ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Iron Dome αλά… Γκρέκα | Neakriti

O στόχος να αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της Iron Dome, στον βαθμό αποτελεσματικότητας του ισραηλινού, είναι… μη ρεαλιστικός

Όλες οι χώρες διαθέτουν σε κάποιο βαθμό μια αντιαεροπορική/ αντιπυραυλική/ αντιdrone “ασπίδα”. Ένα σύστημα προστασίας που περιλαμβάνει αντιαεροπορικά, πυραύλους και διάφορα άλλα συστήματα, καθοδηγούμενα από προχωρημένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα οποία λειτουργούν ως “ομπρέλα προστασίας” του εναέριου χώρου από εισβολείς.

Τον πιο προηγμένο τέτοιο μηχανισμό τον διαθέτει το Ισραήλ. Και η Ελλάδα… θέλει να μιμηθεί το Ισραήλ στον τομέα αυτό! Υπάρχει σχεδιασμός σχετικός, υπάρχει και μια πρώτη χρηματοδότηση, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Έχει ήδη δρομολογηθεί. Ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δε θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά θα γίνει. Υπάρχει μια σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε.

Υπάρχουν… δυσκολίες

Βεβαίως ο στόχος να αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της Iron Dome, στον βαθμό αποτελεσματικότητας του Ισραηλινού, είναι… μη ρεαλιστικός. Το Ισραήλ είναι πολύ πιο περιορισμένο εδαφικό, η γραμμή των συνόρων του είναι μικρή και καλώς καθορισμένη και κυρίως έχει τερατώδη αμερικανική χρηματοδότηση. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν πολλά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τις αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ, έχει φροντίσει εδώ και δεκαετίες γι’ αυτό το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Με τέτοια χρηματοδότηση, η δημιουργία ενός “σχεδόν αδιαπέραστου” συστήματος αεράμυνας είναι εφικτή. Και το Ισραήλ τον έχει υλοποιήσει. Για την Ελλάδα, ο “θόλος” πρέπει να ’ναι 4 και 5 φορές ευρύτερος και να έχει μεγαλύτερο βάθος και περισσότερα επίπεδα. Άρα οικονομικά είναι εντελώς ανέφικτος. Μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων παίζει…

Δεν είναι πανάκεια

Βεβαίως να σημειώσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει καν “αδιαπέραστη αεράμυνα”. Ακόμη και ο Iron Dome του Ισραήλ δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το σύνολο της ιρανικής επίθεσης, η οποία ΔΕΝ ήταν σχεδιασμένη για να εξουδετερώσει τα μέσα αεράμυνας του Ισραήλ. Για την ακρίβεια, η επίθεση πρακτικά είχε προαναγγελθεί, η διασπορά των βλημάτων ήταν μεγάλη και γενικώς οι Ιρανοί έδειξαν ότι απλώς ήθελαν να κάνουν μια “επίδειξη δύναμης” και όχι να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στο Ισραήλ. Ο πιο εύκολος τρόπος να εξουδετερώσεις την αεράμυνα είναι με “τοπική υπερφόρτωση”, δηλαδή να κάνεις μια επίθεση μεγάλης διασποράς, αλλά κρατώντας το κύριο βάρος, όπου διοχετεύονται τα περισσότερα βλήματα, σε ένα περιορισμένο τμήμα του εχθρικού εδάφους. Αυτό δεν το έκαναν οι Ιρανοί, διότι – όπως είπαμε – δεν ήταν ο στόχος τους να “κάνουν ζημιά”.

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button