Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

«Όχι στα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη», λέει ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε την πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «πυρηνικής ομπρέλας», ανέφερε η εφημερίδα Tagesspiegel.
«Η Γερμανία έχει από καιρό αποφασίσει να μην επιδιώξει να δημιουργήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Ταυτόχρονα, είμαστε μέρος της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Όλοι οι υπεύθυνοι στο ΝΑΤΟ θα προτιμούσαν να παραμείνει έτσι», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι προσπάθειες της Γερμανίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των συμβατικών αμυντικών δυνάμεων. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να οπλιστεί με επαρκή αριθμό όπλων ενάντια στην απειλή νέας ρωσικής επίθεσης. «Θέλουμε να κάνουμε την Μπούντεσβερ και το ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο ισχυρά. Θέλουμε να είμαστε τόσο δυνατοί ώστε να μην μας επιτεθεί κανείς», κατέληξε ο καγκελάριος.

Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ μίλησε για τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής «πυρηνικής ομπρέλας» στις 13 Φεβρουαρίου. Αυτή η ιδέα προέκυψε από τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε να αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ αν επιστρέψει στην εξουσία. Σύμφωνα με την Μπάρλεϊ, σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να βασιστεί στην πυρηνική προστασία των ΗΠΑ. Σχολιάζοντας αυτή την ιδέα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι δεν είναι σαφές πώς οι χώρες της ΕΕ θα δημιουργήσουν τεχνολογικά μια «πυρηνική ομπρέλα» πάνω από την Ευρώπη. Τόνισε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων με τις οποίες πρέπει να συμμορφωθεί η ΕΕ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button