Γουιάνα: Στρατιωτικό ελικόπτερο αγνοείται στα σύνορα με Βενεζουέλα
Ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων της Γουιάνας με επτά επιβαίνοντες εξαφανίστηκε χθες Τετάρτη 6/12 κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, στη σκιά της διαμάχης των δυο χωρών για την κυριαρχία στην Εσεκίμπο, περιοχή με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου την οποία διεκδικεί το Καράκας.
«Το αεροσκάφος βρισκόταν εν πτήσει προς τα σύνορά μας (…) Χάσαμε την επαφή», εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Όμαρ Καν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πως το ελικόπτερο βρισκόταν περίπου 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα, οριακά εντός της Εσεκίμπο.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πιθανό να ευθύνεται η Βενεζουέλα για το συμβάν, απάντησε «δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να υποδεικνύει κάτι τέτοιο». Νωρίτερα, σημείωσε πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν «κακές».
Ο Μαδούρο ζητά με δημοψήφισμα «πράσινο φως» για εισβολή στη Γουιάνα
Σημειώνεται ότι ανησυχία για για την περιφερειακή σταθερότητα στη Νότια Αμερική δημιουργεί η απόφαση προ ημερών του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να κάνει δημοψήφισμα ζητώντας «πράσινο φως» για εισβολή στη Γουιάνα.
Η μοναδική αγγλόφωνη περιοχή της Νοτίου Αμερικής με μέγεθος όσο η Φλόριντα των ΗΠΑ, είναι πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά.
Στόχος του προέδρου της Βενεζουέλας είναι να δημιουργήσει ένα νέο κράτος.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μαδούρο αφορά την περιοχή ενός τμήματος της Γουιάνα, ονόματι Εσεκίμπο, μιας τεράστιας περιοχής που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και έχει πυροδοτήσει εντάσεις. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί αυτόχθονες πληθυσμούς της Γουιάνα και οι δύο χώρες διεκδικούν την κυριαρχία τους.
Το νέο κράτος που οραματίζεται ο Νικολάς Μαδούρο θα λάμβανε το όνομα «Γουαγιάνα Εσεκίμπα». Η Γουιάνα υποστηρίζει ότι η αρχική συμφωνία έχει νομική ισχύ και δεσμευτική ισχύ.
Ο Μαδούρο έχει κατηγορήσει τη Γουιάνα –μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς πετρελαϊκούς γίγαντες– ότι συνωμότησαν για να ληστέψουν τη γη της από τη Βενεζουέλα μέσω «νόμιμης αποικιοκρατίας».
Φόβοι για αστάθεια στην περιοχή
Το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα και η εντεινόμενη ρητορική και από τα δύο έθνη σηματοδοτούν την κλιμάκωση των εντάσεων, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή στρατιωτική δράση και περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Ηerald Tribune», ορισμένοι εμπειρογνώμονες βλέπουν το όλο θέμα ως πολιτικό τέχνασμα.
«Σαφώς ο Μαδούρο έχει κατά νου τις εγχώριες εκλογικές περιφέρειες, αλλά νομίζω ότι βάζοντας στη ζυγαριά τα μειονεκτήματα της προσάρτησης, ο Μαδούρο θα ήταν τρελός να ρισκάρει λαμβάνοντας το 74% της Γουιάνα» δήλωσε ο Αιβλόβ Γκίφιθ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές στην Ουάσιγκτον και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Γουιάνας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή. «Η Γουιάνα δεν είναι ένα μικρό κομμάτι γης», είπε χαρακτηριστικά.