ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πού θα πάνε οι Παλαιστίνιοι που φεύγουν;

Οι ήδη πυκνοκατοικημένες περιοχές στον Νότο της Λωρίδας της Γάζας μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τον Βορρά; Και τι θα γίνει με τα συνοριακά περάσματα;

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα διεθνή ΜΜΕ (Reuters κ.ά.), ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ με στόχο να κρατηθεί ανοιχτό το συνοριακό πέρασμα της Ράφα που οδηγεί από τη νότια Γάζα στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρονται σχετικά, ο στόχος ήταν το εν λόγω πέρασμα να παραμείνει ανοιχτό σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς πολίτες ή για άλλους ξένους οι οποίοι βρίσκονται επί του παρόντος στην περιοχή της Γάζας και θέλουν να φύγουν.
Σημειώνεται, δε, ότι κοντά στη Ράφα είχε προσγειωθεί νωρίτερα σήμερα και ένα αεροσκάφος το οποίο μετέφερε ιατρική βοήθεια για την κάλυψη των αναγκών της κατοίκων της Γάζας, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, από την πλευρά τους, έχουν καλέσει περίπου 1,1 εκατ. κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν άμεσα προς τις νοτιότερες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.
Το αρχικό ισραηλινό τελεσίγραφο των 24 ωρών επεκτάθηκε τελικώς χρονικά για λίγες παραπάνω ώρες, έως και το απόγευμα του Σαββάτου.  
Ξένοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και πολλοί Δυτικοί, επέκριναν, ωστόσο, ως «αδύνατη» ή ακόμη και ως «καταστροφική, από ανθρωπιστική σκοπιά», την υποχρεωτική μετακίνηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά δε σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη και στενή περιοχή όπως είναι η Λωρίδα της Γάζας.
Έως και το βράδυ της Παρασκευής, πάντως, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βόρεια Γάζα, κινούμενοι προς τον Νότο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Παράλληλα, ωστόσο, υπήρχαν και χιλιάδες άλλοι που αρνούνταν να μετακινηθούν, είτε από αντίδραση στο ισραηλινό τελεσίγραφο είτε υπό τον φόβο ότι εάν φύγουν δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ξανά στις εστίες τους.  
Υπό αυτές τις συνθήκες, ανακύπτει πια ένα ερώτημα πρακτικής φύσεως που έχει να κάνει με το μέλλον των Παλαιστινίων που εκτοπίζονται. Πού θα πάνε; Οι ήδη πυκνοκατοικημένες περιοχές στον Νότο της Λωρίδας της Γάζας μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τον Βορρά; Και τι θα κάνουν οι γειτονικές χώρες;

Με κόκκινο χρώμα η περιοχή της Γάζας που πρέπει να εκκενωθεί, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Τα συνοριακά περάσματα της Ράφα στον νότο προς την Αίγυπτο και Ερέζ στον Βορρά προς το Ισραήλ. Πηγή χάρτη: the New York Times  

Κάποιοι από τους εσωτερικά εκτοπισμένους έχουν ήδη βρει προσωρινό καταφύγιο σε σχολεία στα νότια. Πόσοι όμως και για πόσο θα μπορούσαν να μείνουν εκεί;
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, στη Λωρίδα της Γάζας ζούσαν περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, κάτι που, εάν συνδυαστεί με την περιορισμένη έκταση της εν λόγω περιοχής, κάνει τη Γάζα μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Σημειώνεται ότι μιλάμε για μια λωρίδα γης με μήκος μόλις 41 χιλιόμετρα και πλάτος από 6 έως και 12 χλμ.
Είναι δυνατόν, περίπου οι μισοί (το 1,1 εκατ.) από αυτούς τους συνολικά 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν ξαφνικά, χωρίς προβλήματα, εντός των συνόρων μιας τόσο πυκνοκατοικημένης και στενής περιοχής;
Προς το παρόν, δεν γίνεται να φύγουν διά θαλάσσης (το Ισραήλ ελέγχει τη θάλασσα μπροστά από τη Γάζα). Να φύγουν προς την Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα επίσης δεν γίνεται, με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το πέρασμα είναι κλειστό, ενώ κλειστό είναι και το συνοριακό πέρασμα Ερέζ προς το Ισραήλ.  

Πηγή: Καθημερινή

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button