ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ό,τι κάψαμε, κάψαμε…  | Neakriti

Ας σταματήσουμε εδώ και ας περιμένουμε να έρθει ο επόμενος χειμώνας για να κάψουμε τα υπόλοιπα γεωργικά μας υπολείμματα

Ούτε στα μέσα Απριλίου δεν μπήκαμε ακόμα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί μας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν ήδη μπει στη μάχη κατά της πυρκαγιάς. Είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους και να μας προειδοποιήσει για τους τεράστιους κινδύνους και τις μεγάλες καταστροφές που θα ζήσουμε, αν δε συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι για φέτος, στους αγρούς, ό,τι κάψαμε, κάψαμε. Ας σταματήσουμε εδώ και ας περιμένουμε να έρθει ο επόμενος χειμώνας για να κάψουμε τα υπόλοιπα γεωργικά μας υπολείμματα.

Το αποτέλεσμα ποιο είναι; 

Τι έγινε στην Ιεράπετρα; Ή σε άλλες περιοχές της Κρήτης; Άξιζε τον κόπο; Προφανώς και όχι. Λες, «πάω να κάψω τα τελευταία μου λιόκλαδα για να καθαρίσω το χωράφι μου» και στο τέλος γίνεσαι χωρίς να το θέλεις εμπρηστής… Γίνεσαι υπαίτιος να καούν περιουσίες, είτε η δική σου είτε και πολλές άλλες στην ευρύτερη περιοχή. Μα, γιατί θα πρέπει να συμβεί αυτό; Αφού βλέπεις τι γίνεται. Η γη είναι διψασμένη. Η υγρασία είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Και παράλληλα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες, καταλήγουμε σε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα… Μα, γιατί όλα αυτά; 

Η Πυροσβεστική απευθύνει σύσταση 

Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα στην Κρήτη, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία ουσιαστικά μας καλεί σε ολόκληρη τη χώρα να εφαρμόσουμε αυτά που εφαρμόζουμε και στο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλευόμαστε τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα σε μία μέρα, δηλαδή στη διάρκεια του περασμένου Σαββάτου, πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να δώσουν τη μάχη της κατάσβεσης σε Κρήτη (Ιεράπετρα και Ηράκλειο), Βοιωτία, Παιανία κ.α. 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μόνο στη διάρκεια εκείνης της μέρας, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες, εκδηλώθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. 
Εννοείται, βέβαια, ότι προφανώς σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τους αγρότες, οι οποίοι, θέλοντας να εκμεταλλευτούν ως ετεροεπαγγελματίες το σαββατοκύριακό τους, είπαν να πάνε και να κάψουν τα κλαδιά τους για να καθαρίσουν τα χωράφια τους. Μα όχι, ρε παιδιά. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Και τις συνέπειες από τη δική σας την απερισκεψία δεν τις πληρώνετε μόνο εσείς. Τις πληρώνουν και άλλοι πολλοί συνάδελφοί σας με τις ζημιές στις περιουσίες τους. Σταματήστε, λοιπόν, κάθε κάψιμο. Η ξηρασία αυτή είναι εξόχως επικίνδυνη. 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button