Διεθνής επικαιρότητα

Βενετία: Ξεκίνησε η είσοδος με εισιτήριο στην πόλη των Δόγηδων

Τα εκδοτήρια εισιτηρίων έχουν τοποθετηθεί και οι ελεγκτές είναι ετοιμοπόλεμοι καθώς από την Πέμπτη (25/4) όποιος θέλει να επισκεφθεί την Βενετία θα πρέπει να πληρώσει πέντε ευρώ. 

Η Βενετία, που θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις του πλανήτη, είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο – αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του μαζικού τουρισμού

Σύμφωνα με το σύστημα το οποίο είναι σε δοκιμαστική περίοδο, τα λεγόμενα εισιτήρια Access Fee θα απαιτούνται μόνο σε 29 ημέρες με μεγάλη κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, κυρίως τα Σαββατοκύριακα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, με στόχο να πειστούν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες να την επισκέπτονται σε πιο ήσυχες περιόδους.

«Ο στόχος είναι να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ του τουρισμού και της πόλης των κατοίκων της», δήλωσε στο AFP ο Σιμόνε Βεντουρίνι, τοπικός σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό.

«Πρέπει να εργαστούμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο του καθημερινού τουρισμού σε ορισμένες ημέρες… (που) δημιουργεί άγχος για την πόλη», είπε.

Το μόνο βέβαιο ότι και άλλες χώρες παρακολουθούν στενά για να δουν τη λειτουργία του ιταλικού μοντέλου καθώς προορισμοί σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τον τεράστιο αριθμό τουριστών, οι οποίοι αν και ενισχύουν την τοπική οικονομία, προκαλούν άγχος στις τοπικές κοινότητες και απειλούν εύθραυστα οικοσυστήματα και ιστορικά μνημεία.

Προειδοποίηση της UNESCO

Η Βενετία, που εκτείνεται σε περισσότερα από 100 μικρά νησιά και νησίδες στη βορειοανατολική Ιταλία, καταχωρήθηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1987.

Σε περιόδους αιχμής, 100.000 επισκέπτες διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, αριθμός διπλάσιος από τον μόνιμο πληθυσμό των μόλις 50.000 κατοίκων.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι συρρέουν στα στενά δρομάκια της πόλης για την ημέρα, συχνά από κρουαζιερόπλοια, για να δουν αξιοθέατα όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου και η γέφυρα Ριάλτο.

Η UNESCO απείλησε πέρυσι να βάλει τη Βενετία στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Βενετία γλίτωσε την ατίμωση μόνο αφού οι τοπικές αρχές συμφώνησαν με το νέο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων.

Η Βενετία είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση το 2021 στα τεράστια κρουαζιερόπλοια από τα οποία αναδύονται καθημερινά χιλιάδες ημερήσιοι ταξιδιώτες, ανακατευθύνοντάς τα σε ένα πιο απομακρυσμένο βιομηχανικό λιμάνι.

Ο Λουίτζι Μπρουνάρο, δήμαρχος της Βενετίας, αναγνώρισε ότι τα εισιτήρια ήταν «ένα πείραμα» και οι αξιωματούχοι δεν είναι απολύτως σίγουροι για το πώς θα εξελιχθεί το σύστημα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button