ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Ύστατο χαίρε» στον Φοίβο Ιωαννίδη – Αποχαιρετούν σήμερα στη Σητεία τον πολιτικό και αγωνιστή της Δημοκρατίας

Η σπουδαία αυτή μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης, “έφυγε” το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση, σε ηλικία 88 ετών

Στη γενέθλια γη του, τη Σητεία, θα αποχαιρετήσουν σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου, συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές τον αγωνιστή της δημοκρατίας Φοίβο Ιωαννίδη, απευθύνοντάς του το “ύστατο χαίρε”. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Σητεία, κάτι που έκανε γνωστό με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του Γιάννης Ιωαννίδης. 

Το “παρών” στην κηδεία του επί σειρά ετών υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ θα δώσει, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρίσκεται από προχθές Τετάρτη στην Κρήτη, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στο νησί.

Με λόγια καρδιάς αποχαιρέτησε τον πατέρα του ο γιος του, ο οποίος στην ανάρτησή του αναφέρει: «Ευχαριστούμε από την καρδιά μας τους φίλους της οικογένειας, αλλά και τους ανθρώπους που γνώριζαν τον Φοίβο μόνο από τη δημόσια δράση του και τον εκτιμούσαν, για τα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης και τα συγκινητικά τους λόγια» και προσθέτει: «Για μας, όπως και για πολλούς που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, ο Φοίβος δεν ήταν μόνο ένας πολιτικός με προσφορά, αλλά και ένας άνθρωπος που αγάπησε τη χαρά της ζωής και έτσι θα τον θυμόμαστε όταν θα πίνουμε μια ρακή στη μνήμη του, όπως στη φωτογραφία μπροστά στο σπιτάκι μας στην αγαπημένη του Ζάκρο». 

Η σπουδαία αυτή μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης, “έφυγε” το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση, σε ηλικία 88 ετών. Ήταν ένας άνθρωπος που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στους αγώνες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στη δημοκρατική παράταξη, την οποία υπηρέτησε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για δεκαπέντε χρόνια. 

Ένας αυθεντικός αγωνιστής της Δημοκρατίας 

Την ίδια ώρα, συγκινητικά είναι τα λόγια με τα οποία αποχαιρετούν τον σημαντικό αυτό αγωνιστή φορείς του τόπου και της χώρας.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον χαρακτήρισε αφοσιωμένο υπηρέτη της δημοκρατικής παράταξης, τονίζοντας ότι στην πολιτική του διαδρομή πορεύτηκε με γενναιότητα, ανιδιοτέλεια και πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες. 

«Μια πολύπλευρη πολιτική προσωπικότητα, με δράση και εμπειρία, που θα λείψουν από την πολιτική ζωή του τόπου», τον αποκάλεσε στον αποχαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Ο Φοίβος Ιωαννίδης ήταν ένας ακέραιος πολιτικός, μια προσωπικότητα με ήθος και ευγένεια. Η αντιδικτατορική του δράση είχε προσωπικό κόστος και στα μεταπολιτευτικά χρόνια ακολούθησε την ίδια συνέπεια της αγωνιστικότητας και της αφοσίωσης στα κοινά, πάντα με αξιοπρέπεια, με συναινετικό πνεύμα και με ανθρωπιά», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. 

Ακολούθως, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «υπήρξαμε συναγωνιστές στο ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια και συνεργάτες στη διάρκεια των κυβερνήσεών μου. Η απώλειά του αφήνει ένα κενό ποιότητας στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Στην οικογένειά του εκφράζω τη θλίψη μου και την εκτίμησή μου». 

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για μια ηρωική προσωπικότητα της Αντίστασης και έναν πολιτικό ο οποίος έθεσε με τη στάση του το μέτρο του πολιτικού ήθους. 

«Ο Φοίβος Ιωαννίδης είχε ενσωματωθεί στην Ιστορία του τόπου από τότε που μαζί με λίγους ακόμη έθεσε από την πρώτη στιγμή το μέτρο της αγωνιστικότητας κατά της δικτατορίας. Στη Μεταπολίτευση έθεσε με τη στάση του το μέτρο του πολιτικού ήθους. Συγκέντρωνε πάντα την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων των πολιτικών χώρων. Υπηρέτησε ως βουλευτής, υπουργός, διοικητής του ΙΚΑ, μαχόμενος δικηγόρος στα ποινικά ακροατήρια, κυρίως όμως ως ενεργός πολίτης τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, χωρίς εκπτώσεις, αναλαμβάνοντας πάντα το κόστος της αξιοπρέπειάς του.

Νιώθω ευγνωμοσύνη γιατί με τίμησε με τη φιλία του από τότε που ήμουν φοιτητής και αυτός ηρωική προσωπικότητα της Αντίστασης. Τα παιδιά του, ο Γιάννης και η Μυρτώ, είναι δίκαια υπερήφανα για τον σπάνιο πατέρα τους και αυτό είναι μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τονίζει: «Ο Φοίβος Ιωαννίδης ήταν ένας αυθεντικός αγωνιστής της Δημοκρατίας, ασυμβίβαστος και πιστός στις ιδέες του, παρά τις διώξεις που υπέστη από τη Χούντα. 

Με την αντιδικτατορική του δράση και τη συνεπή πολιτική του διαδρομή τίμησε την Κρήτη και την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι. Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα Χανιά, τόσο λόγω της αείμνηστης Χανιώτισσας συζύγου του Μαρίας Λυγιδάκη, όσο και λόγω του θαυμασμού και της αγάπης που έτρεφε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που άφησε ουσιαστικό και διακριτό στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Υπήρξε βουλευτής Λασιθίου με ΠΑΣΟΚ από το 1989 έως το 2004. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, καθώς και υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη. 

Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια». 

Οι δικηγόροι του Ηρακλείου 

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου συνήλθε εκτάκτως με αφορμή τον θάνατο του επίτιμου δικηγόρου Φοίβου Ιωαννίδη, και αποφάσισε ομόφωνα τιμώντας τη μνήμη του όπως: 
«- Εκφράσει τα συλλυπητήρια του Συλλόγου στην οικογένειά του. 
– Παραστεί αντιπροσωπία του στη νεκρώσιμη ακολουθία.
– Δωρηθεί το ποσό των 200 ευρώ υπέρ των Παιδικών Χωριών SOS Κρήτης.
– Δημοσιευθεί το παρόν στην ιστοσελίδα του ΔΣΗ και στον τοπικό Τύπο».

Θα δώσουν το όνομά του σε δρόμο της Σητείας 

Στο μεταξύ, ομόφωνα θετικής αποδοχής, απ’ όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, έτυχε η πρόταση του δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, για ονοματοδοσία δημοσίας οδού εντός της πόλης, προς τιμή του εκλιπόντα Φοίβου Ιωαννίδη, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου. Το θέμα θα τεθεί και πάλι προς ψήφιση σε επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή ονοματοδοσίας. 

Στα πλαίσια των ειδικών συνεδριάσεων λογοδοσίας, σύμφωνα με τον κανονισμό τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και λήψης τέτοιου είδους αποφάσεων. 

Στην πρότασή του ο δήμαρχος Σητείας σημείωσε: «Εκτιμώ ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και έχουν συμβάλει στην ποιοτική εξέλιξη όλων μας θα πρέπει να τιμώνται. Αφού, όπως θα έπρεπε, δε συμβαίνει αυτό εν ζωή, ας γίνει μετά θάνατον. Ζητώ τη θετική σας γνώμη ώστε να δοθεί το όνομα του Φοίβου Ιωαννίδη σε έναν δημόσιο δρόμο της πόλης». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button