ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Σε κυκλοφορία δόθηκε ο πολύπαθος δρόμος Μουρνιών – Μετά από 9 χρόνια το έργο ολοκληρώνεται (vid)

Νέα δεδομένα για τη σύνδεση της πόλης με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Σε κυκλοφορία δόθηκε σήμερα Τετάρτη (27/3) μετά από καθυστερήσεις και ταλαιπωρία πολλών ετών για τους οδηγούς, ο πολύπαθος δρόμος των Μουρνιών που συνδέει πλέον την πόλη των Χανίων με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια, με τρεις αναδόχους να κηρύσσονται έκπτωτοι, το έργο να έχει τιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα και να ξεκινά από το μηδέν και διαδοχικά τεχνικά εμπόδια, μέχρι να ολοκληρωθεί μια από τις σημαντικότερες οδικές παρεμβάσεις για τα Χανιά. Ο συνδετήριος δρόμος Μουρνιών αποτελεί τη μοναδική επί της ουσίας σύγχρονη πύλη εισόδου από τον ΒΟΑΚ στην πόλη.

Η παράδοση του σε κυκλοφορία έγινε παρουσία της διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και της διεύθυνσης συγκοινωνιακών έργων της Περιφέρειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης έκανε λόγο για «ένα έργο κεφαλής για τον Οργανισμό και πνοής για την πόλη των Χανίων» εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην βουλευτή κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τη συμβολή της, στο δήμο Χανίων και σε όλους τους δημάρχους του νομού, στην περιφέρεια, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στους πολίτες για την ανοχή και την υπομονή που επέδειξαν όπως είπε. «Για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, χρειάστηκε να οπλιστούμε με υπομονή ,επιμονή και χρειάστηκε και η συμπαράσταση των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν μέσα από τις καθυστερήσεις που προέκυψαν και θέλω να το τονίσω και να τους ευχαριστήσω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης.

Αλλά και ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργος Αγαπάκης μίλησε για μια διαδρομή μακρά, με πολλά προβλήματα. «Θα πρέπει να θυμηθούμε τον Μανόλη Σκουλάκη που το 2023 είχε κάνει την προσπάθεια ένταξης του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό σώθηκε, ήταν για διάλυση. Τρεις φορές είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος. Το έργο τελικά έγινε με υποκατάσταση και ουσιαστικά διεσώθη. Άρα να κρατήσουμε τα θετικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αγαπάκης.

Διαγραμμίσεις και οδοσήμανση σε όλο το μήκος του δρόμου, δύο ρεύματα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, φωτισμός με λαμπτήρες λεντ, διαχωριστική νησίδα, πεζοδρόμια και φωτεινοί σηματοδότες, ενσωματωμένο σύστημα απορροής ομβρίων, συνθέτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου μέσω του οποίου θα διακινούνται πλέον κάτοικοι και επισκέπτες της Κρήτης.

Η παράδοση του δρόμου των Μουρνιών στην κυκλοφορία δημιουργεί νέα δεδομένα για τους χρήστες της οδού. Στο εξής η έξοδος από την πόλη προς τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης μέσω του συγκεκριμένου κόμβου θα γίνεται από την οδό Ζυμβρακάκηδων. Αντίστοιχα το τμήμα από το ύψος του ναού της Αγίας Μαρίνας και μέχρι της συμβολή της λεωφόρου Μουρνιών με την Αναγνώστου Γογονή θα χρησιμοποιείται ως είσοδος. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Παπαδογιάννης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ είναι μόνιμες και κάλεσε τους πολίτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο κόμβος Μουρνιών άρχισε να σχεδιάζεται πολλά χρόνια πριν, για να δρομολογηθεί σε νέες βάσεις όταν το ανέλαβε ο ΟΑΚ. Ξεπερνώντας δύσκολους σκοπέλους ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με τη στήριξη των τοπικών φορέων πέτυχε αυτό που φάνταζε ανέλπιστο. «Το 2021 που σαν διοίκηση αποφασίσαμε μαζί με το Γιώργο Αγαπάκη, το διευθυντή συγκοινωνιακών έργων και με τη συμπαράσταση του Υπουργείου να βάλουμε στο δρόμο ξανά αυτό το έργο που ήταν στον αέρα, που ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια τους Χανιώτες, την κοινωνία και που ήταν σε μια δύσκολη καμπή, δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία», πρόσθεσε ο κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου απαιτείται η πλακόστρωση των πεζοδρομίων στο τελευταίο τμήμα του δρόμου πριν από την είσοδο στην πόλη των Χανίων όπως και πρόσθετες παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό.

Δείτε το βίντεο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button