωνσταντινούπολη

Ο Χανίγιε όμως δεν είναι κάποιος που θα μείνει για πολύ «άστεγος»…

Μπορεί οι πληροφορίες να τον ήθελαν να «μετακομίζει» στο Ομάν αλλά κι εκεί ο κίνδυνος για κάποιο χτύπημα από την Μοσάντ είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Ερντογάν, που γνωρίζει όσο κανείς πώς να κερδίζει θέση ρυθμιστή από το πουθενά στις κρίσεις, βρήκε την ευκαιρία να τον καλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από αναλυτές στο Ισραήλ ως μία σημαντική εξέλιξη καθώς και ο Χανίγιε θα έχει το ελεύθερο να κινείται σε μία μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία χωρίς ιδιαίτερο φόβο και από την άλλη η Τουρκία εμφανίζεται ξεκάθαρα ως ο αντίπαλος πόλος στο Ισραήλ χωρίς «ναι μεν αλλά».

Η κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρα μία κίνηση υψηλού ρίσκου για τον Ερντογάν καθώς το Ισραήλ δεν είναι αμελητέα ποσότητα και σίγουρα καθόλους αμελητέος σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνει ως στάση μόνο του. Τα πολύ υψηλά ρίσκα έχουν αντίστοιχα κέρδη και η αλήθεια είναι πως η Τουρκία του Ερντογάν δεν ήταν ποτέ «κοντά» στο Ισραήλ ανεξάρτητα από το ποιος ήταν πολιτικός ηγέτης.

Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση αποκτά αυτόματα πολύ μεγάλη σημασία και η θέση της χώρας μας στην συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι δεδομένο πως διπλωματικά η Ελλάδα έχει ταχθεί ανοιχτά απέναντι στο τόξο της Χαμάς και των συμμάχων της. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι το τι θα διεκδικήσουμε ως αντιστάθμισμα για την συγκεκριμένη θέση την στιγμή που η Άγκυρα παρά τις δικές της επιλογές φέρεται να έχει συμφωνήσει εκ νέου για αμερικανικούς εξοπλισμούς.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button