ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Γιατί στη Γερμανία και την Ε.Ε και όχι στην Κρήτη; – Το υπόβαθρο, τα αιτήματα και η αδράνεια!

Στη Γερμανία, οι αγρότες διαμαρτύρονται μαζικά και δυναμικά για τις προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις και στα φορολογικά κίνητρα

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και επιμέρους προβλήματα του αγροτικού κόσμου της κάθε χώρας είναι στην ατζέντα των δυναμικών και πολυπληθών κινητοποιήσεων που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ανησυχήσει έντονα τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. 

Στην Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις είναι ορατές και έντονες μόνο στον Θεσσαλικό κάμπο και στο ερώτημά μας γιατί στην Κρήτη δε βλέπουμε ουσιαστικό ξεσηκωμό των αγροτοκτηνοτρόφων, με εξαίρεση μεμονωμένους συλλόγους-μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τα αγροτικά στελέχη που απάντησαν κάνουν λόγο για απουσία ενός μεγάλου και ουσιαστικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποκαλύπτοντας, από την άλλη, πρόσφατες ενέργειες επανίδρυσης μιας νέας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων σε τοπικό επίπεδο! 

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα οι αγρότες διαμαρτύρονται κυρίως για τις ζημιές που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα και για την έλλειψη αποζημιώσεων στον Θεσσαλικό κάμπο. Στη Γαλλία έχουν πραγματοποιήσει μπλόκα στους δρόμους και έχουν καταστρέψει εισαγόμενα τρόφιμα. Κύριο αίτημά τους είναι να ενισχυθούν, καθώς εκτιμούν πως πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό. 

Στη Γερμανία, οι αγρότες διαμαρτύρονται μαζικά και δυναμικά για τις προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις και στα φορολογικά κίνητρα. 
Στην Ολλανδία, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις περιβαλλοντικές κανονιστικές απαιτήσεις, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Και στην Πολωνία, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για την αύξηση του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων. 

Στον κόμβο των Πεζών και στις Μουρνιές Χανίων 

Χθες, σε συγκέντρωση και ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό προχώρησαν αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Καρκαβάτσος μίλησε για τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου, που μεταξύ των άλλων είναι: Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα. Κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. 

Παράλληλα, μεθαύριο Τετάρτη 31 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ανάλογη κινητοποίηση που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. 
«Η ίδια η πείρα μάς έχει αποδείξει ότι λύσεις στα προβλήματά μας πετύχαμε μόνο με τους αγώνες μας και όχι κάνοντας δημόσιες σχέσεις με τον εκάστοτε υπουργό. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, με τους Γερμανούς αγρότες. Συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», αναφέρεται σε σχετικό κάλεσμα.

«Όλη η Ευρώπη ξεσηκώνεται, αλλά εδώ»… 

Μιλώντας στο neakriti.gr χθες, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Ναπολέων Λουκαδάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Διότι εδώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Μόνο αυτό έπρεπε να ξεσηκώσει ολόκληρο τον κόσμο».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «οι Ευρωπαίοι ξεσηκώνονται κυρίως για το τεράστιο κόστος παραγωγής μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά και στη νέα ΚΑΠ έχουμε το φαινόμενο οι δέκα τελευταίες χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. να έχουν πάρει κάποια χρήματα παραπάνω από αυτά που πήραν οι παλιότερες χώρες-μέλη, χωρίς από την άλλη όμως να έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τον πρωτογενή τομέα. Άραγε όλα αυτά οι αρμόδιοι του δικού μας υπουργείου δεν τα βλέπουν; Δεν τα είδαν τα κόμματα; Δεν τα είδε κανείς;»… 

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, ο Ναπολέων Λουκαδάκης είπε: «Φέτος έχουμε και τη μειωμένη παραγωγή στο λάδι. Και μέχρι τη νέα παραγωγή, θα έχουμε δυστυχία στα χωριά. Πώς θα συντηρηθεί ο κόσμος; Πώς θα τα βγάλει πέρα; Και αυτό μόνο έπρεπε να ξεσηκώσει τους αγρότες. Να δούμε τι πολιτική βούληση υπάρχει». 
Στο σημείο αυτό κάνει το ρητορικό ερώτημα: «Η Ελλάδα είναι ευχαριστημένη από τη νέα ΚΑΠ και οι Γερμανοί αγρότες όχι; Εγώ πιστεύω ότι μέσα από τον ευρωπαϊκό ξεσηκωμό θα έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις». 

«Καμία ενημέρωση δεν έχουμε» 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και στέλεχος της ΕΑΣΗ Γιώργος Περογιαννάκης κάνει λόγο για αποσπασματικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των περισσότερων αγροτικών φορέων στο νησί. 

«Ούτε οι συνεταιρισμοί, ούτε οι κοινότητες ενημερώνονται. Εγώ νομίζω ότι, όταν βγαίνουμε στα συλλαλητήρια, θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να πάμε να διεκδικήσουμε κάτι και όχι ο καθένας μεμονωμένα. Γιατί μεμονωμένα δεν πιστεύω ότι θα πετύχουμε τίποτα. Όποια κινητοποίηση βέβαια πάντα κάτι καλό θα φέρει». 
Μάλιστα, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη ξέρει πού πατάει. Και ξέρει τι ζητάει. Και πρέπει εμείς να πάρουμε παραδείγματα από ’κει. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Όλοι οι φορείς μαζί για να έχουμε κάποια αποτελέσματα». 

 

«Πάμε για ανασυγκρότηση του κινήματος» 

Μάλιστα, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης αποκάλυψε στο neakriti.gr: «Προ ημερών στον Προφήτη Ηλία είχαμε μία σύσκεψη, όπου πήραν μέρος πολλοί νέοι άνθρωποι. Και γίνεται μία νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος σε τοπικό επίπεδο, με βάση όσα λέει η νομοθεσία, για τη δημιουργία ενός αγροτικού συλλόγου σε κάθε δήμο». 

Σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, η επιδίωξη που υπάρχει αφορά στην επανίδρυση της πάλαι ποτέ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου.
«Οι κινητοποιήσεις των αγροτών της υπόλοιπης Ευρώπης είναι και για μας ένα “πάτημα”. Θα έπρεπε κι εμείς να είμαστε στους δρόμους. Εμείς, δηλαδή, δεν έχουμε προβλήματα; Όλοι παραδέχονται την ερημοποίηση της υπαίθρου. Κι ενώ εμείς παράγουμε τρόφιμα, δε στηριζόμαστε και δεν αναπτυσσόμαστε ως κλάδος». 

Στο σημείο αυτό είπε πως «δεν είναι δυνατόν να δαπανούμε ως χώρα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διατροφή μας, όταν πολλά από αυτά θα μπορούσαμε να τα καλλιεργούμε εμείς. Και δεν μπορεί να μεγαλώνει αυτό το έλλειμμα του ισοζυγίου. Θα έπρεπε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα, για να μη μας δίνουν οι ξένοι ό,τι θέλουν και σε όποιες τιμές θέλουν». 

Μάλιστα, ο Στάθης Φραγκιαδάκης επεσήμανε πως «όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα κατάφεραν να μην υπάρχει συνδικαλισμός, γιατί δεν τον θέλουν στα πόδια τους. Έτσι σήμερα δεν μπορεί κανείς να πιέσει για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και γι’ αυτό δε σιμώνει και ο κόσμος. Αλλά δεν υπάρχει και κόσμος στα χωριά πια για να σιμώσει… Έχουμε μείνει στα χωριά μεγάλη άνθρωποι και οι νέοι είναι ελάχιστοι». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button