ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Έρχεται η ομάδα Grimaldi για να εγκατασταθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου

Μετά τις ευρωεκλογές αναλαμβάνει τα ηνία του λιμένα Ηρακλείου ο Όμιλος – Στασιμότητα στα έργα… εν αναμονή του master plan

Μέσα Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή, αναμένεται ο ερχομός του Ομίλου Grimaldi, ο οποίος ως νέος επενδυτής αναλαμβάνει τα ηνία του λιμένα Ηρακλείου, χαράσσοντας μια νέα πορεία. Ωστόσο, για να δούμε να γίνονται σημαντικά έργα αλλαγής της εικόνας του λιμανιού μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια! Αφού τόσο χρόνο απαιτεί μόνο η διαδικασία του να γίνει το νέο master plan προεδρικό διάταγμα!

Μέχρι τότε όμως στο λιμάνι Ηρακλείου δεν παραμένουν τα πράγματα στάσιμα. Αντιθέτως, ο λιμένας Ηρακλείου κάνει τη δική του δυναμική παρουσία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στα έσοδα που αναμένουμε από τον τουρισμό στο νησί μας…

Και για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΗ, καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν προγραμματιστεί 270 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, εκτοξεύοντας τις αφίξεις ταξιδιωτών που θα αποβιβαστούν στο νησί στις 450.000 (νούμερα που μπορεί να αυξηθούν επιπλέον κατά τη διάρκεια του χρόνου), από 252 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και μόλις 382.500 επιβάτες που είχαμε πέρυσι.

Τα θετικά μηνύματα όμως δε σταματούν εδώ, καθώς μεγάλες είναι οι προσδοκίες και για το 2025, όπου ήδη έχουν προγραμματιστεί 300 προσεγγίσεις πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τους ταξιδιώτες να ξεπερνούν τις 500.000!

Τα σχέδια των νέων επενδυτών

Υπενθυμίζεται πως κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου επιλέχθηκε ο Όμιλος Grimaldi έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ. Στην παραχώρηση αυτή δε συμπεριλαμβάνεται το Ενετικό Λιμάνι, τα Ληνοπεραμάτα και τα τρία λιμάνια στα νότια του Ηρακλείου, δηλαδή αυτό της Άρβης, του Κερατόκαμπου και της Λούτρας, για τα οποία θα δημιουργηθεί ένας νέος Δημόσιος Οργανισμός που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

Για τα σχέδια των νέων επενδυτών μίλησαν στo neakriti.gr και τη “Ν.Κ.” ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, όπως και ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Γιάννης Βαρδαβάς.

«Ενδιαφέρονται και για το εμπορικό κομμάτι του λιμένα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως διακομιστικό κέντρο οχημάτων. Τη φόρτωση και εκφόρτωση δηλαδή οχημάτων, που θα φτάνουν στο Ηράκλειο με πλοία του Ομίλου και θα φεύγουν μετά για την Κεντρική Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται κυρίως για ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα γίνεται κυρίως στις προβλήτες 4 και 5, που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του λιμένα. Ωστόσο, ο όμιλος έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για την κρουαζιέρα», ανέφερε ο κ. Βαρδαβάς.

«Ο Όμιλος Grimaldi θα έχει τη διαχείριση του λιμανιού από το “Μαρίνα” ως τη Νέα Αλικαρνασσό. Για να γίνουν σημαντικά έργα στο λιμάνι όμως, θα πρέπει να κατατεθεί το νέο master plan και κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Φανταστείτε πως μόνο η διαδικασία του να γίνει το νέο master plan Προεδρικό Διάταγμα μπορεί και να χρειαστεί δύο χρόνια», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Πρόσω ολοταχώς για χρονιά-ρεκόρ και η κρουαζιέρα

