Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών σε Νοσοκομείο Κοζάνης & Κέντρα Υγείας: ‘Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος’

 

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι,

Την ώρα που τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. στενάζουν από τις ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό, την ώρα που οι ασθενείς βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης, προχώρησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας του Νοσοκομείου, παραδίδοντας την σε εργολάβο. Συνέχεια θα έχει η σίτιση και η φύλαξη όπως δήλωσε ο ίδιος ο διοικητής.

Την ευθύνη έχουν Υπουργείο,  3η ΥΠΕ και Διοίκηση του Νοσοκομείου, που την ώρα που οι συμβάσεις των καθαριστριών ήταν ενεργές, προχώρησαν σε απολύσεις καθαριστριών και σε παράδοση της υπηρεσίας σε εργολάβο.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έδωσαν τη μάχη την περίοδο του κορωνοϊού για να κρατηθούν τα νοσοκομεία καθαρά, να λειτουργήσουν με τα απαραίτητα υγεονομικά πρωτόκολλα καθαριότητας, όταν αρκετοί ούτε καν πλησίαζαν το νοσοκομείο. Πλέον τελείωσαν τα «ευχαριστώ» και τα χειροκροτήματα. Οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση και σε όλες τις υπηρεσίες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Με την είσοδο πλέον του εργολάβου και οι εργαζόμενες θα δουλεύουν με χειρότερους όρους και η καθαριότητα του νοσοκομείου θα είναι χειρότερη καθώς ο εργολάβος για το κέρδος του θα προσπαθεί να μειώσει το κόστος, τόσο των καθαριστικών όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα ο εργολάβος θα θησαυρίζει και το νοσοκομείο θα

Με την είσοδο πλέον του εργολάβου στην καθαριότητα το νοσοκομείο θα δίνει πολύ περισσότερα λεφτά, απ’ότι θα κόστιζε μια πλήρως στελεχωμένη υπηρεσία, με αξιοπρεπείς μισθούς και επαρκή υλικά. Παράδοση της καθαριότητας στον ιδιώτη σημαίνει και χειρότερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής και εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών καθαριότητας για να εξασφαλίζεται η μείωση του κόστους, άρα και το κέρδος του εργολάβου!

Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τον περασμένο Απρίλη κάτω από την αποφασιστική πίεση των εργαζόμενων αποτράπηκε σε εκείνη τη φάση η είσοδος του εργολάβου. Και τώρα με τις νέες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αντιτάχθηκαν σε αυτή την αρνητική -τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς- εξέλιξη.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχίσει με όλους τους τρόπους και τις μορφές για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, για να φύγουν οι εργολάβοι. Σειρά έχουν η φύλαξη και η σίτιση. Ούτε να το σκέφτονται! Να μην έχουμε καμία αναμονή. Έχουμε πλέον πείρα, ακόμα και από τη δικαιοσύνη, που μετά την προσφυγή των εργαζόμενων στην καθαριότητα για προσωρινή διαταγή για την αποτροπή της εισόδου του εργολάβου, απέρριψε τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν πείρα από τη διαχρονική «ομηρία» τους, πότε σε ιδιώτη εργολάβο, πότε με «εργολάβο» το ίδιο το Νοσοκομείο με τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, πάντα όμως σε καθεστώς ανασφάλειας και απειλής, χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αυτό είναι το λεγόμενο «Νέο ΕΣΥ» που υλοποιούν. Εργασιακά δικαιώματα «λάστιχο», επιδείνωση των υπηρεσιών, είσοδος ιδιωτών σε ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες του Νοσοκομείου, πανάκριβες υπηρεσίες για τους ασθενείς.

Είναι στο χέρι μας, υγειονομικών και ασθενών, να παλέψουμε για να σταματήσει η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά:

-Έξω οι εργολάβοι από το Νοσοκομείο. Καμία απόλυση εργαζόμενου.

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία

-Ποιοτική, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους

 

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου Κοζάνης και Κ.Υ.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button