Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Δήμος Χίου: Τι δείχνει έρευνα για το προφίλ των τουριστών που επιλέγουν το νησί

Τα πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το προφίλ και την ταξιδιωτική συμπεριφορά των επισκεπτών – τουριστών της Χίου, παρουσίασε η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Δήμο Χίου.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Χριστάκης, ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το iTED Lab του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου προχωρούν σε μια αναλυτική και τεκμηριωμένη αποτύπωση των επισκεπτών του νησιού.
Η έρευνα ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου του 2023 και θα ολοκληρωθεί ακριβώς ένα χρόνο μετά, δηλαδή στις 16 Αυγούστου 2024, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση σε μία πλήρη χρονιά.
Η πρώτη παρουσίαση αφορά το πρώτο εξάμηνο, κατά το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα (συγκεντρώθηκαν 512 ερωτηματολόγια, από τα οποία τα 481 κρίθηκαν κατάλληλα για στατιστική επεξεργασία), η πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 58,5% ήταν Τούρκοι, οι Έλληνες αποτελούσαν το 21% και οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 10,2%.

Αυτό το εξάμηνο χαρακτηρίζεται ως μια περίοδος χαμηλής ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών, όπου αποτυπώνεται όμως και η συνεχής παρουσία τούρκων επισκεπτών. Αναμένεται έτσι και το δεύτερο εξάμηνο, ώστε να προστεθούν πιθανόν περισσότερα στοιχεία από Έλληνες, Ευρωπαίους τουρίστες, καθώς επίσης και από εκδρομείς κρουαζιεροπλοίων.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο καθηγητής Θεόδωρος Σταυρινούδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Καινοτόμου Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (iTED Lab) του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο επίκουρος καθηγητής Αλέξιος- Πατάπιος Κόντης του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, επισήμαναν ότι τα στοιχεία δείχνουν επισκέπτες με αρκετά καλά εισοδήματα, ηλικίας κατά το 70% από 26 έως και 55 ετών. Μάλιστα το 52% είναι έγγαμοι και οι περισσότεροι κάνουν οικογενειακές διακοπές.

Σημαντικό επίσης είναι το στοιχείο ότι το 73,4% ων συμμετεχόντων είναι κάτοχοι τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 37% δηλώνει ότι δαπάνησε από 251 έως 500 ΕΥΡΩ και το 25,3% από 501 έως 1000 ΕΥΡΩ. Δεδομένου ότι οι Τούρκοι τουρίστες έρχονται για 3-4 διανυκτερεύσεις συνήθως, τα χρήματα που ξοδεύονται θεωρούνται ικανοποιητικά και είναι αυτοί που δίνουν “ανάσες” σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες.
Σε αυτό το εξάμηνο, άλλωστε, οι επισκέπτες δείχνουν να έλκονται από τη γνωριμία με την τοπική κουζίνα, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που επιλέγει το νησί για ψώνια και αγορές (46,1%), αν και περίπου 1 στους 3 συνεχίζουν να έρχονται για τον ήλιο και τη θάλασσα.

Κύρια το κατάλυμα κλείνεται μέσω διαδικτύου, ενώ σημαντική θέση έχει και η πλατφόρμα Airbnb, όπου τα τελευταία χρόνια έχει μπει η Χίος, γεγονός που παρατηρήθηκε πως πρέπει να εξεταστεί και από την κοινωνική του σκοπιά και ειδικότερα όσον αφορά στο πώς θα διαμορφωθούν τα ενοίκια και στο κατά πόσο θα είναι εύκολο για τα νέα ζευγάρια να βρουν στέγη.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να απαντήσουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη Χίο σε σχέση με μια σειρά χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση αυτή τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν: το «Αίσθημα ασφάλειας» με 73,9% θετικές γνώμες και η αίσθηση «Χαλάρωσης / ηρεμίας» με 72,4% θετικές αποκρίσεις.
Στη «Σχέση ποιότητας / τιμής» οι ερωτώμενοι δείχνουν διχασμένοι με 37,9% να διατυπώνουν θετικές απόψεις, 28,7% να δηλώνουν «Λίγο» και «Καθόλου» ικανοποιημένοι, ενώ το 33,3% έχει ουδέτερη στάση (Ούτε Ναι / Ούτε Όχι).
Τέλος, σε ότι αφορά το βαθμό ικανοποίησης των τουριστών από το «Κόστος των παροχών»,
το 36,8% δηλώνει «Πολύ» έως «Αρκετά» ικανοποιημένο, το 45,4% διατηρεί ουδέτερη θέση,
ενώ το 17,8% δηλώνει μικρό βαθμό ικανοποίησης (Λίγο έως Καθόλου).
Τα πρώτα συμπεράσματα κρίνονται σημαντικά, ώστε Δήμος και επαγγελματίες του χώρου να εξετάσουν τρόπους βελτίωσης των δομών και των υπηρεσιών προς όφελος και των επισκεπτών του νησιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button