ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά – Συνήγορος μαίας: «Η πελάτισσά μου δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με εικονικές εμβρυομεταφορές» (vid)

Για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του κυκλώματος με τις παρένθετες μητέρες και την εμπορία βρεφών στα Χανιά. Ο συνήγορος της μαίας μίλησε στον Αlpha υποστηρίζοντας ότι η εντολέας του δε γνώριζε τίποτα σχετικά με εικονικές εμβρυομεταφορές.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη:

Στη φυλακή δύο γιατροί, γραμματέας και «μεσάζων»

Τέσσερις προφυλακιστέοι και τέσσερις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Αυτό απεφάνθη η Ελληνική Δικαιοσύνη αναφορικά με τους οκτώ κατηγορούμενους που συνελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, και οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών. Στο μεταξύ, προχθές Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η γεωργιανής καταγωγής παρένθετη μητέρα που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση γέννησε δίδυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα γέννησε προχθές το πρωί στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Τα μωράκια επρόκειτο να παραμείνουν στη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου μέχρι να γίνει η απαραίτητη ταυτοποίηση του DNA. Ως εκ τούτου, στο νοσηλευτικό ίδρυμα νοσηλεύονταν μέχρι χθες συνολικά τέσσερα υγιέστατα βρέφη, που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες που φέρονται να συνεργάζονταν με το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Οι απολογίες

Η διαδικασία των απολογιών των οκτώ κατηγορουμένων ατόμων ήταν “μαραθώνια”, καθώς ξεκίνησε περίπου στις 8 το πρωί της περασμένης Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο 73χρονος γιατρός-ιδιοκτήτης του Κέντρου, ο 44χρονος εμβρυολόγος της εν λόγω Μονάδας, η γραμματέας της, καθώς και μία γυναίκα ρουμανικής υπηκοότητας που φέρεται να είχε τον ρόλο μεσάζοντος.

Από την άλλη, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν η 28χρονη μαία, η βοηθός εμβρυολόγου, μία εργαζόμενη σε άλλη κλινική, καθώς και μία 38χρονη αλλοδαπή, που επίσης φέρεται να είχε ρόλο μεσάζοντος στην υπόθεση. Στις τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορούμενες απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να εμφανίζονται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι που οδηγήθηκαν προ ημερών ενώπιον των ανακριτικών Αρχών βαρύνονταν με τις – κατά περίπτωση – κατηγορίες περί συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εμπορίας ανθρώπων, της μεσολάβησης σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της πλαστογραφίας, της διατάραξης οικογενειακής τάξης, της απάτης, της σωματικής βλάβης και της παραβίασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης με παράνομες τεκνοθεσίες και εμπορία βρεφών. Πρώτος στο Δικαστικό Μέγαρο των Χανίων, το πρωί της περασμένης Κυριακής, έφτασε για να απολογηθεί ο 73χρονος γιατρός-ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, και ως ο εγκέφαλος της “εγκληματικής οργάνωσης”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, από νωρίς το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια βρίσκονταν πολίτες για να δηλώσουν την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους στον 73χρονο γιατρό και διευθυντή της μονάδας. Μάλιστα, μόλις οι αστυνομικοί έβγαλαν από το αυτοκίνητο τον κατηγορούμενο, άρχισαν να τον χειροκροτούν, να του φωνάζουν «σε αγαπάμε»… ενώ μία από τις παρευρισκόμενες γυναίκες ξέσπασε σε κλάματα και φώναξε πως… «και τον Χριστό τον σταύρωσαν»!

Βέβαια, αξιοσημείωτο είναι πως για τον συγκεκριμένο γιατρό υπήρχε και η προηγούμενη επαγγελματική και επιστημονική του σταδιοδρομία, στη διάρκεια της οποίας βοήθησε πολλά ζευγάρια προκειμένου να αποκτήσουν παιδί.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος την προπερασμένη Τρίτη, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και από άλλες περιοχές της χώρας. Έγινε έλεγχος στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αλλά και σε σπίτια κατηγορουμένων.

Ο έλεγχος των Αρχών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και από τότε μέχρι σήμερα φαίνεται, σύμφωνα με τις Αρχές, να έχουν εξαπατηθεί 400 ζευγάρια, όπως επίσης και 200 γυναίκες, πολλές από τις οποίες η οργάνωση φέρεται να κρατούσε έγκλειστες σε σπίτια στα Χανιά, παίρνοντας τα ωάριά τους για τη διαδικασία εξωσωματικών γονιμοποιήσεων.

«Υπάρχουν πολύ βαρύτατα εγκλήματα. Ακόμη και η ψευδής ιατρική βεβαίωση επιφέρει την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος», δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, «η Ελλάδα παγκοσμίως στο θέμα της γονιμοποίησης είναι αναγνωρισμένη. Προσελκύονται ζευγάρια απ’ όλο τον πλανήτη για τεχνητή γονιμοποίηση στη χώρα μας, λόγω των υψηλών αποτελεσμάτων που έχει και όχι λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησης που βρίσκουμε σε άλλες γωνιές του πλανήτη».

Αναμένοντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τη χαρακτήρισε ως παράδειγμα προς αποφυγή.

«Η χώρα μας με το επιστημονικό προσωπικό που έχει και τη θέση που έχει επιστημονικά στον συγκεκριμένο τομέα δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διολισθήσει προς τα εκεί», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εκτίμησε ότι η περίπτωση αυτή είναι εξαίρεση στο έργο των αντίστοιχων μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button