ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Έρχεται… “μεταρρύθμιση” του συνταξιοδοτικού; | Neakriti

Αν δούμε να συνεχίζονται τα σχετικά δημοσιεύματα και τις επόμενες βδομάδες, να περιμένετε νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Τα πιο “μαχητικά” νεοφιλελεύθερα ειδησεογραφικά sites χθες έπαιζαν ψηλά και έντονα την έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις. Και τα έπαιζαν με τίτλους που είχαν να κάνουν με τη… γενναιοδωρία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ! 

Τι έλεγαν; Ότι η Ελλάδα είναι «πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ» στα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων με 80%, βρίσκεται χαμηλά στη φορολογία των συντάξεων, οι ηλικίες συνταξιοδότησης είναι κάτω και από τα 60 για τις γυναίκες, ενώ παραμένει “ακριβή” ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές. Μας λέει, επίσης, ότι οι άνδρες εργαζόμενοι πλήρους σταδιοδρομίας θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 50,7% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, με υψηλό ποσοστό 80% ή περισσότερο στην Ελλάδα και την Ισπανία και χαμηλό κάτω του 30% σε Αυστραλία, Εσθονία, Ιρλανδία και Λιθουανία. 

Αυτό που δε μας λέει ούτε ο ΟΟΣΑ, ούτε τα εγχώρια “παπαγαλάκια” (θα πούμε περισσότερα γι’ αυτό στη συνέχεια) είναι ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι τραγικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και κάτω από τον μ.ό. του ΟΟΣΑ (στον οποίο συμμετέχουν πολλές χώρες που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης απ’ ό,τι η Ελλάδα – παλιά τις λέγαμε «τριτοκοσμικές», αλλά τώρα είναι «αναπτυσσόμενες»). Κι αυτό διότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι τραγικά χαμηλότεροι, όπως αναφέραμε και στη στήλη «Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πάλι…» 

Οι… πονηριές 

Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ περιέχει και διάφορες “κουτοπονηριές”, αναμενόμενες από έναν ακραία νεοφιλελεύθερο οργανισμό, όπως είναι δαύτος.

Η κυριότερη από τις κουτοπονηριές (πέρα από τη σοφιστεία του ποσοστού αναπλήρωσης) αφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Με το κατάλληλο ζ “μαγείρεμα”, οι “μάγειρες” του ΟΟΣΑ μας έβγαλαν ότι συνταξιοδοτούμαστε στα 59 οι γυναίκες και στα 63 οι άνδρες. Όταν βεβαίως έχεις εθνικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992, είναι λίγο δύσκολο να συνταξιοδοτηθείς νωρίτερα. Οπότε το “μαγείρεμα” έγκειται στο ότι προσμετρούν τους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες από τα προηγούμενα (προ του 2011) καθεστώτα, οπότε σου βγάζουν ένα πλασματικό νούμερο, για να σου πουν μετά (σε δεύτερο χρόνο) ότι, αφού το όριο είναι 67 και βγαίνουν στα 63, κάν’ το 70 για να βγαίνουν στα 67. 

“Παπαγαλάκια” και “λαγοί” 

Βεβαίως αυτά τα νεοφιλελεύθερα sites- “παπαγαλάκια” λειτουργούν ως “λαγοί”. Είδαμε σε αυτά άφθονα δημοσιεύματα για τα εργασιακά πριν από τη “μεταρρύθμιση” Χατζηδάκη, που σφάγιασε τα εργασιακά δικαιώματα και πρακτικά κατήργησε το πενθήμερο. Είδαμε άφθονα δημοσιεύματα πριν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, που εστίαζαν στη χαμηλή συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα φορολογικά βάρη, πριν έρθει η φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πλέον από τη Βουλή. 
Ε, δέξου να δούμε και άλλη (τέταρτη από το 2010) μεταρρύθμιση (βλέπε: περαιτέρω διάλυση) του συνταξιοδοτικού από την κυβέρνηση του “41τακατό και κάνουμε ό,τι γουστάρουμε”. 

Αν δούμε να συνεχίζονται τα σχετικά δημοσιεύματα και τις επόμενες βδομάδες, να περιμένετε νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Και έχω την εντύπωση ότι, πριν τελειώσει η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη, θα γίνουν πολλά βήματα ώστε να αντικατασταθεί η κρατική συμμετοχή στις συντάξεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, σε βάρος πάντα των εργαζομένων. Αλλά… θα ενισχύσουμε περαιτέρω την κερδοφορία των ασφαλιστικών και θα κερδίσουμε και άλλη βαθμίδα από τους οίκους! Δεν είναι καταπληκτικό;

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button