ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Διεκδικούμε την επιστροφή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα… Με την απόπειρα κλοπής του Μινωικού Πολιτισμού τι θα κάνουμε;

Ο πρώτος ευρωπαϊκός Πολιτισμός απουσιάζει από το καλεντάρι της UNESCO

Ένα ευχάριστο γεγονός για την πόλη μας συνέβη πρόσφατα σε αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Πραγματοποιήθηκε η ένταξη της πόλης του Ηρακλείου στο δίκτυο Cretalives Cities UNESCO.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “Ηράκλειο ΜΑΕ”.

«Η ένταξη της πόλης μας στο δίκτυο Cretative Cities της UNESCO αποτελεί μια ξεχωριστή διάκριση, καθώς μονάχα 7 πόλεις από όλο τον κόσμο πέτυχαν κάτι αντίστοιχο φέτος» ανέφερε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, προσθέτοντας: «Παράλληλα συνιστά και δικαίωση του σχεδιασμού που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο να καθιερωθεί ως γαστρονομικός προορισμός διεθνούς επιπέδου. Με μια σειρά από ενέργειες και δράσεις, όπως το επιτυχημένο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνουμε κάθε χρόνο και έχει εξελιχθεί σε θεσμό, δείξαμε εμπράκτως ότι η ανάδειξη της κρητικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων και παραγωγών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό άξονα στην στρατηγική για την ενδυνάμωση του τουριστικού brand του Ηρακλείου που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στο Ηράκλειο στην πολύ ανταγωνιστική, διεθνή τουριστική αγορά και δίνει την δυνατότητα να επανασυστήσουμε την κρητική διατροφή και τον κρητικό τρόπο ζωής ενδυναμώνοντας την ταυτότητα του Ηρακλείου και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα στον χαιρετισμό της ανέδειξε τη σημασία του δικτύου των Δημιουργικών Πόλεων.

Ωραία όλα αυτά… Όμως άκρα σιωπή από την εκπρόσωπο της UNESCO για το διαχρονικό παράδοξο, για πολλές δεκαετίες, της μη ένταξης ακόμη στο καλεντάρι της UNESCO του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικού Πολιτισμού!

Με τη μοναδική τους τέχνη και αρχιτεκτονική και την εξάπλωση των ιδεών τους μέσω των επαφών τους με άλλους πολιτισμούς του Αιγαίου, οι Μινωίτες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του Δυτικού Ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα. Έτσι προκαλεί έκπληξη ότι τα σημαντικότατα μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στο σχετικό κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η παράλειψη αυτή είναι λάθος και ταυτόχρονα δείχνει την εθνική μας, μάλλον συνήθη, αδιαφορία. Η συμπερίληψη των μνημείων του μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη εκ της σημαντικότητάς τους.

Ο Πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός να απουσιάζει από το Καλεντάρι της UNESCO, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί 16 άλλοι αρχαιολογικοί χώροι ίσης ή υποδεέστερης αρχαιολογικής σημασίας.

Μετά από πολυετή έρευνα που πραγματοποιήσαμε, χωρίς να θεωρούμε ότι κατέχομε την απόλυτη αλήθεια, έχουμε καταλήξει το συμπέρασμα ότι αυτή η παραδοξότητα οφείλεται σε διχογνωμία ανάμεσα σε κάποιους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού και των αντίστοιχων υπευθύνων του Διεθνούς οργανισμού στο Παρίσι κατά πόσον (άκουσον άκουσον) ο Μινωικός Πολιτισμός είναι ελληνικός ή σημιτικός (!) όπως διατείνονται δημόσια κάποιοι μανδαρίνοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτή η παράδοξη διχογνωμία πιστεύουμε έχει οδηγήσει την παραπομπή του θέματος στις καλένδες…

Η ελληνικότητα, όμως, του Μινωικού Πολιτισμού είναι ιστορικά τεκμηριωμένη και αναμφισβήτητη.

Α) Όπως γνωρίζουμε από την “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” του καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη (σελ. 23) ότι οι Μινωίτες δεν είχαν σχέση ούτε με τους Άραβες ούτε με τους Σημίτες. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε επιστημονικά από τον μεγάλο γενετιστή Σταματογιαννόπουλο του πανεπιστημίου του Σιάτλ των ΗΠΑ, που εξέτασε το μιτοχονδριακό DNA σκελετών Μινωιτών.

