ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Όπου υπάρχει καπνός… η Πυροσβεστική στην Κρήτη ψάχνει και για φωτιά – 67 εστίες σε ένα 24ωρο στην χώρα

Την ίδια στιγμή, το κάψιμο των λιόκλαδων αποτελεί πραγματικό “πονοκέφαλο” για την Πυροσβεστική στην Κρήτη, αφού η φετινή χρονιά θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες λόγω της ανομβρίας και του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε.

Τρέχει και δε φτάνει η Πυροσβεστική σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Κρήτη, καθώς η φετινή χρονιά προμηνύεται “κακή” για τη χώρα εξαιτίας του ξηρού χειμώνα και της αφύγρανσης της γης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τον Μάρτιο κιόλας. 

Το τελευταίο 24ωρο σε πανελλαδικό επίπεδο εκδηλώθηκαν 67 φωτιές, ενώ για 10 οι πυροσβέστες συνέχιζαν ως χθες το βράδυ την πυρόσβεση. Στην Κρήτη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δέχτηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεκάδες κλήσεις για επέμβαση κάθε φορά… που εμφανιζόταν καπνός στον ορίζοντα!

Ωστόσο, χθες το πρωί εκδηλώθηκε μια σημαντική φωτιά στο Στόμιο, που έσβησε άμεσα, αλλά και το απόγευμα χρειάστηκε να γίνει άλλη μια επέμβαση στην περιοχή της Μεσαράς, κοντά στον Κομμό, που επίσης άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ επιχείρησαν 3 οχήματα και 6 άνδρες. Ταυτόχρονα ελέγχθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σε όλο το νησί αγροτών οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις τελευταίες ημέρες πριν από τις πρώιμες απαγορεύσεις και επισήμως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, έσπευσαν να κάψουν λιόκλαδα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σπεύδουν σε κάθε σημείο που εντοπίζονται εστίες, προκειμένου αφενός να επέμβουν πυροσβεστικά αν χρειαστεί και αφετέρου να διαπιστώσουν ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες από τους παραγωγούς που καίνε λιόκλαδα, ώστε να μην ξεφύγει κάποια φωτιά και καούν εκτάσεις, όπως στην περίπτωση της φωτιάς στον Μαύρο Κόλυμπο το περασμένο Σάββατο. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην Π.Ε. Ηρακλείου δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, ούτε έχουν επιβληθεί πρόστιμα, όμως στην περιοχή της Ιεράπετρας στην Π.Ε. Λασιθίου έχουν ήδη εντοπιστεί δύο νέες περιπτώσεις παραγωγών που είχαν βάλει φωτιά για να κάψουν λιόκλαδα χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί για κάθε περίπτωση πρόστιμα 500 ευρώ. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά τη φωτιά του περασμένου σαββατοκύριακου, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και καλούν το κέντρο της Πυροσβεστικής για έλεγχο και επέμβαση με το που θα δουν να ξεπροβάλλει καπνός στον ορίζοντα! 

“Πονοκέφαλος” τα λιόκλαδα 

Την ίδια στιγμή, το κάψιμο των λιόκλαδων αποτελεί πραγματικό “πονοκέφαλο” για την Πυροσβεστική στην Κρήτη, αφού η φετινή χρονιά θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες λόγω της ανομβρίας και του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε. 
Μάλιστα, έχει υποβληθεί αίτημα η αντιπυρική περίοδος να ξεκινήσει νωρίτερα από την 1η Μαΐου, με απαγορεύσεις που θα ισχύσουν από τις 15 Απριλίου. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί από το Αρχηγείο. 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω και των ανέμων, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών. 
Και μπορεί η αντιπυρική περίοδος να μην έχει ακόμη ξεκινήσει, φέτος όμως οι φωτιές άρχισαν από τον Μάρτιο. Η φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Ιεράπετρας έκαψε 2.432 στρέμματα πριν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ κινητοποιήθηκαν 186 πυροσβέστες, 38 οχήματα και τέσσερα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ συνελήφθη ένας 35χρονος για πλημμέλημα. 

Αναβλήθηκε η δίκη του 35χρονου 

Η δίκη του 35χρονου επρόκειτο να διεξαχθεί χθες, ύστερα από δύο φορές που αναβλήθηκε και δόθηκε προθεσμία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νεαπόλεως, ωστόσο κατά τη χθεσινή ημέρα η διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω απουσίας των μαρτύρων, προφανώς και των εγκαυματιών. 
Έτσι προσδιορίστηκε ο 35χρονος για τα πλημμελήματα που κατηγορείται να δικαστεί στις 25 Απριλίου, ενώ ήδη από την περασμένη Τρίτη έχει αφεθεί ελεύθερος. 
Να σημειωθεί ότι από τη φωτιά του περασμένου Σαββάτου τραυματίστηκε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά που είχε φτάσει στην αυλή του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να καεί σε χέρια, πόδια και πρόσωπο. Ο άνδρας χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Επίσης, φέρεται μία γυναίκα να μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο, η οποία ήταν κατάκοιτη ύστερα από επέμβαση στο ισχίο, αλλά και ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε. 
Για την πυρκαγιά στο Λασίθι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά στις βροχοπτώσεις στην Κρήτη. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button