Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Σήμερα η συνέχεια της δίκης του πρώην Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου-Τι λένε οι κάτοικοι για τα έργα

Συνεχίζεται η δίκη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Χαλκίδα, με κατηγορούμενους τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Θωμά, πρώην συνεργάτες του και υπαλλήλους του Δήμου, μετά από μηνύσεις του Δημάρχου Θανάση Μπουραντά.

Πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε είναι ο σημερινός πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Κώστας Δημάς, ο οποίος όπως είπε την περίοδο 2011 – 2014 δόθηκαν κάποια χρήματα από τον Δήμο για έργα, που δεν έγιναν ποτέ στα σχολεία.

Επιπλέον, στην κατάθεσή του ο κ. Δημάς τονίζει ότι επί Δημαρχίας Θωμά δίνονταν πολλές έκτακτες επιχορηγήσεις για τις ανάγκες των σχολείων και μάλιστα τα τιμολόγια των προμηθευτών πληρώνονταν με μετρητά.

Τι συμβαίνει με τον εργολάβο Νίκο Φωκίτη

Ο κ. Δημάς έφερε ως παράδειγμα τον εργολάβο Νίκο Φωκίτη, ο οποίος πληρώθηκε τότε μέσω τράπεζας 31.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 13.000 ευρώ που φέρεται να πήρε σε μετρητά, τα ζήτησε από το δήμο μεταγενέστερα υποστηρίζοντας ότι δεν του τα είχε καταβάλει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο κ. Δημάς όμως δεν κατάφερε να δώσει απάντηση στο ερώτημα, πως δόθηκαν χρήματα στον κ. Φωκίτη για έργο το οποίο υποστηρίζει ότι δεν έγινε. Κι επίσης γιατί σήμερα ο δήμος συνεχίζει να συνεργάζεται με τον κ. Φωκίτη, δίνοντάς του μάλιστα συνολικά πάνω από 700.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Δημάς αναθεώρησε την αρχική του κατάθεση αναφορικά με τα λίγα έργα που είχε πει με σιγουριά ότι έγιναν, και είπε ότι για τα υπόλοιπα που είπε ότι δεν έγιναν απλά δεν γνωρίζει αν έγιναν ή όχι.
Δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα ο κ. Δημάς, όταν ρωτήθηκε από τον Δημήτρη Θωμά γιατί σήμερα δίνονται περισσότερα χρήματα για τα σχολεία από την περίοδο 2011 – 2014, από τη στιγμή που τα σχολεία τότε ήταν 49 και σήμερα είναι 39.

Ισχυρίστηκε επίσης ο κ. Δημάς ότι δεν γνώριζε ότι το 2014 είχε ακυρωθεί η τροποποίηση προϋπολογισμού του δήμου και δεν μπορούσε να γίνει νέα λόγω προεκλογικής περιόδου, οπότε ο δήμος λειτουργούσε τότε χωρίς προϋπολογισμό και επομένως ήταν αναγκαίο να δίνονται τα «εντέλλεσθε», τα οποία τώρα πλέον δεν είναι αναγκαία και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται
από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Ακολούθησε η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα, σημερινού αντιδημάρχου Γιώργου Κότσαρη, ο οποίος είπε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα έργα ύδρευσης και άλλα που επικαλείται ο κ. Θωμάς δεν έγιναν ποτέ.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, επειδή είναι αγρότης και βρίσκεται συνεχώς έξω, γνωρίζει με βεβαιότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει λάθος.
Όταν όμως τον ρώτησε η υπεράσπιση αν θυμάται τα έργα που έγιναν στη θητεία του Θανάση Μπουραντά από το 2015 ως το 2023, δεν μπορούσε να θυμηθεί κανένα έργο.
Προέκυψε το εύλογο ερώτημα, πως μπορεί να θυμάται πολύ καλά ποια έργα
έγιναν ή όχι πριν 10 χρόνια και δεν μπορεί να θυμηθεί αυτά που έγιναν πριν πέντε χρόνια. Επειδή μάλιστα απέφευγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο πρόεδρος διέκοψε την κατάθεσή του και του είπε να καθίσει κάτω.

Η δίκη διακόπηκε το μεσημέρι και θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button