Β) Τα αρχαία κείμενα αναγράφουν ότι ο ΚΛΥΜΕΝΟΣ ο γιος του ΚΑΡΔΥ ο Κυδωνιεύς, απόγονος του Ιδαίου Δάκτυλου Ηρακλή (του Αρχηγού των Κουρητών φρουρών τροφών του νεογέννητου ΔΙΑ, του Κρηταγενούς, που γεννήθηκε στην Κρήτη από τη Ρέα που κατέφυγε εκεί για να το γλυτώσει από την οργή του πατέρα του Κρόνου, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του) θεωρείται ο πρόδρομος του Ολυμπισμού, μια απόλυτη πολιτιστική επίτευξη των αρχαίων Ελλήνων.

Γ) Ο Ανδρόγεω, ο γιος του Μίνωα καθώς και ο Εργοτέλης ο Κνώσιος ήσαν οι πιο επώνυμοι ολυμπιονίκες από μια σειρά Κρητών ολυμπιονικών της αρχαίας εποχής και ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες ελάμβαναν μέρος μόνο Έλληνες.

Δ) Ο Μίνωας ήταν κατά την παράδοση γιος του Δία και της Ευρώπης και γεννήθηκε κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της Γόρτυνας της Κρήτης.

Ε) Ο Μίνωας και τα αδέλφια του Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας θεωρούντο από τους Αρχαίους Έλληνες ως Κριτές του Άδη.

ΣΤ) Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου, του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου, της Αριάδνης και του Θησέα του σιδερένιου γίγαντα Τάλω, κλπ…, αποδεικνύουν την άρρηκτη σχέση αρχαίων Ελλήνων και Μινωιτών.

Ζ) 500 περίπου χρόνια πριν την εμφάνιση του Μωυσή (1300-1200 πΧ) και αρκετούς αιώνες πριν την εισβολή των Αχαιών στην Κρήτη (1450 πΧ) οι Μινωίτες μιλούσαν αρχαία ελληνικά και όχι βέβαια αραμαϊκά, εβραϊκά, παλμυρικά, κλπ, αλλά την ελληνόφωνη μινωική συλλαβική και γραμμική Α’ γραφή, που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Κρήτη αλλά και σε όλο το Αιγαίο.

Η) Ο ιστορικός Στράβων γράφει ότι οι ειρηνικοί Μινωίτες ήσαν «γηγενείς Ετεοκρήτες και Κύδωνες».

Θ) Σήμερα πιστεύεται ότι γενικότερα ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου κατοικείτο την προανακτορική περίοδο (2600-2000 πΧ) από μια μεγάλη ομοεθνία στην οποία δίδεται

συνήθως το όνομα Προέλληνες ή Αιγαίοι. Είναι οι Πελασγοί των Αρχαίων Ελλήνων. Ιδιαίτερα κοινά τοπωνύμια με τα συμπλέγματα – νδος, (σ)σος, (τ)ο όπωςΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ΚΝΩΣΟΣ, ΙΛΙΣΣΟΣ, ΥΜΗΤΤΟΣ, ΦΑΙΣΤΟΣ,κλπ… θεωρούνται κατάλοιπα της γλώσσας των Πελασγών.

Οι λαοί αυτοί που ανήκουν στη λεγόμενη Μεσογειακή φυλή με ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά την δολιχοκεφαλία το βραχύ ανάστημα, τα μαύρα μάτια δεν έχουν φυλετική σχέση ούτε με τους Σημίτες ούτε με τους Αιγύπτιους. Οι λαοί αυτοί δημιούργησαν τον πολιτισμό της χαλκοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο, Κρήτη και Κυκλάδες».

Ι) Επίσης ο Κρητικός ήρωας Ιδομενέας με τους τοξότες του πρωταγωνίστησε στον Τρωϊκό Πόλεμο, ο δε Νέαρχος από τη Λατώ της Κρήτης υπήρξε ο ονομαστός ναύαρχος του

Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έφθασε με τον στόλο του μέχρι τις εκβολές του Ινδού ποταμού…

ΙΑ) Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Λυκούργος έλαβε ως πρότυπο διακυβέρνησης της Σπάρτης τους νόμους του Μίνωα.

Ματαιοπονούν λοιπόν οι πλαστογράφοι της Ιστορίας: Ο Μινωικός Πολιτισμός είναι αδιαμφισβήτητα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και… η μη ένταξή του στο Καλεντάρι της UNESCO αποτελεί Διεθνές Αίτημα ακόμη μεγαλύτερο εκείνου της επιστροφής των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα… Διότι εδώ έχουμε απόπειρα κλοπής ενός ολόκληρου ελληνικού πολιτισμού, εκείνου του Μινωικού.

 

  • Ο Δημήτρης Κων/νου Σαρρής είναι πρ. υφυπουργός, πρ. γ.γ. Αθλητισμού και πρ. νομάρχης Ηρακλείου.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button