ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Σήμερα (10/05) το τελευταίο «αντίο» στον Φοίβο Ιωαννίδη

Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Σητεία

Έφυγε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο πριν την Ανάσταση, μια σπουδαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα και ένας πολιτικός που σημάδεψε την ιστορία της Κρήτης, ο Σητειακός Φοίβος Ιωαννίδης! 

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ “έφυγε” πλήρης ημερών, σε ηλικία 88 ετών. Έγινε αρχικά γνωστός για τους αγώνες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στη δημοκρατική παράταξη, την οποία υπηρέτησε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για δεκαπέντε χρόνια. 

Ο Φοίβος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1936 στη Σητεία. Ο παππούς του, Γεώργιος Ιωαννίδης, υπήρξε δήμαρχος Ιεράπετρας και ο πατέρας του, ο αντιστασιακός Γιάννης Ιωαννίδης, σκοτώθηκε τον Μάιο του 1944. Ακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και στις αρχές του 1960 εντάχθηκε στη νεολαία της Ένωσης Κέντρου. Την περίοδο της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και φυλακίστηκε. 

Το 1974 κατήλθε υποψήφιος βουλευτής με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις στο Ηράκλειο, χωρίς να εκλεγεί. Το 1976 συμμετείχε μαζί με τον Αλέξανδρο Μαγκάκη στη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία. Το 1978 έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ και προάγεται σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω. Το 1982 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και το 1987 ανέλαβε διοικητής του ΙΚΑ. 

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1989. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1990, του 1993, του 1996 και του 2000. Διατέλεσε υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τις 13 Οκτωβρίου 1993 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 1995. Στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη θήτευσε (για βραχύβιο χρονικό διάστημα) τον Ιανουάριο του 1996 ως υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και αργότερα (30 Οκτωβρίου 1998-13 Απριλίου 2000) ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το 2004 αποχώρησε από την πολιτική. Ήταν παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Μαρία Λυγιδάκη και απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη. Ο γιος του, Γιάννης, ήταν εκείνος που έκανε γνωστή την τραγική είδηση του θανάτου του. 

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον χαρακτήρισε αφοσιωμένο υπηρέτη της δημοκρατικής παράταξης, τονίζοντας ότι στην πολιτική του διαδρομή πορεύτηκε με γενναιότητα, ανιδιοτέλεια και πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες. Μια πολύπλευρη πολιτική προσωπικότητα, με δράση και εμπειρία που θα λείψουν από την πολιτική ζωή του τόπου, τον αποκάλεσε στον αποχαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. 

Στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Σητεία σήμερα Παρασκευή στις 12:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για τον Φοίβο Ιωαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο 4/5 σε ηλικία 88 ετών. 

Το παραπάνω έκανε γνωστό ο γιος του Φοίβου Ιωαννίδη, Γιάννης, με ανάρτησή του, στην οποία αναφέρει: 

«Η κηδεία του Φοίβου Ιωαννίδη θα γίνει την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Σητεία. 

Ευχαριστούμε από την καρδιά μας τους φίλους της οικογένειας, αλλά και τους ανθρώπους που γνώριζαν το Φοίβο μόνο από τη δημόσια δράση του και τον εκτιμούσαν, για τα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης και τα συγκινητικά τους λόγια. 

Ευχαριστούμε εξίσου θερμά για τις δηλώσεις τους εκπροσώπους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ιδίως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τους βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, τους νυν και πρώην αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση, ιδίως τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και τους Δημάρχους Ηρακλείου νυν και πρώην Αλέξη Καλοκαιρινό και Βασίλη Λαμπρινό και Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και ζητάμε την κατανόησή σας για οποιαδήποτε τυχόν παράλειψη. Ευχαριστούμε επίσης όσα ΜΜΕ έκαναν τιμητικές αναφορές και αφιερώματα για τη ζωή και το έργο του.

Για μας, όπως και για πολλούς που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, ο Φοίβος δεν ήταν μόνο ένας πολιτικός με προσφορά αλλά και ένας άνθρωπος που αγάπησε τη χαρά της ζωής και έτσι θα τον θυμόμαστε όταν θα πίνουμε μια ρακή στη μνήμη του, όπως στη φωτογραφία μπροστά στο σπιτάκι μας στην αγαπημένη του Ζάκρο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button