ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ: Γιατί πιέζουν οι παραγωγοί – Μέχρι πότε θα καταβληθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά για το 2022

Οι παραγωγοί πιέζουν για μια ουσιαστική αλλαγή προς όφελος των αγροτών

Ως μια σημαντική ευκαιρία για τους αγροτικούς φορείς, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι να πιέζουν στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής και όχι επίπλαστης αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θεωρούνται οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο υπουργός δήλωσε από τη Ρόδο ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της επικαιροποίησης του κανονισμού του ασφαλιστικού φορέα.

Οι καταστροφές της ελαιοκαλλιέργειας και των αμπελιών βρίσκονται στα πρώτα θέματα που απασχολούν την Κρήτη, με τα αιτήματα για αλλαγές στον κανονισμό τέτοιες, που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των παραγωγών, να επανέρχονται και μάλιστα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο!

Αναλυτικότερα, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα είναι η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να ασφαλιστούν στον οργανισμό, για να μπορεί κι ο ΕΛΓΑ να στέκεται στο πλευρό τους όταν παραστεί ανάγκη.

«Το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρουμε ως νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα είναι ο επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποβάλουν το άγχος και την αγωνία και το αίσθημα πολλές φορές – δικαίως ή αδίκως – της ανασφάλειας, της αδικίας που είχε καλλιεργηθεί σε πολλούς, οι οποίοι εισέφεραν στον ΕΛΓΑ ακόμη και τα λίγα που μπορούσαν, αλλά που όμως είδαν ότι δεν ήταν δίκαιος ο ΕΛΓΑ απέναντί τους. Γι’ αυτόν τον λόγο συγκεντρώνουμε μητρώα, νέα προβλήματα, νέες ασθένειες, νέους κινδύνους, νέα δεδομένα που άλλαξαν με την κλιματική αλλαγή, ώστε να παρουσιάσουμε το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που θα είναι πραγματικά η σύγχρονη απάντηση σ’ όλα αυτά που εκ των πραγμάτων έχουν μπει στην καθημερινότητα όλων εκείνων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα», ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Να λάβουν σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή»

«Να έχουμε με το υπουργείο διάλογο. Για να δούμε τι πρόσθετα αίτια θα πρέπει να εντάξουμε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Μην ξεχνάμε ότι φέτος τόσο τα αμπέλια όσο και οι ελιές έχουν υποστεί πολλές καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι και πολλά που είναι εκτός κανονισμού και με την κλιματική αλλαγή έχουν φανεί και καινούργια προβλήματα που δεν τα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια»…

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο, που να έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος στον ασφαλιστικό του φορέα και να είναι ήσυχος ότι τον καλύπτει από κάθε ζημιά. Διότι φτάσαμε στο σημείο τώρα όντως να μη δέσουν καρπό οι ελιές, ενώ υπήρχε ανθοφορία. Και να μην ασφαλίσουμε τίποτα. Δηλαδή, ποια παραγωγή να ασφαλίσεις τώρα; Άρα πρέπει να τα δούμε αναλυτικά. Η ανομβρία που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή πώς επιδράει πάνω σε ένα δέντρο όπως είναι η ελιά. Να δούμε, επίσης, στα αμπέλια πώς προκαλούνται κάποιες ασθένειες. Και ενώ οι αγρότες κάνουν όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, να μην μπορούν να τις αντιμετωπίσουν».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να μην καθυστερήσει άλλο και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Κάποια φορά, όταν είχαμε 35 βαθμούς, λέγαμε “αμάν”… Και τώρα έχουμε 38 και 42 βαθμούς που επιδρούν σοβαρά σε βάρος των καλλιεργειών μας».

«Η αλλαγή σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία»

Την ίδια ώρα, το μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, δηλώνει στη “Νέα Κρήτη”: «Υπάρχει το φαινόμενο της ακαρπίας με τις ελιές που δεν έκαναν καθόλου καρπό. Δεν είμαστε σίγουροι για ποιον λόγο έχει γίνει αυτό. Ίσως οι ελιές δε συμπλήρωσαν τις αναγκαίες ώρες του ψύχους. Ένα άλλο φαινόμενο ήταν οι έντονοι και παρατεταμένοι καύσωνες στην περίοδο της ανθοφορίας και κάηκε ο ανθός. Έχουμε και τη σχινοκαρπία. Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ αυτές τις ζημιές δεν τις καλύπτει. Άρα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ή να γίνει ένας φάκελος από την Περιφέρεια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να ζητήσουμε de minimis αποζημιώσεις. Δηλαδή, αποζημιώσεις κατ’ εξαίρεση από την Ε.Ε. για να καλύψουμε αυτές που συνέβησαν στις ελαιοκαλλιέργειες, διότι ήταν πάρα πολύ μεγάλες»…

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Σμυρνάκης τονίζει την ανάγκη τόσο το ΓΕΩΤΕΕ όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να ετοιμάσουν έναν τεκμηριωμένο υλικό φάκελο, που να τεκμηριώνει την κατάσταση.

«Κάθε περιοχή αντιμετωπίζει ανομοιογενή προβλήματα εδώ στην Κρήτη. Αυτό είναι πρωτοφανές», σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη.

ΕΛΓΑ

Μέχρι πότε θα καταβληθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά για το 2022

Η ειδική ασφαλιστική εισφορά έτους 2022, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, για όσους έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες και τα ζωντανά τους, θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα μέχρι τις 29.

Όπως σημειώνει, πέραν αυτής της προθεσμίας, ουδεμία παράταση πρόκειται να δοθεί διότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο δυνατότητος εκ μέρους του Οργανισμού, αφού η αποπληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2022 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 31η Μαρτίου 2023.

Τέλος, όσοι παραγωγοί ζημιώθηκαν εντός του 2022 και η αποζημίωσή τους εκκρεμεί οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία, ώστε να είναι δικαιούχοι αυτής.

Θυμίζουμε ότι την καθιέρωση ασφαλίστρων τριών ταχυτήτων, διαφορετικών ανά καλλιέργεια, με τα υψηλότερα σε οπωροκηπευτικά και βαμβάκι, στα οποία κατευθύνονται σήμερα οι περισσότερες αποζημιώσεις, αντί της ενιαίας εισφοράς του 4% επί της ασφαλιζόμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής που ισχύει, είναι η μεγάλη αλλαγή που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα στη μελέτη της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η μελέτη της PWC ανέφερε ότι ο Οργανισμός δεν ιδιωτικοποιείται αλλά εκσυγχρονίζεται.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button