ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Το μεγάλο παζάρι των Βουκολιών: 150 χρόνια Παράδοσης

Στο μεγάλο Παζάρι των Βουκολιών, δίνουν ραντεβού οι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί όλου του νομού

Εκατόν πενήντα χρόνια παράδοσης στο Μεγάλο Παζάρι, Εμποροπανήγυρη και Ζωοπανήγυρη στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά, τιμήθηκαν και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή από χιλιάδες Χανιώτες αλλά και κατοίκους του Ρεθύμνου που από το πρωί μέχρι και αυτή την ώρα βρίσκονται στην περιοχή.

Η καθιερωμένη βόλτα στους πάγκους των παραγωγών, κτηνοτρόφων, τυροκόμων, καλλιεργητών αλλά και μπροστά στους πάγκους με τα μύρια όσα παιχνίδια, γοητεύουν την περιέργεια, μικρών και μεγάλων που βρίσκουν την ευκαιρία να συνδεθούν όλοι μεταξύ τους την άγια αυτή μέρα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιάς Γιάννης Μαλανδράκης είπε ότι πρόκειται για παράδοση πολλών χρόνων που έχει γίνει πλέον έθιμο: «Μεγάλη Παρασκευή ραντεβού όλων στο μεγάλο παζάρι στις Βουκολιές που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα όπως έχουν γράψει και αναφέρει πολλοί Ευρωπαίοι περιηγητές. Όπως διαβάζουμε “…στην παραποτάμια περιοχή του ποταμού Ταυρωνίτη υπάρχει παζάρι με προϊόντα που λειτουργεί με αντιπραγματισμό”, δηλαδή αγορά και ανταλλαγή προϊόντα με προϊόντα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, «αργότερα δημιουργήθηκε ένας οικισμός, εξελίχθηκε στο χωριό των Βουκολιών και σήμερα πια ένα Κεφαλοχώρι. Βρισκόμαστε και φέτος σε αυτή την πολύ μεγάλη πλατεία όπου γύρω-γύρω είναι διάσπαρτα τα καφενεδάκια και τα καταστήματα. Όσοι έρχονται, οι τόσες εκατοντάδες κόσμου, τιμούν την ιστορία του τόπου, του παζαριού με την παρουσία τους. Δοκιμάζουν, γνωρίζουν, αγοράζουν τα τοπικά προϊόντα, τις νοστιμιές του τόπου, τις εικόνες του. Προμηθεύονται από όλα τα καλά της γης και των παραγωγών, αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι σήμερα τέτοια μέρα, κάθε χρόνο, γίνεται το κοινωνικό αντάμωμα. Έτσι έχουν την ευκαιρία οι νεότερες γενιές να συναντήσουν φίλους των γονιών τους, συγγενείς, ανθρώπους που είναι από την περιοχή αλλά είχαν ξενιτευτεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στο εξωτερικό, σε όλη την Κρήτη. Όλοι μας ξέρουμε πως τη Μεγάλη Παρασκευή θα βρεθούμε ο ένας αντάμα στον άλλον, θα συναντήσουμε τις μνήμες μας και θα συμμετέχουμε στη σημαντικότερη παρακαταθήκη σε μία μεγάλη μέρα της Χριστιανοσύνης. Τη Μεγάλη Παρασκευή την παντρεύουμε με την παράδοση και τη διατήρηση των εθίμων και ηθών μας. Καλό Πάσχα σε όλους τους ανθρώπους».

Στο μεγάλο Παζάρι των Βουκολιών, δίνουν ραντεβού οι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί όλου του νομού με τους πολίτες, ανταλλάσσουν ευχές, κεράσματα, με τα αστεία και τα «νάκλια» όπως λέγονται οι ιστορίες στην Κρητική διάλεκτο, να παίζουν τον ρόλο τους σε αυτή τη μεγάλη μάζωξη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button