Το 2024 θα είναι μια χρονιά με το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών για την κρουαζιέρα στο Ηράκλειο. Όπως όλα δείχνουν, «η κρουαζιέρα έχει ξεκινήσει δυνατά για το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου φέτος θα έχουμε 38 home port από την ΤUI κάθε Παρασκευή και οι προσδοκίες είναι θετικές και για το 2025, όπου ήδη έχουμε περίπου 300 προσεγγίσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

«Έχουμε δουλέψει αρκετά ώστε να το καταφέρουμε αυτό, και τώρα απολαμβάνουμε τους καρπούς των προσπαθειών αυτών! Φέτος κάθε Παρασκευή θα έχουμε πλοίο home port, το οποίο θα φεύγει από το λιμάνι του Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο αυτό θα γεμίζει στο λιμάνι μας, θα κάνει όλη την κρουαζιέρα και θα επιστρέφει πάλι εδώ, προκειμένου να αδειάσει τους ταξιδιώτες. Συγκεκριμένα, το πλοίο φτάνει στο λιμάνι του Ηρακλείου το πρωί της Παρασκευής και φεύγει το βράδυ. Οι home port επιβάτες επιβιβάζονται σε τουριστικά λεωφορεία και έρχονται στο λιμάνι. Έχουν αρκετές ώρες στη διάθεσή τους, προκειμένου να περιπλανηθούν στην πόλη του Ηρακλείου, να πάνε την εκδρομή τους, να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, να κάνουν τις αγορές τους, να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα κ.λπ. Το βράδυ, το κρουαζιερόπλοιο αναχωρεί με προορισμό κάποια νησιά και την Τουρκία. Στη συνέχεια επιστρέφει στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου γίνεται αποβίβαση, οι ταξιδιώτες και πάλι επιβιβάζονται στα τουριστικά λεωφορεία, πάνε στο αεροδρόμιο και από εκεί ή επιστρέφουν στις πατρίδες τους ή συνεχίζουν τις διακοπές τους», σημείωσε ο κ. Βαρδαβάς, περιγράφοντας το πώς κινούνται οι επισκέπτες κρουαζιέρας που φτάνουν στο Ηράκλειο.

Κυρίως πρόκειται για επισκέπτες από την Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο φέτος σημειώνεται μεγάλη αύξηση Αμερικανών επιβατών κρουαζιέρας. Και για να δούμε την αύξηση αυτή σε ποσοστά, πέρυσι το ποσοστό των επιβατών κρουαζιέρας κυμαινόταν γύρω στο 27%, ενώ φέτος κινείται συνεχώς ανοδικά. Γεγονός αρκετά σημαντικό για τα κέρδη τα οποία προσδοκούμε από τον τουρισμό, με τους Αμερικανούς να θεωρούνται γερά πορτοφόλια!

Σημαντικά τα στοιχεία πανεπιστημιακής έρευνας

Αναφορικά με την οικονομική συμβολή της κρουαζιέρας, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρώτα συμπεράσματα πανεπιστημιακής έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024. Κατά την έρευνα έχουν συμπληρωθεί 2.500 ερωτηματολόγια από επιβάτες και 190 από πληρώματα.

Όπως διαπιστώθηκε, το 80% των επιβατών κρουαζιερόπλοιων αποβιβάζεται στην πόλη μας. Από αυτούς, το 60% κάνει μια περιήγηση στους δρόμους του Ηρακλείου και επισκέπτεται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Το 47% έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και το 81% έρχεται πρώτη φορά στην πόλη του Ηρακλείου. Το 70% απάντησε ότι θα συνέστηνε το Ηράκλειο για διακοπές σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο και το 30% ότι θα ξαναέρθει στην πόλη. Η μέση δαπάνη τώρα των home port επιβατών, το 8ωρο αυτό συνήθως που έχουν στη διάθεσή τους για να περιηγηθούν, ανέρχεται στα 65 ευρώ, ενώ στα 189 ευρώ είναι η μέση δαπάνη για το πλήρωμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button